Estetik cerrahinin geleceği

Estetik cerrahinin geleceği

ESTETİK, PLASTİK CERRAHİ ve ANTİ-AGİNG’İN GELECEĞİ

Estetik, plastik cerrahi son yirmi yılda son derece değişmiştir. Yeni cerrahi tekniklerden, cerrahi ihtiyacını azaltan cerrahi dışı seçeneklere kadar, sürekli olarak gelişen bir alandır. Teknolojimiz geliştikçe biz estetik, plastik cerrahlar da  gelişmekteyiz.

Yüz işlemleri ile ilgili olarak cerrahi dışı seçenekler de son onbeş yılda kendini göstermeye başlamıştır. Botulinum toksin enjeksiyonları, cerrahi olmadan üst yüzü gençleştirmede vazgeçilmez olmuştur. Hyalüronik asit ve benzeri dolgular da yaşlanmayı geciktirici mucizeler olarak iş görür ve doğal görünüm korunur. Tabi ki de gerçekten birisinde yaşlanma belirtileri görülüyorsa, en iyi seçenek hala yüz gerdirme işlemidir. Fakat çoğu hasta için diğer cerrahi dışı işlemler yeterlidir ve cerrahiye göre daha ekonomiktir.

Lazerler son on yılda şaşırtıcı bir hızla ilerlemiş olan estetik, plastik cerrahinin başka bir alanını temsil etmektedir. CO2, erbium, nd-yag lazerleri hala standart iken Fraxel lazer ve ışık sistemleri (IPL) eski lazerlere göre hassas ve yumuşak olmasından dolayı son birkaç yılda oldukça popüler hale gelmiştir.

Kök hücre araştırmaları da plastik cerrahi de diğer büyük bir gelişim alanıdır. Yağlardan elde edilen kök hücreler yumuşak dokuyu çoğaltma prosedürlerinde ve zor yaraların iyileşmesini kolaylaştırmada kullanılabiliyor. Fibroplast üretilerek, kollajen miktarı arttırılabiliyor. Kullanılmaya başlanan diğer bir alan da meme büyütmedir.

Görebileceğiniz üzere plastik cerrahideki son yıllardaki gelişmeler heyecan vericidir, önümüzdeki yıllarda da ilham veren bir alan olmaya devam edecektir.

Bense sonraki gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyorum! Bunlarda benim tahminlerim ve hayallerim;

Kök hücreler:  Yağ dokusunun bir tür önemli kök hücresi içerdiği bulundu. Böylece yağlarımız, birçok alanda yenilenme işlemleri için anahtar olabilir. Şu anda yağdan elde edilen kök hücreler yağ aşılamasının sonuçlarını iyileştirmek için kullanılmaktadır bu da estetik. plastik cerrahideki uygulamalar için büyük fayda sağlayabilir. Bir mükemmel örnek de mastektomi ile alınan meme dokusunun yerine, meme şeklinde kalıplanmış matrise dikilen kök hücrelerin, meme olarak kullanılması. Kök hücreleri kullanarak diğer organların da yenilenmesi için pek çok proje söz konusudur Kozmetik uygulamalarda “kök hücre ile yüz gençleştirme ” işleminin bana göre belirgin faydaları vardır.

Kök hücrelerinin güzelliği : Bir kök hücre zarif şekilde boş bir sayfadır- sinir, kas, retina olma potansiyeline sahiptir. Yada göğüs dokusu, saç folikülü, elastin. Araştırmacılar kanseri, felci, kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için, bu hücrelerin programlanabilir potansiyelinden yararlanmaya başlıyor. Bilim kaçınılmaz olarak, giderek daha çok bunu kozmetik sektörün de uyarlayacak.

Yara izi olmadan yara iyileştirme : Yanık veya travma mağdurlarının ve ameliyat hastalarının yara izi olmadan iyileşebileceği bir dünya düşünün. Çocukluk dönemi yanık sayısını düşündüğümüzde bu sorunun büyüklüğünü göz ardı etmek zor. Sonuç sadece şekil bozukluğu değil aynı zamanda kontraktürlerden kaynaklı fonksiyonel engellilik de. Çok belirgin bir ipucu yara izi olmadan iyileşen yaralanan fetüslerden elde edilmiştir. Bu durumda söz konusu olan biyokimyasallar yeni tespit edilmiştir. Dönüştüren büyüme faktörleri tip beta” veya TGFβ olarak bilinir. Deneyler bu bileşiklerin enjeksiyonu ile yara izinin iyileştirilmesinde vaat edici sonuçlar sergilemiştir.

Yapay el ve ayak gibi uzuvlardaki gelişmeler : Biyonik uzuvlardaki Rejeneratif tıp konsepti kök salmaya başladı. Biyo arayüzler robot kolları ve bacakları için geliştirilmektedir. Bu ilginç parça burada vücut ve yapay uzuv arasındaki arayüzdür. Böylece  ele giden sinirler ile uyarıları tespit ederek beyinsel kontrol ile doğal elin fonksiyonlarının pek çoğunu gerçekleştirebilir. Diğer heyecan verici şeyler arasında körlük için yapay retinalar yer almaktadır.

Hücre saatlerinin tekrar ayarlanması :  Vücudumuzdaki her hücre bir noktada değiştirilmelidir bunu da hücreler bölünerek yapar. Bir hücrenin kaç kez bölündüğüne dair bir sınır vardır. Cildimizin ve vücudumuzdaki her organın sağlığı, hücreler yaşlandıkça ve bölünebilme limitine ulaşmasıyla etkilenir. Fakat telomeraz denilen bir enzim hücrelerimizin ve potansiyel olarak bizim sağlıklı yaşam ömrümüzü uzatabilir. Önümüzdeki yıllarda, telomeraz enzimi hücreye alınabilirse, anti-agingte ki büyük ilerleme olacaktır.

Yaşam eğrisinin uzatılması için sirtuin aktivatörler : Dönüşüm metabolizma ömrünü önemli derecede uzatan sirtuin enzimlerini biliyoruz. Bu yaşamı uzatacak önemli adımlardan. Bunları aktive ettiği düşünülen şaraptaki resveratrol üzerinde şüpheler vardır. Gerçekten insanlarda işe yarayan sirtuins aktivatörlerini bulmamız gerekiyor. Çok uzak olmasa gerek.

İnvasiv olmayan vücut şekillendirme : Ameliyat olmadan vücut şekillendirmesinden daha iyi ne olabilir ki? Teknolojide yağda spesifik bir tabakada patlamaya odaklanan ve ciltten geçen yüksek yoğunluğa sahip odaklanmış ultrason(HIFU) kullanılır. Yağ hücreleri imha edilir ve birkaç haftada vücut tarafından absorbe edilir. HIFU’nun kapasiteleri yeni keşfedilmektedir fakat şu anda sadece birkaç uygulama kullanılmaktadır.  Sarkma ve sıkılaştırma tedavisi için cilt altında daha yüzeysel tabakaya HIFU kullanır. Önümüzdeki yıllarda hızla gelişim beklediğim alanlardan biri.

Kesi olmadan yağla mücadele etme : Kalçanızdan birkaç cm. yağdan kurtulmak mı istiyorsunuz ama liposuctiondan çok mu korkuyorsunuz? Karaciğerin metabolize etmesi için yağ hücrelerini parçalamada ultrasonik enerjiden yararlanan makineler uzmanlar arasında çok konuşuluyor.

Diğer yeni vücut şekillendirme seçeneği de yağ hücrelerini yok etmek için şiddetli soğuktan yararlanan bir makine. Bu teknikler hala ilk aşamalarda ama önümüzdeki on yıl içinde mükemmel hale getirilecek ve ameliyat olmadan yağı ortadan kaldırabilecek. Büyük bir uyarı: Bu cihazlar büyük hacimlerde yağ almak için tasarlanmamıştır, küçük lokalize yağ alanlarında en etkili olabileceği vurgulanıyor. Bu girişimsel olmayan işlemlerin iyileşme süresi liposuctiondan daha kısa fakat hala zaman alıyor. Bir alanda uygulamak için hastanın doktora en fazla altı kez gelmesi gerekiyor.

Yağdan kurtulmanın başka bir yöntemi de vücudun yağı metabolize etmesine yardımcı olan kimyasal, enzim ve vitamin bileşiğini enjekte ederek eritip yok etmektir. Yine de işlemin yan etkileri ve istikrarı ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olunması gerekiyor. Örneğin ürünü kalçaya enjekte ederseniz kalça ne kadar küçülecek ve ne kadar pürüzsüz hale gelecek? 
Makinelerden veya enjeksiyonlardan yararlanan uzmanlar vücudun ne kadar yağı metabolize edebileceğinin hala net olmadığını söylüyor.

Genetik mühendisliği: İnsan genomu projesi, tespit edilen bazı kalıtsal hastalıklardan sorumlu olanlar ile DNA’mızdaki tüm genlerin haritasının çıkarılmasını sağlamıştır. Anormal veya hasarlı genlerin değiştirilmesi ve temiz bir kopya halinde birleştirmek artık çok imkansız değil. Tabi ki de bunda da karanlık bir taraf söz konusudur, tasarım bebekler ve tasarlanmış sporcular da mümkündür.

Ağrısız cerrahi : Ağrı, genel olarak kimsenin sevmediği, özellikle cerrahi sırasında hiç hissetmek istemediğimiz birşeydir. Narkotik ilaçlar haşhaş ilk keşfedildiğinden beri cerrahi sonrası ağrı tedavisinin başlıca dayanak noktası olmuştur fakat yan etkiler çok fazladır ve ağrıyı gizlemektense engellemek daha mantıklıdır. Bunun bir yolu ameliyat yerine uyuşturucu maddeler enjekte etme veya birkaç gün içinde yavaşça verilen taşıyıcı sistem kullanılmasıdır. Yeni bir ilaç biliyoruz ki, onaylandığı ve yaygın kullanıldığı zaman ameliyat ağrısı yönetimini kökten değiştirebilecek bir ürün. Bu ilacın enjeksiyonundan sonra, hastalarımızı üç gün boyunca, yavaş salınımı sayesinde, ağrısız günler bekliyor. 

Akıllı haplar : Sizi akıllı yapan haplar. Teknik olarak bunu destekleyen haplar zaten var. Ama ileride çok daha gelişmişleriyle karşılaşecağız. Daha seçici hale gelerek, hafıza destekleyen veya işe özgü iyileştirme sağlayan haplar.

Enjeksiyon olmadan kasları gevşetme : Bu zamana kadar Botulinum toxin, rahatsız edici yüz hatlarının gevşetilmesinde tekti.

Ürün eksperlerinden bir tanesi, jel botulinum toksin formuyla ilgili çok heyecanlı. Bu ürün şu anda klinik deneme aşamasında ve kaz ayakları ve koltuk altı terlemesi açısından inceleniyor. İyi giderse, iki yıl içinde onaylanabilir. Fakat genel etkinliği ve yüzün diğer kısımlarında kullanılıp kullanılmayacağı henüz belirlenmedi.

Kas gevşetme etkili bir  başka cihazda, kası bir ilaçla değil, soğutarak etki gösteriyor. Şu anda alın ve kaş arasında kullanılabiliyor, etkinliği 3 ay sürüyor. Diğer bölgeler için çalışmalar devam ediyor. 

Cildin yenilenmesine doğal destek : Şu anda bir doktorun anti-aging için size doğal bir şeyi enjekte edebileceği, bu yöntem haricinde hiçbir şey yok. Bir zamanlar yaralanan sporcular için kullanılan platelet açısından zengin fibrin matris (PRP) artık uzmanlar tarafından yara izi, akne izleri gibi kusurları düzeltmek için bir araç olarakta kullanılıyor. Tabi ki en yaygın kullanımı anti-aging oldu. Vücudunuzdan alınan  küçük bir tüp kan, içindeki maddelerden plateletleri hafif şekilde ayırmak için, santrifüjle döndürülüyor. Bu bozulmayan plateletler daha sonra 10 dakika süren bir işlemle hedef alanlara kolaylıkla enjekte edilebiliyor. Bu uygulamayla kollajen üretimini stimüle ediyoruz. 

Kendi sütyeninizle göğüs kaldırma : Meslektaşlarımız, silikon veya sentetik ağdan yapılan implante edilebilen iç sutyen üzerinde çalışıyor. Tüm göğüslerde görülen aşamalı sarkmayı engelleyebileceği düşünülüyor. Meme estetiği işlemi, en popüler cerrahi işlemleri listesinde devamlı yer aldığı için, bu yönteme büyük talep olabilir.

Daha etkili güneş koruması : Güneş cildimiz üzerinde çok fazla etkiye sahiptir: lekeler, kırışıklıklar, potansiyel kanserlerden bahsetmeye gerek yok. Bu zarara karşı en iyi koruma güneş kremidir. Ve kısa bir süre sonra daha da güçlü hale gelecek. Birkaç yıl içinde, güneş kremlerinde SPF değerinin (sadee UVB ışınlarından korumayı ifade eder) ve UVA koruma seviyesinin belirtilmesi gerektiğine dair bir öneri onaylanabilir. Yeni kurallar ile güneş kremi üreticilerinin UVA ışınlarına karşı yeterli koruma sağlaması sağlanacak. Önerilen kurallar yürürlüğe girdiği zaman geniş UVA ve UVB ışını spektrumunu absorbe eden güneş kremi bileşeni olan yeşil ışık Tinosorb’u da onaylayabilir.

Doktora gitmeden daha güzel bir cilt : Geçen yıllar bize etkili evde lazerle tüy alma seçeneklerini beraberinde getirdi. Çok yakın gelecekte pigmenti yok eden, hatları yumuşatan ve akneyi tedavi eden şiddetli darbeli ışık makineleri banyolarımızda dış fırçalarımızın yanında yerini alacak. İlk olarak: evde cildi yenileyen lazerler önümüzdeki yıllarda satışa sunulacak. Alet her işlemle, aşamalı olarak, solgunluğu ve ince çizgileri iyileştirecek.

Daha az beyaz saç, boya yok : Araştırmacılar beyaz saç için bir “çözüm” arıyor ve yaklaşıyorlar da. Geçen yıllarda yayımlanan bir araştırmada beyaz saça hidrojen peroksidin ve yaşlandıkça oluşan diğer moleküllerin neden olduğunu göstermiştir. Katalaz denilen bir enzimin olmaması bu moleküllerin birikmesine neden olur, fakat bir biyoteknoloji şirketi, kalatazı yenileyen ve bundan dolayı saça asıl rengini verebilen bir kimyasal bileşik bulduğunu düşünüyor. Şirket bileşeni serumlara ve durulanmayan saç kremlerine entegre etmeye çalışıyor

Paris merkezli saç biyoloji araştırma grubu da kısa bir süre önce saça rengini veren hücrelerin yaşam süresini belirleyebilen bir gen çiftini buldu. Bu renk veren hücrelerin zamanla azalmasını engelleyecek ve durduracak veya en azından beyazlaşma sürecini yavaşlatacak bir işlem geliştirmeye çalışıyor.

Daha kalın saçlar : Şu anda saç uzaması için birkaç tane el lazeri var. Fakat bilim adamları saçı ışıkla kalınlaştırmanın daha güçlü yollarını araştırmaktadır. Kısa bir süre sonra daha gelişmiş saç uzamasını destekleyen kırmızı ışık yayan diyotunun altına oturabilirsiniz. Işık saç köklerini uyarmak için kan dolaşımını arttırıyor.  

Saç ekimi de gelişecek. Günümüzde, saçın yoğun olduğu deriden saçın alınması ve incelen yerlere aktarılması söz konusu. Bu da her yerde incelme yaşayan kadınlar için veya saçı çok azalmış erkekler için çok uygun olmayan bir teknik. Önümüzdeki on yılda doktorlar sadece bir tane saç folikülünü alıp bunu laboratuvarda saç çoğaltmak için kullanmayı umut ediyor. Bunlarda başka alanı riske atmadan, istenildiği miktarda kullanmak olanağı bize sunacak. 

Daha parlak bir gülümseme, daha hızlı : On yıl içinde muayenehanede diş beyazlatma 45 dakika değil beş-on dakika sürecek. Peroksit süreçte aktif bileşen olarak kalacak fakat şu anda geliştirilmekte olan kimyasal sistemler daha hızlı işlemesine yardımcı olacak. Bu gelişme evde de diş beyazlatma işlemini daha hızlı hale getirebilir. Ve dişleriniz eğri, aralıklı veya lekeli ise, kaplama uygulamaları önümüzdeki beş yıl içinde çok daha basit bir işlem haline gelecek. 

Unutmayın, Botoks ilk başta gözün kas spazmlarını tedavi etmek için geliştirilmiştir ve yüz dolgularındaki hyalüronik asit de eklemleri kayganlaştırmak için kullanılmıştır.

Daha iyi göründüğümüz, daha sağlıklı, daha akıllı, bir gelecek görüyorum.

Op. Dr. Ulvi Güner

Estetik, Plastik Cerrahi Uzmanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ulvi Güner

Op. Dr. Ulvi GÜNER, 1985 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminin ardından Amerika'da Cleveland Clinic Foundation ve New York Üniversitesi'nde Estetik Cerrahi eğitimi de almış olan Op. Dr. Ulvi GÜNER, meme estetiği, liposelection, endolift, botox ve dolgu malzemesi uygulamaları, burun estetik operasyonu, yüz germe, göz kapağı estetik operasyonu gibi yüz estetik operasyonları ve karın estetiği konularında araştırmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır.

Op. Dr. Ulvi GÜNER, İzmir’de bulunan özel kliniğinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir.  

 

Etiketler
Estetik cerrahi
Op. Dr. Ulvi Güner
Op. Dr. Ulvi Güner
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube