Ertelemeyi erteleyerek özgürleşin…

Uzm.Dr. Ender Vardar
Uzm.Dr. Ender Vardar
15 Ocak 2015270 görüntülenme
Randevu Al
Ertelemeyi erteleyerek özgürleşin…

Kendinize sürekli sözler verip tutamıyor, planladıklarınızı gerçekleştiremiyor ’’Sonra spor yaparım’’ ,’’ Aslında zamanım var’’,’’ Diyete Pazartesi başlarım’’ diyor, sık sık mola verme ihtiyacı hissediyorsanız, zamanınızı esas işleriniz yerine önemsiz işlerle geçiriyorsanız, işleriniz yapmak için son ana kadar bekleyip sonra strese giriyorsanız erteleme alışkanlığınız ilerlemiş olabilir.

Erteleme alışkanlığı ciddi bir sorundur, erteleme davranışı tekrarlanarak çok ileri boyuta vardıysa bundan hastalık olarak bahseden bilim insanları da var. Bu sorunu çözmediğiniz sürece başarılı ve mutlu olmanız çok zor. Neyse ki bunun üstesinden gelmek mümkün, önerilerim ve yazının sonundaki ’’Ertelemeye Son Bilinçaltı Çalışması’’, erteleme alışkanlığının yarattığı stres ve suçluluk duygusundan sizi kurtarabilir.

Hepimiz zaman zaman işlerimizi erteleriz, ama bu sürekli bir hal aldıysa iş ve özel hayatımızı olumsuz etkileyebilir, arkadaşlıklarımızı tehlikeye sokabilir. Ertelediğimizde o anlık geçici bir rahatlama yaşayabiliriz ama sonrasında işler birikince altında kalıp strese gireriz.

Erteleme alışkanlığının gerçek nedenleri inançlar ve duygularla ilgilidir. Başarısız olma korkusundan, kaygılardan veya her şey tam ve mükemmel olmalı düşüncenizden erteliyor olabilirsiniz. Erteleme, bazen neyi nasıl yapacağınızı bilmemekten de  kaynaklanabilir.

ERTELEME ALIŞKANLIĞINDAN KURTULMAK İÇİN

1)     Öncelikle neden ertelediğiniz bulmak için dürüstçe içinize dönüp, düşünce ve duygularınıza odaklanıp düşünmeye başlamak iyi bir başlangıç olacaktır. Hangi işlerinizi, hangi gerekçelerle ertelediğinizi düşünün. Genellikle psikolojik nedenlerden dolayı erteleriz. Başarısız olma korkusundan, kaygılardan, mükemmeliyetçilikten vs.. Unutmayın, erteleme alışkanlığı  zaman yönetimi problemi değil, çoğunlukla bir duygularla ilgilidir. Windy Dryden  adlı yazar da ’’Ertelemek, Yaşamı Kaçırmaktır’’ adlı  kitabında psikolojik nedenlerden dolayı ertelediğimizi anlatmaktadır.

2)    Ertelemenize neden olan sık tekrar ettiğiniz cümleler olabilir: ’’Ben yapamam, ben başaramam. ’’Ya başarısız olursam’’ gibi. Bu olumsuz düşünce kalıpları yerine, ’Kolayca yapıyorum’’ ‘’Kolayca başarıyorum’’ cümlelerini tekrar edin.

3)    Hedefleriniz, gerçekleştirilebilir ve net olsun.

4)    Eğer organize olamadığınız için erteleme yaşıyorsanız “Yapılacaklar Listesi’’ oluşturun.

5)    Önce acil ve önemli işlerinizi yapın.

6)    Hızlı bitirebileceğiniz işlerden başlayarak başarıyı alışkanlık haline getirin.

7)    Tek bir işe odaklanın.

8)    İşleri daha küçük ve yönetilebilir parçalara bölün.

9)    İyi bir motivasyon kaynağı bulun. Aslında kimse tembel değildir, sadece motivasyonu eksiktir. Biri bize ’’Define buldum, küreğini kap gel’’ dese, ok gibi fırlarız öyle değil mi?

Bütün alışkanlıklarda olduğu gibi erteleme alışkanlığının ve duygularımızın kökleri bilinçaltındadır. Bilinçaltı ile iletişim kurabilmek için bilincin ve bedeninin sakinleşmesi çok önemlidir.

Hipnoterapi, Duygusal Özgürleşme Teknikleri(EFT),meditasyon ile yapılacak bilinçaltı çalışmaları ile ertelemeden özgürleşebilir, böylece başarılı ve mutlu olabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Uzm.Dr. Ender Vardar

Uzm.Dr. Ender Vardar

Uzm. Dr. Ender VARDAR, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.