Erkek kısırlığının anahtarı elimizde!

Erkek kısırlığının anahtarı elimizde!

Erkeklerde kısırlığa sebep olan faktör sperm sayısı, kalitesi ve hızı iken; sperm örneklerinde yalnızca sayı ve hareket parametreleri bakılmasının yetersiz olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlandı. Sperm fonksiyon bozuklukları fertilizasyon da en önemli nedenlere sahip etmenlerdir. Erkek infertilitesinin tanımında, fonksiyonel yetersizliğin değerlendirilmesinde oksidatif stres ve DNA hasarları gelmektedir.

Oksidatif stres; reaktif oksijen türlerinin üretiminin anti-oksidan seviyelerini aşması durumudur ve sperm hücreleri oksidatif strese aşırı duyarlıdır.

Reaktif Oksidatif Stres (ROS) sperm hücrelerine zarar vermekte ve teşhis edilmesi gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

Oksidatif stres hücrelerin hızlı yaşlanmasına sebep olmaktadır. Zarar gören ve yaşlanan hücrelerin kaliteli embriyo oluşturması oldukça güçtür. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında spermdeki yetersizlik, gebelik oluşma şansını gittikçe düşürmektedir.

 Tüm bu sebepler, uygulanan test ve tahlillerde sperm sayısı ve kalitesi beklenenden düşük  olanlara önerilen uygulamalarda tedavinin etkinliğini arttırmak açısından sensör kullanmak ve spermde ROS etkinliğini belirlemek avantajlı olacaktır.


 


 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Erdemir

Op. Dr. Murat ERDEMİR, lise öğrenimini 1990 yılında Bursa Erkek Lisesi'nde bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2001 yılları arasında İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini 2003-2004 yılları arasında Sinop'ta Başhekim olarak yerine getirmiş olan Op. Dr. Murat ERDEMİR, 2004 yılından beri Jinemed ekibinde çalışan görev yapmakla beraber 2006 yılından beri Bursa Jinemed Tüp Bebek Merkezi'nde Medical Direktör olarak hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Erkek kısırlığı
Op. Dr. Murat Erdemir
Op. Dr. Murat Erdemir
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube