Ergen gelişiminin temel kavramları

Ergen gelişiminin temel kavramları

Ergen terimi genellikle yaşamın ikinci on yılını kapsar ve sınırları yaşla çizilen üç aşamadan oluşur: Erken ergenlik (10-13 yaşları), orta ergenlik ( 14-17 yaşları) ve geç ergenlik ( 18-20 yaşları). Ergenlik döneminin her aşaması içinde, bireysel farklılıklar ve cinsiyet farklılıkları görülmekle birlikte, her aşamada, bir toplumda ya da ortamda neyin normal ve kabul edilebilir olduğu konusunda bazı bilgiler taşır.

Ergenlik dönemi sırasında meydana gelen  gelişimsel değişimler, yaygınlar ve gencin fonksiyonlarının neredeyse her alanında etkilidir. Çocukluktan başka, yaşamın hiçbir diğer aşamasında bu kadar hızlı değişimler meydana gelmez. Bunlar; görünüşü, davranışları, ruh halini, başkalarıyla ilişkileri ve risk almayı etkileyen pubertal değişimlerle başlar.

Pubertal Değişimler

Puberte: hızlı büyüme, kilo alımı, vücut biçiminde değişimler, üreme organlarının olgunlaşması, erkeklerde yüzde ve vücutta kıllanma, kızlarda göğüs gelişimi gibi ikincil cinsiyet karakteristiklerinin gelişimi ile birlikte gencin görünüşünde, bariz değişimlere yol açar. Bu değişimler, çoğunlukla görülür ve dışsaldır.

Bilişsel Değişimler

Bilişsel fonksiyondaki yaygın değişimler, ergenlerin, soyutlamalarla baş etmelerine izin verir; geleceği planlamak; daha önce sorgulanmayan tutumları, davranışları ve değerleri soyutlamak ve kendilerini kendi düşüncelerinin nesnesi olarak almak.

Kimlik Oluşturma

Kimlik hissi; tutarlı ve anlamlı bireyselliğin tam karmaşıklığını fark ederek, yetenekler ve potansiyelle tutarlı olmalıdır. Ergenler genellikle, ebeveynleri gibi iyi niyetli insanları, hasımları olarak belirlediklerini ileri sürer. Bu yüzden gençler sert bir tutum izler ve ebeveynlerinin istediklerini yapmayı reddederler.

Yeni Akran ve Davranış Ortamları

Ergenler, kendi kimliklerini keşfetmek için akran gruplarını kullandıklarından ve akran grubu aynı cins gençlerin yanı sıra karşı cinside içeren bir kompozisyona doğru değişeceğinden arkadaşlarla ilişkiler, yeni zorluklar getirir.

Cinsellik Baş Etmek

Cinsellik, bu sırada, erotik rüyalarda, karşı cinsin çekiminde, mastürbasyonda ve erkek çocuklar için gece boşalmalarında ortaya çıkar. Bu görevi zorlaştıran toplumumuzda ebeveynlerin; cinselliğin psikolojik yanları konusunda açık ve rahat şekilde iletişim kurmalarının ender görülmesi ve genellikle, bu bilginin, pornografik dergiler ve aynı cins akranlarla yapılan soyunma odası muhabbetleri gibi güvenilir olmayan kaynaklardan derlenmesine izin verilmesi  gerçeğidir.

Aile İlişkilerinin Yeniden Müzakere Edilmesi

Ergen gelişimi, gençlerin aileleriyle ilişkilerinin otonomiye doğru yeni adımları da kapsayarak yeniden şekillenmesini gerektirir. Bu sürecin en açık göstergesi, gençlerin, sık sık yatak odalarının kapısını kapatarak hatta kilitleyerek ifade ettikleri daha fazla mahremiyet ihtiyaçlarıdır.

Bu makale 11 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Gözde Ünlüer

Uzm. Kl. Psk. Gözde Ünlüer , Üsküdar Üniversitesi -Psikoloji bölümünü başarıyla tamamlayarak 2018 yılında Psikolog unvanını almıştır. 2019 yılında ise Yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yapmıştır. 

 Uzm. Kl. Psk. Gözde Ünlüer mesleki çalışmalarına Yüz yüze ve Online Görüşme şeklinde devam etmektedir.

 

 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Gelişim
Uzm. Kl. Psk. Gözde Ünlüer
Uzm. Kl. Psk. Gözde Ünlüer
İzmir - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube