Epilepsi hakkında bilinçli ve bilgili olmalıyız !

Epilepsi hakkında bilinçli ve bilgili olmalıyız !

Epilepsi, beyin aktivitesinin anormal hale geldiği, nöbetlere veya alışılmadık davranışlara, duyulara ve bazen bilinç kaybına neden olan nörolojik bir bozukluktur.

Epilepsi rahatsızlığı ile karşılaşmanın belli bir yaşı yoktur. Nöbet belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Epilepsili bazı insanlar bir nöbet sırasında sadece birkaç saniye dalıp kalırken, diğerlerinin kol veya bacaklarında tekrarlayıcı seğirmeler olabilir.. Tek bir nöbet geçirmeniz epilepsi hastası olduğunuz anlamına gelmez. Epilepsi teşhisi için genellikle en az iki tetiklenmemiş nöbet gereklidir.

İlaçlar ya da bazen cerrahi tedavi ile epilepsi nöbetleri kontrol edilebilir. Belli bir süre ilaç kullanımı ile nöbetler sonlanabilirken bazı hastalarda ömür boyu ilaç kullanımı gerekebilir.

EPİLEPSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Epilepsi beyindeki anormal aktiviteden kaynaklandığından, nöbetler çeşitlilik gösterebilir. Nöbet bulguları ve semptomları şunları içerebilir:

Geçici zihin karışıklığı

Kollarda veya bacaklarda istemsiz, kontrol edilemeyen titreme veya kasılmalar

Bilinç kaybı

Korku, anksiyete veya deja vu

Gözlerde dalıp kalma

Vücudun belli bölgelerinde gelip geçici uyuşma, karıncalanma

Semptomlar, nöbet tipine bağlı olarak değişir. Çoğu durumda, epilepsisi olan bir kişi her seferinde aynı tipte nöbet geçirir.

Nöbetler genellikle anormal beyin aktivitesinin nasıl başladığına bağlı olarak fokal veya jeneralize olarak sınıflandırırlar.

Fokal nöbetler

Nöbetler, beyninizin sadece bir bölgesindeki anormal aktiviteden kaynaklandığı zaman, fokal (kısmi) nöbetler olarak adlandırılır. Bu nöbetler iki kategoriye ayrılıyor:

Bilinç kaybı olmadan fokal nöbetler:  Basit fokal nöbetler; bu nöbetler bilinç kaybına neden olmaz. Tuhaf duygular (korku, anksiyete vb) veya objelerin değişik görünmesi, tuhaf kokular duyma şeklinde olabilirler.  Ayrıca, kol ya da bacak gibi bir vücut kısmının istemsiz olarak sallanması veya karıncalanma hissi, baş dönmesi ve yanıp sönen ışıklar görülmesi de bu nöbet tipinde görülebilen semptomlardandır.

Bilinç kaybının olduğuğu fokal nöbetler: Nöbet esnasında hasta etrafında olup bitenlerin farkında değildir. Nöbet sonrasında da olup biteni genellikle hatırlamazlar.  Hastalar genellikle bir noktaya bakarlar, çevrelerine cevap veremezler, el çırpma, çiğneme, yutma veya çevrelerinde yürüme gibi tekrar eden hareketler yapabilirler.

Fokal nöbet belirtileri migren, narkolepsi veya psikiyatrik hastalıklar gibi diğer nörolojik bozukluklarla karıştırılabilir. Epilepsiyi diğer bozukluklardan ayırt etmek için kapsamlı bir inceleme ve testler gereklidir.

Jeneralize Nöbetler

Beynin tüm bölgelerini kapsadığı görülen nöbetlere jeneralize nöbetler denir. Bu gruptada bir çok alt tip bulunmaktadır.

Dalma (Absans) Nöbetleri:  Daha önce petit mal nöbetleri olarak bilinen dalma nöbetleri sıklıkla çocuklarda görülür. Boşluğa bakıp kalma, bazen göz kırpıştırma şeklinde olabilirler. Bu nöbetler kümeler şeklinde olabilir ve kısa süreli blinç kaybına neden olabilir.

Tonik nöbetler. Tonik nöbetler kaslarınızın sertleşmesine neden olur. Bu nöbetler genellikle sırt, kol ve bacaklarınızdaki kasları etkiler ve yere düşmenize sebep olabilir.

Atonik nöbetler. Ayrıca dalma krizleri olarak bilinen atonik nöbetler, aniden çökme veya düşmeye neden olabilecek kas kontrol kaybı yapabilir.

Klonik nöbetler. Klonik nöbetler tekrarlanan veya ritmik, kas hareketleri ile ilişkilidir. Bu nöbetler genellikle boyun, yüz ve kolları etkiler.

Miyoklonik nöbetler. Miyoklonik nöbetler genellikle kollarınız ve bacaklarınızın ani kısa gerginlikleri veya seğirmeleri olarak görünür.

Tonik-klonik nöbetler. Daha önce grand mal nöbetleri olarak bilinen tonik-klonik nöbetler, en dramatik epileptik nöbet tipidir ve ani bilinç kaybına, vücudun sertleşmesine ve kasılmasına ve bazen de mesane kontrolünün kaybedilmesine veya dilinizi ısırmasına neden olabilir.

Ne zaman doktora görünmek Gerekir.

Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse acil tıbbi yardım isteyin:

Nöbet beş dakikadan fazla sürüyorsa

Nöbet durduktan sonra nefes ya da bilinç kaybı yaşanıyorsa

İkinci bir nöbet ilk nöbetten sonra hemen oluşuyorsa

Nöbete Yüksek ateş eşlik ediyorsa.

Nöbet sonrası yorgunluk yaşanıyorsa

Nöbet geçiren kişi hamile ise

Nöbet geçiren kişi Diyabet (şeker) hastası ise.

Nöbet sırasında hasta kendine farkında olmadan zarar veriyorsa.

İlk defa nöbet geçiriliyorsa hemen nöroloji hekimine başvurunuz.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hatice Köse Özlece

Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Nöroloji ( Beyin ve Sinir Hastalıkları) Uzmanı olmuştur.

Edirne Devlet Hastanesi, Kars Devlet Hastanesi, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Edirne Devlet Hastanesi, Trakya Üniversitesi gibi kurumlarda hasta kabulü yapan Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, mesleki çalışmalarına şu an Kayseri Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Epilepsi belirtileri
Doç. Dr. Hatice Köse Özlece
Doç. Dr. Hatice Köse Özlece
Kayseri - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube