Endoskopik yüz gençleştirme

Endoskopik yüz gençleştirme
Estetik cerrahi girişimleri giderek daha az izli ve kapalı cerrahiye doğru kayıyor. Minimal invaziv estetik cerrahi ya da popüler kültürde söylenen şekli ile soft cerrahi olarak adlandırılan bu tip cerrahi şekli, özellikle endoskopi teknolojisinin gelişmesi ile bütün bedene yayılmaya başladı. Cerrahinin bu türü, özellikle hızla işe dönme ya da hızla aktif olma gibi modern çağın gereklerine uygun. Endoskopik estetik cerrahinin en fazla kullanıldığı alan ise yüz bölgesi.   Bu yöntem yüz gençleştirme dışında, kaş kaldırma, meme büyütme, kalça büyütme ve karın germe başta olmak üzere pek çok amaç için kullanılabilir.


 
Endoestetik cerrahi 3-4 mm lik teleskoplarla deri altından yapılan kapalı bir işlemdir. Teleskobun ucundaki görününtü ekrana aktarılır. Bilgisayarda çizim programı kullanma gibi bir izlenim bırakır. Görüntünün daha büyük olması anatomik yapıların korunabilmesini sağlar.


 
   Endoskopik yüz gençleştirme, üç boyutlu ve dinamik yüz germe olarak bilinir. İşlemin mantığı, yüzü aşağı doğru çeken yapıların ve kötü mimik kasların gevşetilmesi ile birlikte yüzün yer değiştirmiş dokularının yerine iadesidir. Yüzü yukarı doğru çeken yapılar rahatlayacağı için, yüz doğal bir şekilde aşağı doğru olan ifadesinden kurtulmuş olur. Bu nedenle elde edilen sonuç tam bir geriye dönüştür. Alın, şakak,yanak, ağız çevresi ve boyun gençleştirme için kullanılabilir. Elde edilen sonuç mutsuz ve yorgun ifadenin yerine enerjik ve mutlu bir görüntüdür. Özellikle orta yaş, yüzünde yorgun ve mutsuz ifadesi olan henüz tam sarkma oluşmamış kişilerde anlam cerrahisi gibi de düşünülebilir. Bazı bölgeler için kalıcı botoks etkisi yapar. Kaş arası bölge ve kısmen göz kenarı kalıcı botoks etkisinin sağlanabileceği yerlerdir. Kaşların istenildiği şekilde kaldırılmasını sağlar. Üst göz kapağına binen yükü azaltır. Endoskopik estetik cerrahi ile elmacık kemiği protezi konabilir ve göz altı torbaları giderilebilir. Zaman içinde sarkan ve gevşeyen boyun kasları endoskop yardımıyla toplanabiliyor. Endoskop yardımıyla boyun çene açısını yeniden oluşturmak mümkün.


Klasik yüz germenin yarattığı sorunları çözmede ve yüze harmoni kazandırmada da etkilidir. İlginç bir uygulama şekli olarak kronik ve tedaviye dirençli migrenlerde, sinirleri sıkıştıran kasları gevşetmek içinde kullanılabilir. Önemli bir avantajı yüz derisinin dolaşımını koruduğu için, aynı anda lazer ya da kimyasal maddelerle peeling yapılabilmesidir. Bu ek işlem ile bütün yüzde etkileyici değişiklikler elde edilebilir. Klasik yüz germede yüzün bazı bölgelerinde dolaşımın bozulması olasılığı nedeniyle, derin peeling işlemleri yapılamaz.


   Yüz gençleştirme işlemlerinin çoğu lokal anestezi altında sedasyonla yapılabiliyor. Ancak çok geniş kapsamlı işlemlerde genel anestezi gerekmektedir.


 Özellikle orta yaş endoskopik yüz gençleştirme için uygundur. Deri sarkmasının olduğu daha ileri yaşlarda da kullanılabilir. Ancak aşırı deformasyonun olduğu durumlarda fazla deriyi yaymak mümkün değildir, çıkarılması gerekir. Yöntemde saçlar arasında teleskobun giriş yerlerine ait izler kalır. Yüzün görünen ve açık yerlerinde herhangi bir iz kalmaz.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Karacalar

Etiketler
Estetik cerrahi
Prof. Dr. Ahmet Karacalar
Prof. Dr. Ahmet Karacalar
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube