Meme büyütme nasıl yapılır?

Meme büyütme nasıl yapılır?

Memeleri gelişimsel olarak yeterli hacme sahip olmayan veya doğum sonrası emzirmeye bağlı olarak küçülmüş ancak çok sarkmamış memeleri hacimli ve çekici görünüme kavuşturmanın günümüzde ki en güvenli ve sağlıklı yolu meme protezlerini kullanmaktır.

Genç kızlar için özellikle olmak üzere, sonraki dönemlerde de bayanların ciddi özgüven kaybına neden olabilen bu tarz sıkıntılar estetik cerrahinin gelişimi ile artık sorun olmaktan çıkmıştır.

Bilindiği gibi meme protezleri içeriklerine göre temelde iki tür olup, her iki protezinde etrafı ince silikon bir tabaka ile kaplıdır. İnce silikon tabaka ile çevrili olan protezlerin bir grubunun içerisinde serum fizyolojik (saline) dediğimiz tuzlu su, diğer grubun içerisinde ise koheziv jel silikon bulunmaktadır.

Protezler içerikleri dışında silikonunun dış yüzey özellikleri (düzgün veya pürtüklü) ile de farklılıklar gösterirler. Protez meme dokusu altına yerleştirilecekse ameliyat sonrası kapsül kontraProtez, hastanın yapılan muyenesi sonrası yeterli meme dokusunun olup olmadığı, kişinin yaşam koşulları içerisinde ki sportif faliyetleri değerlendirilerek kas altına veya meme dokusu altına yerleştirilir.

Protezlerin özellikleri hasta ile paylaşıldıktan ve muayene yapıldıktan sonra protezin büyüklüğü birlikte kararlaştırılır.

Meme ölçüleri bilinidiği gibi, 75-80, 80-85 vb. gibi meme başı ile sırt çevresi ölçülerek elde edilen ölçütler ile bu ölçümden meme altından ve sırttan yapılan ölçümün farkı ile elde edilen;

A cup (10 cm), B cup(16 cm), C cup(23 cm), D cup(29cm) ve üzeri E cup olarak belirttiğimiz standartlarda değerlendirilir.

ktürü gelişmemesi amacı ile pürtüklü yüzey protezler, kas altına yerleştirilecekse kapsül kontraktür gelişimi daha nadir olması sebebi ile düz yüzeyli protezler tercih edilir.

Şekillerine göre de protezler anatomik(damla) ve yuvarlak (round) olarak sınıflanırlar.

Anatomik şekilli protezler meme alt kısmında daha fazla dolgunluk sağlayarak daha doğal bir görünüm oluştururlar. Ancak dekolte bölgesinde yeterli dolgunluğu round protezler kadar yeterli sağlayamazlar.

Protezler cup ölçüsünde değişiklik yaparlar ve yaklaşık olarak 125-150cc lik bir protez uygulaması ile meme bir cup büyür.

Hasta ile yapılan görüşme sonrası ameliyatta, planlanan meme büyüklüğüne ulaşmanın en ideal yolu farklı sizelardaki protezlerin ameliyat esnasında denenmesi olacaktır.

Protezin meme dokusu veya kas altına yerleştirilmesi 4 ana yol ile gerçekleştirilir. Bunlardan ilk üçü daha sıklıkla kullanılan meme altı, meme başı ve koltuk altı insizyonlarıdır. Bu insizyonlardan hangisinin seçileceği, yerleştirilecek protezin türü, protezin kas altına mı yoksa meme dokusu altına mı yerleştirileceği, meme başının büyüklüğü ve cerrahın deneyimi ile ilişkilidir.

Daha nadir olarak ise göbek deliğinden yapılan küçük insizyonlar ile serum fizyolojik içeren meme protezleri kullanılabilmektedir.

Farklı bir protez uygulama yolu da eğer kişi abdominoplasti(karın germe) ameliyatı olacaksa aynı seansta ayrı kesiler yapılmadan bu ameliyatın insizyonundan hazırlanacak tünellerden meme protezinin yerleştirilmesidir.

Meme protezi ameliyatı genel anastezi altında yapılan, ağrı kesiciler ile giderilebilecek düzeyde memelerde gerginliğe bağlı hafif ağrıların olabildiği, uygulanan yönteme göre 1-1.5 saat süren bir ameliyattır.

Ameliyat sonrasında hastanede bir gece kalmak yeterlidir, ancak eğer ameliyat sabah olmuş ise akşama eve dönmekte problem olmaz.

Meme estetiğinin yüz güldürücü ameliyatlarından olan meme büyütme ameliyatı sonrası 3 ile 5 gün arasında işinize dönebilirsiniz ancak 1-1.5 ay kadar bir süre kol ve göğüs kaslarını kullanacağınız egzersizlere ara vermelisiniz.

Ameliyatın genel cerrahi işlem sonrası gelişebilecek komplikasyonları dışında, proteze hazırlanan yuvanın küçük veya aşırı büyük olmasına bağlı protezde yer değişiklikleri olabilir. Aşırı büyük protezlerin uygulanması sonrası memelerde sarkma zaman içerisinde görülebilir.

Vücudun protezi yabancı cisim gibi algılaması sonucu, protez çevresinde bir kapsül oluşur ve bu kapsüldeki kontraksiyonlar ve derecelerine bağlı olarak protezde değişiklikler meydana gelir. İleri düzeyde kontraksiyonlarda protezin değiştirilmesi gerekebilir.

Cerrahi sonrası yara izinin çok küçük olması nedeni ile genellikle sıkıntı olmaz ancak vücudun aşırı yanıtı ile iyleşen yara izlerinde belirginlik olma ihtimali hasta ile paylaşılmalıdır.

Meme başından uygulanan protez ameliyatları sonrası meme başında zamanla düzelecek olan hissizlik ve süt kanallarında bir miktar azalma olacaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hüseyin Kandulu

Op. Dr. Hüseyin KANDULU, K.K.T.C’nin Lefkoşa kentinde 1979 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Kıbrıs’ta tamamladıktan sonra tıp eğitimi için Türkiye’ye gelmiştir. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru olmuştur. Daha sonra yine aynı üniversitede, tıp eğitimi sürecinde yoğun ilgi duyduğu Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanında ihtisas eğitimine başlamıştır. 2010 yılında mikrocerrahi alanındaki “Minimal Sütür Tekniği ile Mikrovasküler Anastomoz Uygulamalarında Kitosan’ın Etkisi” isimli tezini sunarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca birçok rekonstrüktif ameliyatın yanı sıra burun, meme ve vücut estetikleri ile özel olarak ilgilenmiş ve çok sayıda ameliyat gerçekleştirmiştir. İhtisas eği ...

Etiketler
Meme büyütme operasyonu
Op. Dr. Hüseyin Kandulu
Op. Dr. Hüseyin Kandulu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube