Elektromiyografi (emg)

Kas ve sinirlerdeki elektriksel aktivitenin normal olup olmadığını değerlendirmek için yapılan bir tetkiktir. Sinirlerin hasarlandığı durumlara genel olarak “nöropati” denir. Sinir hasarları derecesine göre kaslarda güç kaybı, kas erimesi (Atrofi), ciltte duyu kaybı ve uyuşmalar, denge bozukluğu, görme bozukluğu, işitme zorluğu gibi şikayetlere neden olur. Bazen de kaslar hastalanabilir ve sinirin ilettiği elektriksel uyarıma normal yanıt veremez. Bu durumlara birincil kas hastalığı veya “miyopati” denir. Kas hastalıkları da güç kaybına neden olur ancak gerçek duyu kaybı veya uyuşmalara neden olmaz. Bazı hastalıkların tanısı ancak EMG ile konulabilir. Yenidoğan döneminden itibaren her yaşta EMG yapılabilir. Kalp pili olması EMG işleminin yapılmasına engel değildir ancak bu konuda önemli kurallara uymak ve deneyim sahibi bir EMG uzmanı olmak önemlidir.

Elektromiyografi (emg)

Kas ve sinirlerdeki elektriksel aktivitenin normal olup olmadığını değerlendirmek için yapılan bir tetkiktir.

Vücut sinirlerimiz beynin veya omuriliğin oluşturduğu elektrik aktiviteyi en hızlı ve doğru şekilde kaslara iletmelidir. Eğer sinir lifleri hastalanırsa veya sinirlerin elektriği iletme hızı yavaşlarsa beyin kasları hızlı ve doğru bir şekilde yönetemez. Sinirlerin hasarlandığı durumlara genel olarak “nöropati” denir. Sinir hasarları derecesine göre kaslarda güç kaybı, kas erimesi (Atrofi), ciltte duyu kaybı ve uyuşmalar, denge bozukluğu, görme bozukluğu, işitme zorluğu gibi şikayetlere neden olur. EMG ile sinir iletim hızının değerlendirilmesi için cilt üstünden kayıt alan ve uyarı veren elektrodlar kullanılır. Sinirler belirli bölgelerden uyarılır ve belirli bölgelerden kayıt alınır.  Uyarım ve kayıt noktaları arasında sinir değerlendirilmiş olur. Bir sinir için birden çok kayıt noktası ve uyarım noktası kullanılabilir. Her sinir için çalışmalar ayrı ayrı yapılır. EMG ile sorunun sinir lifinde mi, sinir kılıfında mı ya da her ikisinde mi olduğu anlaşılır ve tedaviler buna göre yapılır.

Bazen de kaslar hastalanabilir ve sinirin ilettiği elektriksel uyarıma normal yanıt veremez. Bu durumlara birincil kas hastalığı veya “miyopati” denir. Kas hastalıkları da güç kaybına neden olur ancak gerçek duyu kaybı veya uyuşmalara neden olmaz. EMG ile kasların değerlendirilmesi için iğne elektrodlar kullanılır. İğne elektrod kas içine yerleştirildikten sonra kasların aktivitesinin normal olup olmadığı değerlendirilir. Bunun için hastadan kasını bir miktar kasması istenir. EMG iğneleri oldukça incedir ve tek kullanımlık kaliteli iğnelerin kullanılması ve doğru teknikle kullanılması ağrıyı neredeyse hissedilmeyecek dereceye kadar azaltır.

Bazı hastalıkların tanısı ancak EMG ile konulabilir. EMG ile tanı konulabilen veya tanısı desteklenen hastalıklar arasında diyabetik polinöropatiler, sinir sıkışmalarını ifade eden tuzak nöropatiler (Karpal Tünel Sendromu, Kübital Tünel Sendromu, Tarsal Tünel Sendromu, Priformis sendromu vs), motor nöron hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları ve kas hastalıkları sayılabilir. Yenidoğan döneminden itibaren her yaşta EMG yapılabilir. Kalp pili olması EMG işleminin yapılmasına engel değildir ancak bu konuda önemli kurallara uymak ve deneyim sahibi bir EMG uzmanı olmak önemlidir.

Bu makale 2 Mayıs 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Burcu Örmeci

2000 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2000-2005 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimimi aldım, migren üzerine yaptığım tez çalışması ile eğitimimi tamamlayarak nöroloji uzmanı oldum. Nöroloji uzmanlık eğitimim sırasında 2003 yılında Türk Nöroloji Derneği tarafından düzenlenen ulusal kongrede “Baş Ağrısı” konusunda gerçekleştirdiğim çalışma ile üçüncülük ödülünü kazandım. 2005 yılında Türk Nöroloji Derneği Ulusal Yeterlik Belgesi’ni aldım. 2005-2009 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim dalında uzman doktor olarak çalıştım. 2005-2008 yılları arasında uzman olarak çalışırken aynı zamanda DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsünde “Klinik Nörofizyoloji” alanında “Tezli Yüksek Lisans Eğitimi” aldım ve bu süreçte tüm nörofi ...

Etiketler
Sinir hastalıkları
Prof. Dr. Burcu Örmeci
Prof. Dr. Burcu Örmeci
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube