Eft (emotional freedom techniques) ‘duygusal özgürleşme tekniği

Duygular, insanın psikolojik, fizyolojik, biyolojik temel ihtiyaçların doyurmak için verdiği tepkilerdir. Duygular her an hazırda bulunan bir davranış modu yaratır. iliknin başlatılması, sürdürülmesi, düzenlenmesi veya sonlandırılması bu modlar tarafından üretilen eylemler ile gerçekleşir. Kendimize ve dış dünyaya ait değerlendirmelerimizi otomatik düşünceler ve bilişlerle yapsak da Bütün bunlar aynı zamanda bir duygu üretir. Bir yiyecekten İğrendiğimizde o yiyeceği yemeyerek, bir kaçınma davranışı gösteririz. Kaçınarak iğrenme duygumuzdan uzaklaşabiliriz. Ama bir amaca, hedefe, değişikliğe hizmet eden duygular örtük duygulardır kaynağına hemen ulaşıp değiştirmekte zorluk çekeriz. EFT; Duygusal Özgürleşme Tekniği, Bireylerdeki örtük ve olumsuz duyguların kaynağının tespit edilip, ifade edilerek enerjisinin boşaltılması esasına dayanan çok kullanışlı ve güçlü bir uygulamadır.

Eft  (emotional freedom techniques) ‘duygusal özgürleşme tekniği

EFT Tekniği nedir?

Duygular, insanın psikolojik,  fizyolojik,  biyolojik temel ihtiyaçların doyurmak için verdiği tepkilerdir.

Duygular her an hazırda bulunan bir davranış modu yaratır. ilişkinin başlatılması, sürdürülmesi, düzenlenmesi veya sonlandırılması bu modlar tarafından üretilen eylemler ile gerçekleşir.

Kendimize ve dış dünyaya ait değerlendirmelerimizi  otomatik düşünceler ve bilişlerle yapsak da Bütün bunlar  aynı zamanda bir duygu üretir. Örneğin, Bir yiyecekten iğrendiğimizde o yiyeceği yemeyerek, bir kaçınma davranışı gösteririz. Kaçınarak iğrenme duygumuzdan uzaklaşabiliriz.  Ama bir amaca, hedefe, değişikliğe hizmet eden duygular örtük duygulardır, örtük duyguların kaynağına hemen ulaşıp değiştirmekte zorluk çekeriz. 

EFT; Duygusal Özgürleşme Tekniği,  Bireylerdeki örtük ve olumsuz duyguların kaynağının tespit edilip, ifade edilerek enerjisinin boşaltılması esasına dayanan çok kullanışlı ve güçlü  bir uygulamadır.  

1990’larda Gary Craig in başlattığı bu teknik, EFT  (Emotional Freedom Techniques) ‘Duygusal Özgürleşme Tekniği’olarak Türkçe’ye çevrilmiştir.

Günlük hayatta karşılaşılan bazı olaylar, geçmiş yıllarda yaşanılan bazı travmalar bir takım duygusal zorlanmalara neden olur.  Duyguların fark edilmemesi,  uygun bir şekilde tanımlanıp ifade edilmemesi zamanla, bireyin  Aşırı yeme isteği, stres, korku, endişe, kaygı, yeni bir şeyi öğrenmede zorlanma, gibi duygusal, kas gerginliği yada eklem ağrıları gibi fiziksel  olumsuz duygu ve davranışlar sergilemesine neden olur.   

EFT tekniği duyguları  hissetmeye, ayırt etmeye ve yaşanılan duyguyu tanımlayarak sorunu kaynağında çözmeye yarayan güçlü bir tekniktir.  Bozulan beden ve zihin uyumunu tekrar yakalanır. Uzun vadede yaşanılan olaylar karşısında sezgisel olarak güçlenmeyi sağlar ve olaylar karşısında  duyarlılığı yönetme becerisi kazandırır.     

 

 

EFT Nasıl Uygulanır?

İnsan bedenindeki akışkan enerji kanallarındaki bazı enerji noktalarına küçük dokunuşlar yaparak  uygulanır.  Küçük dokunuşların yapıldığı bu noktalar akapunktur noktaları olarak ta bilindiğinden, EFT tekniği  bir çeşit Duygusal Akapunktur olarak ta tanımlanır.   

Enerji noktalarına küçük dokunuşlar yapılarak beden uyarılır. Bu uyarım sonucunda  bedende hissedilen his ve  bu hissin yarattığı duygu tanımlanır. Şiddeti derecelendirilir. Uygulama esnasında  kök neden tespit edilir. Duygular ifade edilerek enerjisi boşaltılır. Sorun kaynağından çözüme kavuşmuş olur ve birey olumsuz düşünce ve duygularından özgürleşir. 

Başlangıçta uygulama alanında uzmanlığı olan kişilerce desteklenerek uygulanması gereken bir tekniktir. Uygulama esnasında zamanla bireylere kendileri de EFT uygulama becerisi kazanır.

Bireylerin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışan, karşılaştığı olaylardan etkilenme biçimlerini tespit edip dönüştürmeyi  amaçlayan bir çok uygulama vardır.   EFT de bu uygulamalardan biridir. Her teknikte olduğu gibi bu teknikte de sonuçtan etkilenme biçimi bireysel farklılıklar gösterir.   

 

EFT tekniği hangi durumlarda kullanılır?

Geçmişten gelen ve günlük hayatta karşılaşılan olaylar sonucu hissedilen olumsuz duygulardan ve düşüncelerden özgürleştirir,  zihinsel ve bedensel  uyumu sağlar.  Duygusal ve Fiziksel rahatlık kazandırır.

Kullanıldığı alanlar;

  • Aşırı yeme isteği  ve duygusal beslenme,,
  • Kilo kontrolü
  • Sınav stresi
  • Travma sonrası yaşanılan stres
  • Korkular
  • Endişe ve depresyon
  • Düşük benlik saygısına  bağlı oluşan duygusal sorunlar,
  • Yeni bir şey öğrenmede yaşanılan zorluklar

Bu makale 9 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Aysun Turhan

1971 İzmit’te doğmuştur. İlk, Orta ve Lise Eğitimini İzmit’te tamamlamıştır. Konya Selçuk Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Bölümü Anaokulu Öğretmenliğinden Teknik Öğretmen unvanı ile mezun olmuştur. Yüksek Lisansını Kocaeli Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü EYTPE alanında tamamlamıştır. Mili Eğitim Bakanlığı bünyesinde, çeşitli Lise, Ortaokul, İlkokul ve Halk Eğitimi Merkezlerinde Öğretmenlik ve İdarecilik görevleri yaptıktan sonra emekli olmuştur. Yüksek lisansnı tamamlarken Kadın Öğretmenlerin Bireyleşmesi Şaman Öğretmenler; Isimli Tez yazmıştır.  C.G. Jung Perspektifinden, Joseph Cambell’in Kahramanın Sonsuz Yolculuğu Aşama Arketipi modeliyle kadınların Bireyleşme aşamalarını incelemiştir. Psikoloji’ye olan ilgisi tez çalışmasıyla birlikte daha da artmıştır. Aile Danışmanlığı, Oyun Terapi, Masal Terapi ve EFT U ...

Etiketler
Kilo verme
Aile Danışmanı Aysun Turhan
Aile Danışmanı Aysun Turhan
Antalya - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube