Ecmo cihazı

Ecmo cihazı

“Yapay Akciğer”

(Ekstrakorporal Membran Oksijenizasyonu)

Covid le birlikte hayatımıza giren yeni bir terim. Ancak yıllardır kullanılan bir cihaz ve modalite.

Son zamanlarda uzamış ve solunum yetmezliği gelişmiş Ağır Covid vakaları Entübe olduktan sonra da düzelmiyorsa belli kriterlere sahip hastalarda son aşamada uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Tıpkı açık kalp ameliyatları esnasında kalp dururken ameliyat yapabilmek için vücut dışında kan dolaşımını sağlayan Kalp-Akciğer pompası cihazı gibi ECMO da da vücut dışında solunum sağlanıyor. Mantık aynıdır. Farkı orada Ven-Arter bağlantılı, ECMO da ise Ven-Ven bağlantısı yapılarak sistem kuruluyor.

Bu esnada da akciğer adeta dinlenerek ve diğer tedavilerle düzelme sürecini tamamlayıp fonksiyonel hale gelirse hasta belli süre sonra cihazdan ayrılıyor.

Genelde yoğun bakım ve kalp damar cerrahisi branşı tarafından uygulanıp Perfüzyonist tarafından takip ediliyor.

Belki de gelecekte yapay kalp gibi yapay akciğer de bu cihazların mantığı ile yapılacak ve çözüme katkı sağlayacaktır.

Bir nefesin dahi ne kadar değerli olduğunu, en önemli hayati uzvumuzun akciğerimiz olduğunu anladığımız bu. Pandemi sürecinde ricam odur ki Akciğerlerimizin kıymetini bilelim, koruyalım, tedbir alalım ve bol bol şükredelim.

Not: Burada verilen mesaj halk dilinde, kısa öz ve genel kültür amaçlı olup detaylı tıbbı ve teknik bilgiler için ilgili kaynaklara bakınız.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Orhan Dalkılıç

Uzm. Dr. Orhan Dalkılıç, lisans eğitiminin ardından 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak Tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise S.B. İstanbul Heybeliada Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Uzman Doktor unvanı almıştır. 

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD), Türk Toraks Derneği (TTD), Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD), Türk Tabipler Birliği, İstanbul Tabip Odası üyesidir.

Uzm. Dr. Orhan Dalkılıç, mesleki çalışmalarına Hisar Hospital Intercontinental'da Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak devam etmektedir.

Etiketler
Nefes zorluğu
Uzm. Dr. Orhan Dalkılıç
Uzm. Dr. Orhan Dalkılıç
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube