Düşük nedir?

Düşük nedir?

Düşük nedir?

Gebeliğin ilk 20 haftasında oluşan gebelik kayıplarına düşük denir. Düşüklerin %80'i ilk 12 hafta içerisinde olur.

Görülme sıklığı

Düşüklerin %80'i ilk 12 hafta içerisinde olur. Daha önceden düşük yapmamışlarda gebeliğin düşük ile sonuçlanması riski %15'tir. Daha önce 1 kez düşük yapanlarda yaklaşık %20, 2 kez yapanlarda %30, 3 kez yapanlarda %40, 4 kez ve üstü düşük yapanlarda yaklaşık %50'dir

Neden düşük olur?

Bebekteki genetik bozukluklar

Erken hafta düşüklerin genetik olarak incelenmesiyle bunların %50-%60'ında genetik problem olduğu ortaya çıkmaktadır. Anne baba sağlıklı ve normal genlere sahip olsa dahi döllenme sırasında veya sonrasında genetik problemler rastlantısal olarak oluşabilmektedir. Bu bir robotların araba yaptığı bir fabrikaya benzetilebilir. Bir sağlam araba oluşturmak için birçok malzemeleri doğru bir şekilde ve sırada birleştirilmesi gereklidir. Bir arabada şans, rastlantısal olarak oluşan bir bozukluk tespit edildiğinde (örneğin tekerinin birisi tam takılamamış) ise bu araba diskalifiye edilmektedir. Aslında fabrikada bir sorun yoktur. Sadece o arabada bir sorun olmuştur. Bebeğin oluşması için ise binlerce olayın düzgün çalışması gereklidir. Bu süreçlerden birisinde bir hata olduğunda vücut sakat bebek doğurmaktan ise onu düşük yapmaya zorlar. 

İleri kadın yaşı

Kadın yaşı ilerledikçe düşük yapma oranı da artar.

Alttaki resimde kadın yaşı arttıkça düşük yapma oranının da arttığını görmekteyiz.

Annedeki durumlar

  • Tiroid bozuklukları
  • Şeker hastalığı
  • Sigara içimi
  • Alkol alımı
  • Kahve tüketimi (günde 5 fincandan çok olamamalıdır)
  • Radyasyona maruz kalmak
  • Kemoterapi hazırlayan kişiler
  • Araba gazı vb. gibi tokisk maddelere maruz kalmak
  • Anestezi gazına maruz kalan kişikler (anestezi teknisyenleri, ve anestezi uzmanları)
  • Kan pıhtılaşam bozuklukları (Faktör 5 leyden, protrombin, antitrombin 3, protein C ve S, ve metilen tetrahidrofolat redüktaz (hiperhomosistinemi).
  • İlk 12 hafta içinde yumurtalık ameliyatı
  • Sonradan edinilmiş rahim problemleri (miyomlar ve rahim içi perdeler, rahim içi yapışıklıklar, rahim için de polip)
  • Rahim ağzının gevşek olması (Genelde 12. Haftadan sonra düşüklere neden olur. Ağrısız kanama başlar ve bebek düşer. Tekrarlayıcıdır. Rahim ağzının özel bir dikiş ile öznele dikilmesi gereklidir.)
  • Düzenli beslenme düşük riskini azaltır (Taze meyve ve sebze yemek düşük oranını azaltır)
  • Cep telefonları, manyetik kapılar (alışveriş merkezlerindeki veya hava alanlarındaki) düşük riskine neden olmazlar.
  • Gebelik sırasında ameliyat olmak (yumurtalık ameliyatı hariç) düşük riskini artırmaz.

Düşüklerin tipleri

Düşük tehdidi

Rahim ağzında açılma yoktur, bebek yerindedir. Hafif bir kanama olmuştur. Tedavide yatak istirahati ve bol sıvı alımı önerilir. Hasta evde günlük işleri yapabilir. Ağır kaldırma haricinde ev içinde yürüme (tuvalete gitmek gibi) yapabilir. Cinsel ilişki yasaklanır. Kabız olmaktan kaçınılmalıdır. Gerekli durumlarda progesteron hormonu desteği doktorunuzun önerisi ile yapılabilir. Düşük tehdidi var ise bu gebeliklerin %50'i düşer. Düşük gerçekleşecek ise bunu zorla durdurmak zaten imkânsızdır. Çünkü vücut sakat bir bebeği doğmaması için atıyor olabilir. Bu nedenle gebelikte çok ısrarcı olmamak, rahat olmak gereklidir.
Dış gebelik ile ayrımı mutlaka yapılmalıdır.

Kaçınılmaz düşük

Rahim ağzı açılır ve bebek düşer. Düşük olduktan sonra USG ile rahim içerisi incelenmelidir. Tam olarak bebek ve parçaları düşmüş ise, rahim içi iyi ve düzenli görülüyor ise kürtaj yapmaya gerek yoktur. Fakat parça kaldığını yönelik USG şüphesi var ise kürtaj yapılmalıdır.

Kaçırılmış (farkında olunmamış) düşük

Bebek rahim içerisinde 1-2 hafta önce ölmüştür veya gebelik kesesi olmasına rağmen bebek gelişmemiştir (boş gebelik) ama farkına varılmamıştır. Bu durumlarda kürtaj ile bebeğin alınması gerekir. 

İltihaplı düşük

Rahim içi iltihap kapar ise annenin hayatını tehlikeye sokan bir durum oluşabilir. Antibiyotikler başlandıktan sonra çok dikkat li şekilde kürtaj yapılmalıdır.

Boş gebelik, boş kese gebeliği (Anembriyonik gebelik)

Adet gecikmesi, kanda gebelik testinin pozitif olması ve normal olarak artması, bulantı-kusma vb. gibi gebelik belirtileri normal gebelikteki gibi görülür. Tanısı USG'de gebelik kesesinin görülmesi fakat içerisinde bebeğin görülmemesi ile konur. Gebelik kesesi rahim içerisine yerleşimlidir. En sık düşük nedenlerinden birisidir. Altta yatan neden tam olarak belirlenemese de tekrarlayıcı değildir (En sık neden genetik olarak normal olmayan bir bebeğin olmasıdır. Anne-baba genetiği normal olsa dahi). Çoğunluğunda zamanla kendiliğinden vajinal kanama başlar ve gebelik kesesi kendiliğinden düşer. Rahim kasıcı ilaçlar verilerek düşük sağlanabilir (%90 başarılı olur, %10 hastada kürtaj gerekebilir). Günümüzde en sık kullanılan tedavi yöntemi kürtajdır (%100 başarı).

Rahim içerisinde bebeğin ölmesi

Bu durumda USG ile bebek kalp atışları daha önceden görülmüştür. Yeni yapılan USG'de bebek görülür fakat kalp atımları durmuştur. Tekrarlayıcı olabilir. Tedavide bekleme tedavisi uzun ve vajinal kanama uzun süreli olabildiği için önerilmez. Genellikle rahim kasıcı ilaçlar verilerek düşük sağlanabilir (%90 başarılı olur, %10 hastada kürtaj gerekebilir). Günümüzde en sık kullanılan tedavi yöntemi kürtajdır (%100 başarı).

Önemli uyarılar

Bebeğin kalp atımları görülür ise düşük yapma oranın %1'e iner. Kan uyuşmazlığı var ise bunun için Anti-D antikorları verilmelidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İbrahim Esinler

1974 yılında Denizli’de doğdu. İlk ve orta eğitimini Denizli’de tamamladı. 1991 yılında İzmir Fen Lisesini bitirdikten sonra Türkiye 64. olarak Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Tıp Fakültesi İngilizce Bölümüne girdi.  Aynı yıl Türkiye İş Bankası Altın Genç ödülünü aldı. 6 yıllık tıp eğitimini döneminde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından verilen özel başarı bursunu aldı. 1996 yılında Prof. Dr. Şeref Zileli, Yılın Başarılı Öğrencisi Ödülü kazandı. 1998 yılında tıp doktoru oldu. 1998 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Klinik ve Preklinik puanlarına göre Türkiye 4.’sü olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkl ...

Etiketler
Düşük
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube