Dumping sendromu

Dumping sendromu

Dumping sendromu (DS),gastrojejunostomi ameliyatından sonra ortaya çıkan bir bozukluktur. Ülkemizde görülme olasılığı %10 civarıdır. Pilorun işlevi bozulduğu için besinler aniden jejunuma geçer. Özellikle karbonhidrattan zengin besin alındığında meydana gelir. Besinler iyice sindirilmeden barsağa geçtiğinden alerjik durumlar da oluşur. Besinler birden barsağa geçtiğinden,barsak damarları genişler,ince barsak içine intravasküler kompartmandan sıvı çekilmesine ve bundan dolayı kan volümünde azalmaya sebep olur. Aynı zamanda  beyin damarlarında kanlanma azalır.

Dumping sendromlu hastaların,serotonin,vazoaktif intestinal peptid (VİP) gibi hormonların salgısı artmıştır.  VIP hormonu  barsakta suyun salınımını  uyarır ve dolaysıyla diyareyi meydana getirir. Nörotensin, intestinal motoliteyi artırır ve diyareye yol açar. Plazma adrenalin ve noradrenalin düzeylerinin yükseldiği, bu nedenle  postprandial dumping semptomlarının  sempatoadrenal  aktivasyonla birlikte olabileceği  kanıtlanmıştır.

 

DUMPİNG SENDROMU İKİYE  AYRILIR

1-ERKEN DUMPİNG SENDROMU:

Erken dumping sendromu yemekten hemen sonra başlar ve yaklaşık 45 dk devam eder. Birkaç yıl sürer. Hipertansiyon ve hiperglisemi  meydana gelir,sıcaklık hissi,terleme,çarpıntı,yüzde kızarma gibi olumsuz durumlar oluşur. Epigastriumda  ağrı,bulantı-kusma ve dolgunluk hissi oluşur. Barsaklar hızlı çalışır ve ishal meydana gelir.

2-GEÇ DUMPİNG SENDROMU:
Yemek yedikten 2-3 saat sonra   başlar.  2-5 yıl sürer. Ameliyattan 2-6 ay sonra oluşur. Kol ve bacaklarda  titreme,baş ağrısı,baş dönmesi gibi olumsuz  durumlar oluşur. Aşırı insülin salınımı sonucu hipoglisemi meydana  gelir.

MİDE AMELİYATI İLE BİRLİKTE;

-Barsak hareketleri artar ve diyare oluşur

-Besinler mideyi hızlı terk eder

-HCL ve pepsin salgısı  artar

-intrinsik faktör salınımı artar

-Sindirim kanalının PH’ı değişir

-Aşırı kilo kaybı ve malnutrisyon  görülür

-Birçok vitamin ve minarel emilimi bozulur

-Dumping sendromu oluşur

DİYET TEDAVİSİ

DS hastalarda diyet oldukça önemlidir.  DS’lu hastaların beslenme konusunda bir beslenme uzmanına danışmaları ve  önerilen şekilde beslenmeleri kendileri için yararlı olacaktır.  Bu hastaların, diyet tedavisinde şunlara dikkat etmeleri gerekir;

-Besinler 6-8 öğünde eşit miktarda  alınmalıdır.

-Diyet  proteinden zengin,yağdan normal ve karbonhidrattan fakir olmalıdır. Özelikle kan şekerini hemen yükseltecek basit karbonhidratların  yerine  kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir.

-Çok soğuk yiyecek ve içecekler uyarıcı olduğu için tüketilmemelidir.

-Yemek ile birlikte sıvı alınmamalıdır. Yemekten 45 dk önce veya sonra alınmalıdır.

-Hastalar yemekten önce ve sonra dinlendirilmelidir.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinan Yıldız

Dyt. Sinan YILDIZ, 1988 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Sinan YILDIZ, Van Merkez'de bulunan Diyetisyen Sinan Yıldız Beslenme ve Diyet Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Dyt. Sinan Yıldız
Dyt. Sinan Yıldız
Van - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube