Ramazan'da dengeli beslenip sağlıklı kalmanın formülü

Ramazan'da dengeli beslenip sağlıklı kalmanın formülü

Ramazan ayında oruç tutarken de dengeli beslenmek ve bunu egzersizle destekleyerek sağlıklı kalmak mümkün

Ramazan ayında dini vecibemizi yerine getirmek üzere tutulan oruç, bir ay süreyle beslenme düzenini tamamen değiştiriyor. Bu nedenle oruç tutarken vücudumuzun ihtiyacı olan gıdaları tüketerek dengeli beslenmek daha büyük önem kazanıyor. Dengeli beslenmek düşünüldüğü kadar pahalı ya da zahmetli değildir, evimizde pişirdiğimiz geleneksel yemeklerimizle de dengeli beslenebiliriz.

1-Orucunuzu hurma ile açarak kan şekerinizi dengeleyin!..
Oruç tutarken mideniz uzun saatler süresince boş kalır. İftarda boş mideye birden yüklenmeyin ve orucunuzu hurma ile açarak, uzun süren açlık nedeniyle düşen kan şekeri seviyenizi normale getirin. Ardından hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle devam edin ve biraz ara verdikten sonra ızgara, fırında veya haşlama olarak hazırlanmış tavuk ve köfte, tavuk etli dolma,sarma,etli kuru fasülye gibi protein değeri yüksek besinler ile devam edin. Yazın bol ve ucuz olan zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salatayla yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.

2-Sıcak değil, ılık yemek tüketerek mide rahatsızlıklarının önüne geçin!..
İftar sofralarını zenginleştiren kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcak çorbalar, mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunu önlemek için yemekleri ılık-sıcak arası tüketin ve mümkün olduğunca bol çiğneyin.

3-Aşırı yağ ve şeker içeren yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durun!..
Kızartmalar, hamur işleri, şerbetli tatlılar, aşırı baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünler, gazlı içecekler aşırı şeker ve yağ içerir. Gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ve kilo alma problemlerinden korunmak için bu yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

4-Uzun süreli açlıkta zayıflayan bağışıklık sisteminizi yoğurt ve salatayla güçlendirin!..
Bağışıklık sistemi uzun açlıklarda daha çok zayıflar ve ishal gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar. Bu yüzden Ramazan süresince bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yogurt, cacık ve salatayı sofralarınızdan eksik etmeyin.

5- Posa miktarı fazla olan tahıllı ekmekleri ve bakliyatları tercih edin!..
Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, yarma, nohut, kurufasülye, barbunya, yeşil mercimek gibi tokluk hissi sağlayan besinleri tüketmeyi tercih edin.

6-Aşırı tatlı tüketimini engellemek için meyveyi sofranızdan eksik etmeyin!..
Ramazan da en az tüketilen besinler sebze ve meyvelerdir. Oysa sebze vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar, kabızlığı engeller ve tok tutar. Meyve ise şeker ihtiyacınızı gidererek aşırı tatlı tüketiminizi önler. Ağır tatlılar yerine erik,şeftali,kayısı,yenidünya ve yaz mevsiminin vazgeçilmezi karpuzu Ramazan sofralarımızda baştacı edin.

7-Sahurda sizi uzun süre tok tutacak yumurta, peynir gibi proteinler ile ekmek tüketmeyi unutmayın!..
Sahur, Ramazan ayında sizi 15 saat boyunca tok ve sağlıklı tutacak besinleri tüketeceğiniz en önemli öğündür. Kaliteli protein olan yumurta, peynir ve ekmek sahur sofralarında mutlaka yer almaldır. Şeker, tansiyon, insülin direnci, polikistikover gibi bir rahatsızlığı olmayanlar Ramazan'ın olmazsa olmazı fırından yeni çıkmış pideyi rahatlıkla tüketebilir, sağlık sorunları olanlar tam buğday ekmeğini tercih etmelidir.

8-İftardan sahura kadar azar azar ama sıklıkla su tüketin!..
Ramazan ayı yaz mevsimine rastladığı için sahurda ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir.İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar ve sık sık su tüketilmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları gibi içilmelidir. Sahurda ayran tüketmek de hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir.

9-İftar ve sahur arasına küçük ara öğünler ekleyin!..
İftar ile sahur arasında küçük ara öğünler ekleyerek bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzlukların önüne geçin. Metabolizmanıza destek olacak ceviz, badem, fıstık, fındık, leblebi, kuru kayısı, kuru erik gibi kuruyemişleri tercih edin.

10- Ramazanda sağlıklı kalmak için dengeli beslenin ve egzersiz yapın!..
Uzun saatler aç kaldıktan sonra yemek yediğinizde kan şekeri seviyesi yükselerek kişinin kendisini uykulu ve yorgun hissetmesine neden olur. Ramazan'da dengeli beslenirken, zinde olmak için egzersi yapmayı ihmal etmeyin. Yemek sonrası yürüyüş ya da özellikle kadınların eğlenerek egzersiz yapmalarını sağlayan dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile dengeli beslenip harekete geçebilirsiniz. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hatice Karslıoğlu

2 Mayıs 1974 Çorum doğumludur. İlk, orta ve lise öğretimini Çorumda tamamladıktan sonra 1997de Hacettepe Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.1995 yılında Çorum özel hastanesinde kurum ve klinik diyetisyeni olarak çalıştı.1996-1997 yılları arasında Nutraslim de yönetici diyetisyen olarak görev yaptı.1997-2005 yılları arasında İngiltere de dil eğitimi için 1 yıl kaldı.2007-2009 yılları arasında Bireysel Sağlık yönetimi adı altında aile hekimi, psikolog ve fizyoterapist ile ekipte klinik diyetisyen olarak görev yaptı.2009-2010 yılları arasında Pediatri endokrinoloji  tıp merkezinde diyabet, obezite,iştahsız çocuk,Tip1 Diyabetli çocuklar  uzmanlıkları alanında klinik diyetisyeni olarak çalışmasını sürdürdü. 2 Temmuz 2010 yılında KİBEM KİŞİSEL BESLENME eğitim merkezini kurdu. Kurumsal çalışması içerisinde Nefis Dergisini çıkarttı.2014 ...

Dyt. Hatice Karslıoğlu
Dyt. Hatice Karslıoğlu
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube