Disparoni (ağrılı cinsel ilişki) nedir?

Disparoni, erkekte ya da kadında cinsel ilişkiye, sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde eşlik eden genital ağrının olması seklinde tanımlanmaktadır. Cinsel ilişkide yaşanan ağrı; cinsel ilişki sırasında acı, ağrı, batma ve yanma gibi kişiyi huzursuz eden şikayetlerin bütününe verilen addır. Cinsel ilişki esnasında ağrı yaşama durumuna ise ağrılı cinsel ilişki veya disparoni adı verilmektedir. Ağrının tekrarlayıcı olması tanı koymada önemli bir kriterdir. Kısa süreli ve geçici olan ağrılar disparoni olarak kabul edilmezler. Kadınlarda daha sık görülür ve ağrıyı, genital bölgede basınç, yırtılma veya yanma hissi olarak tarif ederler.

Disparoni (ağrılı cinsel ilişki) nedir?

DİSPARONİ (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir?
Disparoni, erkekte ya da kadında cinsel ilişkiye, sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde eşlik eden genital ağrının olması seklinde tanımlanmaktadır. Cinsel ilişkide yaşanan ağrı; cinsel ilişki sırasında acı, ağrı, batma ve yanma gibi kişiyi huzursuz eden şikayetlerin bütününe verilen addır. Cinsel ilişki esnasında ağrı yaşama durumuna ise ağrılı cinsel ilişki veya disparoni adı verilmektedir. Ağrının tekrarlayıcı olması tanı koymada önemli bir riterdir. Kısa süreli ve geçici olan ağrılar disparoni olarak kabul edilmezler. Kadınlarda daha sık görülür ve ağrıyı, genital bölgede basınç, yırtılma veya yanma hissi olarak tarif ederler. Konya Psikolog.
Disparoni erkeklerde kadınlara oranla daha az görülmektedir ve çoğunlukla peyronie (üretranın darlığına bağlı), prostatit veya gonore, herpes enfeksiyonu gibi tıbbi bir durumla ilişkilidir. Orgazm öncesinde oluşan vazokonjesyon nedeni ile kişi rahatsızlık duyabildiği gibi bazı erkekler nadiren de olsa ejakülasyon sonrası ağrı duyabilirler. Cinsel eylemle ilgili çatışmalara ya da bazı antidepresan ilaçların yan etkilerine bağlı olarak perinal kaslar istemsiz olarak kasılabilmektedir ve bu kasılmalar da ağrıya neden olabilmektedir. Ağrılı cinsel birleşme, nadir görülen bozukluklardandır. Genellikle üretra, prostat ve mesane enfeksiyonu gibi durumlara bağlı oluşur. Bu tür sorunu olan erkekler cinsel birleşme sonrası peniste yanma hissinden yakınırlar. Bazen tamamen sağlıklı erkeklerde de ejekülasyon sonrası penis başında aşırı duyarlılık ve ağrı olabilir. Kaplan, ağrılı ejekülasyon ya da ejekülasyon sonrası oluşan ağrıyı, erkeğin ejekülasyonla ilgili kaygısı nedeniyle perine kaslarında spazm oluşmasına bağlamıştır.
Disparoni Nedenleri Nelerdir?
Ağrılı cinsel ilişki nedenleri hem psikolojik hem de fizyolojik olabilmektedir. Cinsel ilişkideki ağrıların %30’u psikolojik nedenlidir. Yaşanan ağrıların %70’ini ise fiziksel nedenler oluşturmaktadır. Doktora cinsel ilişki sırasında ağrı veya acı hissiyle başvurulduktan sonra kişi öncelikle yaşadığı sorunları detaylı olarak anlatmalıdır. Bunun ardından yapılacak dikkatli bir inceleme sonrasında ağrıya neden olan sebep tespit edilebilir. Konya Psikolog.
Psikolojik Nedenler
Cinsel ilişkide ağrıların yaklaşık %30’u genellikle vajinismus gibi psikolojik nedenlerdenötürü meydana gelir. Vajinismus ilişki sırasında istemsiz olarak vajinal kasların kasılması durumudur. Bu durumda penisin vajinaya girişi zorlaşır ve kişide ağrı veya acıya neden olur. Ağrı hissi yaşandıkça kasılmalar daha da artar ve bu süreç bu şekilde tekrarlanmaya devam eder. 

Fiziksel Nedenler
Disparoni nedenleri, %70 oranında fiziksel nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Fiziksel nedenleri anlamaya çalışırken ağrının nasıl gerçekleştiği önem taşır. Ağrının penis vajinaya girerken giriş kısmında olması farklı bir neden taşırken penis vajinaya girdikten sonra ağrının derinlerde hissedilmesi ise farklı bir neden taşır. Ayrıca ilişki sırasında yaşanan ağrının her seferinde mi yoksa bazı zamanlarda mı hissedildiği de dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Acı hissi bunların dışında pozisyon nedeniyle de yaşanıyor olabilir. Ayrıca acının yanma şeklinde mi yoksa batma şeklinde mi olduğu da ayrı bir önem taşır. Disparoni sorununun yüzeysel fiziksel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
o Vajinit (Vajinal enfeksiyon)
o Vulvar vestibulit sendrom)
o Vulvit gibi dış genital bölge enfeksiyonları
o Vajinaya daraltma ameliyatı gibi yapılan cerrahi müdahaleler 
o Doğumdan sonra dikişlerin gerektiği gibi iyileşememesi
o Doğuştan gelen kızlık zarı anomalileri 
o Bartholin bezi ve kistleri
o HPV enfeksiyonuna bağlı nedenler
o HSV enfeksiyonu
o Menopoz sürecinde meydana gelen vajinal kuruluk sorunu
Disparoninin derindeki fiziksel nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir: 
o Rahim yumurtalık ve tüplerle ilgili birtakım sorunlar (Kist, miyom, enfeksiyon ve
apseler)
o Yapılmış olan bazı ameliyatlar (Apandisit ameliyatı, sezaryen, myom cerrahisi)
o Endometriozis hastalığı

Disparoni Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ağrılı cinsel ilişkinin tedavisi, günümüzdeki bilimsel çalışmalar ve tedavi yöntemleri sayesinde artık eskisi kadar zor değildir. Lakin sağlıklı disparoni tedavisi için, öncelikle muayenenin alanında uzman bir jinekolog tarafından yapılması önemlidir. Disparoniye neden olan sorun psikolojik kökenli ise kişi cinsel terapiler alabilir. Bunlar çoğunlukla sorunu çözmeye yetecektir. Ancak durum fiziksel nedenlerden ötürü gerçekleşiyorsa çözüm konacak olan tanıya göre değişiklik göstermektedir. Konya Psikolog. Doğru tanı konduktan sonra fiziksel nedenli disparoni tedavisi son derece mümkündür. Eğer disparoniye neden olan problem enfeksiyon ise enfeksiyon tedavisi ile sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak neden olan yumurtalık kisti ya da miyom gibi bir sorunsa cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak bu gibi sorunlar PRP enjeksiyonları ve genital radyofrekans tedavileri ile çözülebilmektedir.  Tedaviye ilk olarak doğru bir doktor ve doğru bir tedavi merkezi seçmekle başlanması en iyisi
olacaktır. İyi bir jinekolog deneyimleri yoluyla sorunu %100’e yakın bir başarı oranıyla tedavi edebilecektir. Bu aşamada en önemli olan şey kişinin yaşadığı sorunu utanmadan ve çekinmeden anlatmasıdır. Bazı hastalar bu aşamada kendilerini yeteri kadar açamadıkları için doktorla aralarında iletişimsizlik yaşanabilmektedir. Konya Klinik Psikolog. Bu durum hastaya yarar getirmeyeceği gibi yanlış teşhis konmasına bile sebep olabilmektedir. Bu yüzden muayene için hekime karşı dürüst olmak en doğrusudur. Doğru tanı konulmaması durumunda bazı hastalar yıllarca cinsel ilişki sırasında ağrı veya acı çekmektedir. Cinsel ilişkide ağrı problemi yaşayanlar için uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir:
İlaç Tedavisi 
Vajinal akıntı ve vajinit gibi şikayetlerde enfeksiyon tedavisi için antibiyotikler ve vajinal ilaçlar tercih edilmektedir. Ancak kişinin şikayetlerine neden olan durumlar over kist ve miyom gibi sorunlarda cerrahi müdahale için genel anesteziye ihtiyaç duyulabilmektedir. Kızlık zarı veya vajinal perde gibi cinsel ağrı yaşayanlara ise lokal anestezi uygulanabilmektedir.  Bu tür müdahaleler basit cerrahi girişimlerdir.  Eğer sorun vajinal kuruluk ise vajina içine fitil, krem, jel ve sprey formunda olan ilaçlar uygulanabilir. Ancak bu gibi kayganlaştırıcı maddelerin su bazlı olmasına dikkat edilmesi gerekir. Menopozun neden olduğu sorunlarda ise verilecek olan lokal östrojen içeren preperatlardan çekinmeye gerek yoktur. Bu tür ilaçlar kana geçmedikleri için zararsızdırlar.

Cerrahi Yöntemler
Vulvar vestibulit sendromu genellikle evliliklerin ilk dönemlerinde cinsel ilişkide ağrıya neden olan bir sorundur. Bu sorunu çözmeye yönelik en etkili yöntem ise cerrahi müdahaledir. Vulvar vestibulit tanısı koymak için birtakım testlere ihtiyaç vardır. Ayrıca tespit için ağrıya duyarlı bölgelere de bakılması gerekmektedir. Problemin tanısı kesin olarak konduktan sonra kişiler kısa bir işleme alınırlar. İlk önce kolay ve ağrısız bir şekilde lokal anestezi uygulanır.
Ardından vajinal giriş bölgesinin kısmı çıkarılır ve giriş bir miktar genişletilir. Konya Klinik Psikolog.
Böylece ağrılı cinsel ilişki sorunu tamamen ortadan kalkacaktır. Buna benzer olarak doğumdan sonra atılan dikişler de olması gerektiği gibi iyileşmezlerse sorunlara neden olabilirler. Bu durumda da cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanacaktır. Bunun çözümü ise vajinal estetik operasyonlardır. Daha önce vajinal daraltma ameliyatı geçiren bazı kişilerin de benzer şikayetleri olabilmektedir.  Bu sorun da yine benzer yöntemler ile çözülebilir. Bazı durumlarda ise kızlık zarının normalden kalın ve sert olduğu görülmektedir. Bu gibi anatomik problemler de cinsel ilişki sırasında ağrıya veya acıya neden olabilmektedir. Böyle bir sorun varsa kızlık zarının alınması gerekebilir. Günümüzde artık vajina darlığı ya da kızlık zarı problemleri gibi sorunlar için lazer operasyonlar uygulanabilmektedir. Konya Klinik Psikolog.
Psikolojik Müdahaleler
Ağrılı cinsel ilişki sorunu için uygulanabilecek olan tedavi çeşitleri çeşitlidir. Bazı kişilerde sorunlar fiziksel değil psikolojik kökenlidir. Psikolojik nedenli olan cinsel ilişki problemlerinde ilaç tedavisi uygulamanın herhangi bir faydası olmayacaktır. Bu gibi durumlarda psikolojik yaklaşımlar tercih edilmektedir.  Davranışsal tedaviler, vajinal rahatlamayı sağlayıcı etki gösterdikleri için en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır. Akupunktur tedavileri de kimi hastalar için iyi bir seçenek olabilmektedir. Bunların dışında başka psikolojik tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bir diğer psikolojik tedavi yöntemi ise nöral terapidir. Disparoni sorunu yaşayan kişiler için cinsel terapi uygulanarak da çözüm sağlanabilir. Disparoni sorununuz için Konya Mentaliz Psikoloji’ye başvurabilirsiniz. Konya Klinik Psikolog.

Bu makale 3 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir

Uzman Psikolog Erdim Hasip Hakverir. 1977 Bursa doğumlu, evli ve iki çocuk babasıdır.  Lisans eğitimini KTO Karatay Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış olup Yüksek Lisans Eğitimlerini Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” ve Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü “Aile Danışmanlığı” Bölümünde yapmıştır. Konya Gıda Tarım Üniversitesi Klinik Psikoloji'de Yüksek linsansına devam etmektedir . Halen Moral Psikoloji bünyesinde terapist olarak çalışmaktadır. UZMANLIK ALANLARIM Kendilik Bozuklukları (Borderline, Narsizm, Şizoid, Çekingen, Bağımlı, Histrionik...) Depresyon Panik Atak Travma Sosyal Fobi Yas Terapisi Korku ve Fobiler ( uçak, asansör, yükseklik, kapalı alan, kan, hayvan, açık alan, su, iğne…) Cinsel Sorunlar ( vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, cinsel istek ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Disparoni
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube