Dissosiyatif kimlik bozukluğu

Dissosyatif Kimlik Bozukluğunun temel belirtileri şöyledir: Bu kişiler zihinlerin içinde konuşan ses veya sesler duyarlar. Bu sesler iki veya daha fazla olabilir. Bu insanın kendi iç sesi aile karıştırılmamalıdır. DKB’de bahsedilen sesler kişinin kendisine ait olmayıp başkalarının konuşması gibi gelir.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu

 Dissosyatif Kimlik Bozukluğunun temel belirtileri şöyledir:
 

Bu kişiler zihinlerin içinde konuşan ses veya sesler duyarlar. Bu sesler iki veya daha fazla olabilir. Bu insanın kendi iç sesi aile karıştırılmamalıdır. DKB’de bahsedilen sesler kişinin kendisine ait olmayıp başkalarının konuşması gibi gelir.

Ani duygu değişimleri gözlenir bu kişilerde. Adeta aniden içinden başka bir insan çıkar ve sizinle konuşmaya başlar. Genellikle bu insanlar dengesiz olarak tanımlanır. Böyle tepkiler Borderline kişilik bozukluğu ve Bipolar hastaları ile karıştırılmamalıdır.


DKB sorunu olanların hafızalarında belli dönemler blok olarak silinir.Bu kişiler hayat hikayelerini kesintisiz olarak hatırlamazlar adeta filmde kopmalar olur. Çok dalgın olurlar ve sizinle aynı ortamda iken dalıp giderler.

Genellikle çok hayal kuran ve dikkatleri dağınık olan insanlardır DKB sorunu olanlar. Bu kişiler çocukluk yıllarında dikkat eksikliği tanısı alabilir ama genellikle verilen tedaviler etkili bir sonuç vermez.

Bu rahatsızlığı yaşayan kişilere bazı psikolojik rahatsızlık tanıları konabilir. 


Dissosiyatif kimlik bozukluğunun temel tedavisi psikoterapidir. Rahatsızlık psikoterapi ile yüzgüldürücü şekilde düzelebilir.

Anahtar Kelimeler: Dissosiyasyon,  Çoğul Kişilik, Travma, Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu

Bu makale 1 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir

Uzman Psikolog Erdim Hasip Hakverir. 1977 Bursa doğumlu, evli ve iki çocuk babasıdır.  Lisans eğitimini KTO Karatay Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış olup Yüksek Lisans Eğitimlerini Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” ve Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü “Aile Danışmanlığı” Bölümünde yapmıştır. Konya Gıda Tarım Üniversitesi Klinik Psikoloji'de Yüksek linsansına devam etmektedir . Halen Moral Psikoloji bünyesinde terapist olarak çalışmaktadır. UZMANLIK ALANLARIM Kendilik Bozuklukları (Borderline, Narsizm, Şizoid, Çekingen, Bağımlı, Histrionik...) Depresyon Panik Atak Travma Sosyal Fobi Yas Terapisi Korku ve Fobiler ( uçak, asansör, yükseklik, kapalı alan, kan, hayvan, açık alan, su, iğne…) Cinsel Sorunlar ( vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, cinsel istek ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Dissosiyatif kimlik bozukluğu
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube