Doktorsitesi.com

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR ?

Dt. Kerem Kurttaş
Dt. Kerem Kurttaş
25 Kasım 2022402 görüntülenme
Randevu Al
Diş eti çekilmesi yaygın olarak görülen, doğru tedavi ile önlenebilir bir durumdur. Bu makalemiz de diş eti çekilmesini nedenlerini inceleyeceğiz. Hadi gelin başlayalım !
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR ?
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Diş Eti Çekilmesi: Tanımı ve Genel Bakış

Diş eti çekilmesi, toplumda yaygın olarak görülen ancak doğru tedavi yöntemleri ile önlenebilir bir ağız sağlığı sorunudur. Bu durum, dişlerin çevresini saran yumuşak dokunun zarar gördüğü ciddi bir periodontal enfeksiyon olarak tanımlanır. Tedavi edilmediği takdirde, dişleri destekleyen kemik yapısına zarar vererek diş kaybına yol açabilen bu süreçte erken teşhis kritik önem taşır.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, diş eti hastalıklarının bir parçası olarak ortaya çıkan ve dişlerin çevresindeki dokuların tahrip olmasına neden olan bir durumdur. Bu diş eti enfeksiyonu, ilerleyen aşamalarda dişlerin gevşemesine ve hatta sağlıklı dişlerin dahi kaybedilmesine sebebiyet verebilir. Diş etlerinin çekilmesiyle birlikte diş kökleri açığa çıkarak hassasiyet ve estetik kaygılar oluşturur.

Diş Eti Çekilmesinin Temel Nedenleri

Diş eti çekilmesinin meydana gelmesinde birçok farklı faktör rol oynamaktadır. Bu faktörlerin başında periodontal hastalıklar gelse de, yaşam tarzı ve genetik unsurlar da süreci doğrudan etkiler. İşte diş eti çekilmesine neden olan temel faktörler:

  • Periodontal Hastalıklar: Diş eti dokusunu ve dişleri yerinde tutan kemiği tahrip eden bakteriyel enfeksiyonlar, diş eti çekilmesinin ana nedenidir.
  • Genetik Etkiler: Bazı bireyler, ağız bakımlarına ne kadar dikkat ederlerse etsinler genetik olarak bu hastalığa daha yatkındır. Araştırmalar, toplumun %30'unun diş eti hastalıklarına karşı genetik bir duyarlılığa sahip olduğunu göstermektedir.
  • Yanlış ve Sert Diş Fırçalama: Dişleri aşırı sert veya yanlış teknikle fırçalamak, diş minesinin aşınmasına ve diş etlerinin fiziksel olarak çekilmesine neden olur.
  • Yetersiz Ağız Hijyeni: Düzenli fırçalamama, diş ipi kullanmama ve gargara yapmama gibi eksiklikler, plakların tartar (diş taşı) yapısına dönüşmesine yol açar. Tartarlar oldukça serttir ve yalnızca profesyonel diş temizliği ile uzaklaştırılabilir; bu birikintiler diş eti çekilmesinin en yaygın tetikleyicilerindendir.

Diş Eti Sağlığını Etkileyen Diğer Faktörler

Diş eti çekilmesi sadece hijyenle değil, vücuttaki sistemik değişimlerle de yakından ilişkilidir. Özellikle hormonal değişiklikler (ergenlik, hamilelik, emzirme ve menopoz gibi dönemler) diş etlerini daha hassas hale getirerek çekilme riskini artırır.

Risk FaktörüEtkisi
Tütün ÜrünleriDiş etlerindeki kanlanmayı azaltarak hastalık sıklığını artırır.
Çarpık DişlerTemizlenmesi zor alanlar yaratarak diş eti problemlerine zemin hazırlar.
Hormonal DalgalanmalarDiş etlerinin dış etkenlere karşı daha hassas olmasına neden olur.

Sonuç olarak, diş eti çekilmesi çok boyutlu bir sağlık sorunudur. Ağız hijyenine dikkat etmek, tütün ürünlerinden uzak durmak ve düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek, bu sorunun önlenmesinde en etkili yöntemlerdir.

Etiketler

Diş eti sorunuDiş eti çekilmesi ve tedavisiDiş eti çekilmesi neden olurdiş eti neden kanar

Yazar Hakkında

Dt. Kerem Kurttaş

Dt. Kerem Kurttaş

Dt.Kerem Kurttaş, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 2000 yılında mezun olmuştur. Daha sonra Bezmialem Üniversitesi ve Aachen Üniversitesi Lazer üzerine Master yaptı. 2001 yılında kendi muayenehanesini açıp hastalarına hizmet vermeye başladı. 2006 yılı itibariyle Denta Malatya ADSP kurmuştur. 2014 yılı itibariyle de Denta Malatya ADSM kurmuş bulunmaktadır. Lamine Diş Kaplama, Zirkonyum Diş Kaplama, Estetik Diş Hekimliği ve İmplantoloji alanlarında kendini kanıtlamış bir hekimdir. İyi bir gülümseme herkesin hakkı..

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.