Diş beyazlatmada ozon dönemi

Diş beyazlatmada ozon dönemi

KARACİĞER SORUNLARINDAN KANSERE PEK ÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILAN OZON ARTIK DİŞ ÇÜRÜKLERİNE VE BEYAZLATMAYA KARŞI DA  UYGULANIYOR. DİŞ HEKİMİ – IMPLANTOLOG DOÇ. DR. TOSUN TOSUN “ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİNDE” KULLANILAN YENİ OZON TEDAVİ YÖNTEMİNİ ANLATTI.

 AĞRISIZ VE ETKİN ÇÖZÜM

 Ozon tedavisi nedir?

Ozon atmosferde bulunan üç oksijen atomundan oluşan gazlı bir bileşiktir. Oksijen ve ozonun güçlü bakteri öldürücü özelliği ve vücudumuzdaki anti oksidanları harekete geçirdiği öteden beri bilinmektedir. Ozon terapide ozon molekülleri farklı biçimlerde vücuda verilerek iyileşme elde edilir. Bu yollar, kandaki oksijen plasma teknolojisi ile ozon gazına dönüştürülmesi, hastadan alınan kanın ozonlandıktan sonra vücuda geri verilmesi veya enfekte bir bölgeye direk olarak dışardan ozon gazı uygulanarak bakterilerin ortadan kaldırılması şeklindedir. Ozon terapi neticesinde bakterilerin yok edilmesi ve vücuttaki oksidatif stresin azaltılması ile büyüme faktörlerinin aktive edilmesiyle iyileşme elde edilmektedir.

Ozon tedavisi ne kadar sürer? 

20-40 saniye arasındaki ozon uygulamanın ardından çürüğü oluşturan bakterilerin %99.9'u yok ediliyor. Genellikle tek seans şeklinde yapılıyor. Ancak inatçı enfeksiyonların varlığında ya da çok koyu dişlerin beyazlatılmasında uygulama tekrarları gündeme geliyor.

 Ozon tedavisinin yan etkisi var mıdır? 

Yapılan araştırmaların tamamında hiç bir yan etki görülmemiştir.

Ozon tedavisi nasıl yapılır?

Dişin çürük seviyesi “diagnodent” ile ölçüldükten sonra diş tükürükten izole edilerek ozon tedavisi için hazırlanıyor. Dişe uygun başlık seçildikten sonra 40 saniye ozon uygulanıyor.
Ozon jeneratörüoksijeni ozona çevriliyor. Ozon bir tüp sayesinde pompalanır ve tam bir sızdırmazlık sağlayan silikon başlık içeren el parçasına gelir. 20-30 saniye içinde işlem devam eder. İşlem biter ve ozon gazı tekrar geri vakumlanır oksijene çevrilir.

Ozon tedavisinin sonuçları nasıldır?

Ozon sayesinde çürük oluşturan bakteri ağrı olmadan tamamen güvenilir bir biçimde yok edilir ve çürük tedavisi birkaç saniye içinde ,temas olmadan ve tamamen ağrısız bir şekilde sonuçlandırılır. Kök ve fissür çürüklerinde remineralizasyon (yeniden yapılanma ) ve sertleşme 4-12 hafta içinde gerçekleşir.

Kimlere uygulanıyor?

Her yaş grubuna uygulanabiliyor olması ve çok çeşitli amaçlara hizmet etmesi yönteme popülerlik kazandırıyor. Özellikle çocuklara uygulamak, en güvenilir ve ağrısız. 

 Ağızla ilgili hangi tedavilerde kullanılıyor?

Ağızdaki yara iyileşmesini kolaylaştırır ve hızlandırır. Başlangıç aşamasındaki diş çürüklerinin tamir edilmesi, derin çürüklerin mikroptan arındırılması, kanal tedavilerinde kanal içi dezenfeksiyon, ağızdaki yumuşak doku yaralarının tedavisi, cerrahi girişimler sonrası yumuşak doku iyileşmesinin hızlandırıyor. Dişeti cerrahisinde kök defektleri ve açısal kemikiçi defektlerin dezenfeksiyonu ile ameliyat sonrası yumuşak doku iyileşmesini sağlıyor. Endodontik cerrahide kökucu ameliyatları ve fistül dezenfeksiyonu, çekim sonrası hemen implant uygulamalarında çekim yerinin dezenfeksiyonu,  bir implant veya çekim yerinin iltihabında tedavi, PRF greftlerin ozonize edilmesi olarak sıralanabilir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için farklı ozon jeneratör teknolojilerinden yararlanılıyor.   

Diş beyazlatmada ozon

Günümüze kadar ozon terapi diş ve dişeti hastalıklarının tedavisinde lokal yol ile uygulanarak çeşitli faydalar elde ediliyor. Yeni geliştirilen bir teknoloji ile ozon gazı artık “diş beyazlatma” amaçlı da uygulanıyor. Ozonun gaz formunda olması ile diş dokusundaki mikroskopik boşluklara klasik diş beyazlatma ajanları olan karbamid peroksit ya da hidrojen peroksite göre daha kolay nüfuz ediyor. Bu nedenle beyazlatma etkisi çabuk oluyor. Ayıca ozon derine ilerlediğinden dolayı kalıcılığı açısından avantajlar ortaya çıkıyor.  

Çürüklere karşı ozon

Ozon gazı çürüklerdeki bakteriyi ve yaşadıkları yeri yok ediyor. Ozon tedavisi ile bölge steril hale geldiği için dişin üzerindeki mineraller yeniden dişi kuvvetlendirerek 4-12 haftalık dilimde çürük iyileşiyor. Böylece diş kendine tekrar gelecek bakterilere karşı daha dirençli hale geliyor. Ozon tedavisinde  anestezi ve döner alet kullanılmıyor. Çürükler doğal yoldan iyileşerek dirençli hale geliyor.

Diş hekimliğinde rutin tedavi protokolleri arasına giren bu tedavide başlangıç çürük lezyonlarında tek seans ozon terapi sonrasında flor jel uygulamaları veya cam-ionomer siman ile fissür koruyucu uygulaması yapılarak mineralizasyon destekleniyor. Çürük temizleme ve doldurma olarak özetlenen klasik tedavi konseptine alternatif olan bu profilaktik yaklaşımın yakın zamanda çok yaygınlaşacak. Diş çürüklerinde önemli oranda azalma olacağı tahmin ediliyor. Benzer şekilde diş beyazlatma işlemlerinde de ozon terapi sağladığı avantajlar ile ön plana çıkacak.

ÇÜRÜKLER SAĞLIKLI DİŞE DÖNÜŞÜYOR

Ozon tedavisinin klasik çürük tedavi yöntemleriyle arasındaki en büyük avantajının diş üzerinden herhangi bir doku kaldırılmadan tedavinin yapılabilmesi. Bugüne kadar ozon gazının dışarıdan verilmesi ile yapılan tedavilere alternatif olarak artık yüksek frekanslı plasma teknolojisi kullanılıyor. Elektromanyetik alanda oksijen moleküllerinin ayrıştırılarak doku içersinde ozon haline dönüşüyor. Bu sistem sayesinde dokunun iç bölümlerinde de iyileşme sağlanıyor. Başlangıç halindeki çürükler iyileşerek sağlıklı diş dokusuna dönüşüyor. 

Çürükler acısız bir şekilde tedavi edilir mi?
 

Evet. Yeni uygulanan ozon tedavisi ile çürükler tedavi edilebilmekte böylece çocukların en büyük korkusu olan dişin oyulmasına gerek kalmıyor. Acısız, anestezi olmadan dişin sağlığı tekrar yerine getiriyor.

Tedavi sonrası nelere dikkat etmeli?

Ozon jeneratörü diş içersindeki bakteri, mantar ve virüsleri yok etme etkisinden faydalanarak dişi steril hale getirir. Çürük yapan bakteri ortamı yok edildikten ve ph dengesi ayarlandıktan sonra hastaya hasta kiti (seti) verilir. Bu kitlerde diş macunu ve ağız gargarası mevcuttur. Tükürük bu setteki macunların ve gargaranın içinde bulunan kalsiyum, fosfat, fluorid, çinko gibi minerallerle doyurulur ve bunların diş üzerine çökmesi sağlanarak remineralizasyon  (yeniden yapılanma) elde edilmiş olunur.

Plasma Ozon yöntemi nedir?

Vücut içersinde ozon üreterek, ağız ve diş tedavilerinde kullanılıyor. Bugüne kadar ozon gazının dışarıdan verilmesi ile yapılan tedavilere alternatif olarak artık yüksek frekanslı plasma teknolojisinin yarattığı elektromanyetik alanda oksijen moleküllerinin  (O2) ayrıştırılıyor. Doku içersinde ozon (O3) haline dönüşmesi prensibi ile çalışan bu sistem sayesinde dokunun iç bölümlerinde de iyileşme sağlanıyor.  

 TIBBIN YENİ GÖZDESİ

Dünyayı çevreleyen stratosfer tabakasındaki en önemli gazlardan birisi olan ozon gazı yıllardır tıp alanında hastalıkların tedavilerinde tamamlayıcı, destekleyici bir yöntem olarak kullanılıyor. Kan dolaşımını hızlandırma ve vücudun direncini artırma gibi özelliklere sahip ozon gazı, kanser, hepatit (A, B, C), bağırsak hastalıkları, göz hastalıkları, virüslerden kaynaklanan hastalıklar ve eklem hastalıklarında tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmasının yanı sıra ülkemizde artık diş çürüklerinin tedavisinde de uygulanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun

Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun
Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube