Diş çekimi sonrası ağrı ve alveolit

Diş çekimi sonrası ağrı ve alveolit

Alveolit diş çekimi sonrası oluşan komplikasyonlardan biridir. Diş çekimlerinden sonra bir süre devam eden ağrı ve rahatsızlık normal kabul edilmektedir. Ancak ikinci günden itibaren azalmış olmalıdır. Diş çekiminden 2-3 gün sonra çekim yerinde meydana gelen ağrı alveolitin varlığını gösterir.

Alveolit, klinik muayene ve hastadan alınan anamneze göre teşhiş edilebilir. Çekim soketinde rahatsız edici koku ve sürekli bir ağrı bütün alveolit vaklarında tipiktir. Ciddi alveolit vakalarında hastalar trismus, lenfadenopati, hafif ateş, halitozis ve halsizlikten şikayet eder.

Alveolit oluşumunun bir çok nedeni vardır. Örneğin aşırı lokal anestezik kullanımı bunlardan biridir. Travma ve kan dolaşımının az olması da alveolit nedenleri arasında sayılmaktadır. Özellikle alt 20 yaş dişlerinin olduğu bölge kanlanmanın en az olduğu bölgeler olduğu için alveolit görülme sıklığı fazladır. Sigara kullanımı ve yetersiz pıhtı oluşması da alveolit oluşmasına neden olmaktadır.

Alveolit tedavisinde öncelikle alveol soketinde kök, periost tarafından beslenemeyen nekroze kemik parçası kalmadığından emin olmak gerekmektedir. Eğer varsa öncelikle bunlar uzaklaştırılmalıdır. Sonra alveol soketi ılık serum fizyolojik ile yıkanmalıdır. Yıkama işleminden sonra alveol soketini koruduğu ve ağrıyı azalttığı tesbit edilen, gaz iyodoform, çinko-oksit öjenol patı, tetrasiklinli jelatin sünger gibi yada piyasada alveolit tedavisinde kullanılan bir çok hazır preparatlardan biri alveol soketine yerleştirilir.

Ayrıca çekim öncesi tuzlu su, %1’lik klorheksidin veya diğer antiseptik gargaralarla hastanın ağzını çalkalaması alveolit oluşma riskini büyük oranda azaltmaktadır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fatma Nur Kuyucu Çelik

1983 Konya doğumlu. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimini Konya’da tamamlamıştır. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2007 mezunudur. Konya’da bir yılı aşkın bir süre kendi muayenehanesinde görev yaptıktan sonra, Nisan 2009 – Temmuz 2010 tarihleri arasında kamuda görev almıştır. Tatvan Devlet Hastanesindeki görevinden dolayı bu süre zarfında Bitlis/Tatvan da ikamet etmiştir. Temmuz 2010 yılında tekrar Konya’ya dönerek 2010 – Aralık 2022  tarihleri arasında muayenehanesinde, Aralık 2022 tarihi itibariyle de kendisine ait Sancak Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir. Katıldığı Kurs ve Seminerler - Bilinçli Sedasyon  (BİLSEDER) -Antimikrobiyal Kemoterapi (Konya Diş Hekimleri Odası) -Estetik Dişhekimliği (EDAD) -İmplant (Türk Prostodonti ve İmplantoloji derneği) -Temel ...

Etiketler
Diş
Dt. Fatma Nur Kuyucu Çelik
Dt. Fatma Nur Kuyucu Çelik
Konya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube