Porselen lamineler sadece gülüş tasarımı için mi uygulanır?

Porselen lamineler sadece gülüş tasarımı için mi uygulanır?

Güzellik kavramı insanlığın yaratılışından beri birçok aşamadan geçip değişikliğe uğramıştır. Antik çağlardan beri yazar, ressam, heykeltraş ve hatta hekimler zamanlarının estetik normlarına yön verecek eserler üretip güzellik kavramının şekil değiştirmesinde etkin rol oynamış ve beğenilerin değişmesine neden olmuşlardır. Yüz güzelliğinde, yüzyıllardan beri neredeyse bu akımlardan hiç etkilenmeyen iki adet öğe bulunur. Birincisi değişikliğe çok izin vermeyen ruhun aynası gözler, ikincisi inci gibi dişler.

Kişinin yüz yapısı, cilt tonu ve ten pürüzsüzlüğü, göz ve burun şeklinin ahengi ne kadar iyi olursa olsun; ağız hijyeninin yetersizliği ve diş dizilimi bozuklukları güzelliğin önüne set çeker, adeta görünmez kılar. Aynada kendi yansımasından rahatsız olan kişi özgüven eksikliğinden dolayı mutlu olamadığı gibi çevresine de mutluluk saçamaz.

Diş hekimliği tarihi boyunca fonksiyon ve estetik hep birlikte yol almıştır. Estetikten yoksun sadece fonksiyona dayalı bir diş hekimliği düşünülemeyeceğinden, diş eksikliklerinin giderilmesi ve estetiğinin düzeltilmesi için yıllar boyunca sayısız teknik ve materyal geliştirilmiştir.

Kötü ağız hijyenine ve genetik faktörlere bağlı diş eti problemleri periodontolojinin, yine aynı sebeplere bağlı çürükler konservatif tedavi ve endodontinin, çapraşıklıkların düzeltilmesi ortodontinin, kemiksel bozuklukların tedavisi çene cerrahisinin, eksikliklerin rehabilitasyonu protetik tedavi dallarının ilgi alanı olsa da hiçbir diş hekimliği kolu estetikten uzaklaşamaz.

Ağız hijyeni düzeltildikten, diş eti problemleri giderildikten, kemik ve diş sağlığı tamamlandıktan sonra dişlerin diziliminde bir bozukluk var ise ortodontik tedavi mutlaka seçenek olarak değerlendirilmelidir. Ancak bazı durumlarda ortodontik tedavi sonrası dişler normal dizilimlerine geçip düzgün fonksiyon sağlansa dahi, dişlerin boyutları, şekilleri, yüzey yapısı, renkleri, diş eti seviyeleri kişiyi rahatsız etmeye devam edebilir.

Porselen lamine tedavisi dişlerin şekil ve renk bozukluklarında sıklıkla başvurduğumuz güvenilir bir yöntemdir. Günümüzde porselen lamineler, kontakt lens inceliğinde (0.1-0.3mm) ve en doğal görünümü sağlayan materyallerdir. Porselen, doğal mine yapısını, saydamlığını mükemmel şekilde taklit eder. Materyallerde ki gelişmeler dişlerin sadece ön ve yanağa bakan yüzlerinde ya minimal veya hiç aşındırma yapmadan bu tedavileri uygulamamıza olanak sağlamaktadır. Porselen lamine tedavisi için dişin kaplanması esnasında yapılan çepeçevre kesim teknikleri uygulanmaz. Porselenin altında, diğer tekniklerde olduğu gibi ikinci bir destek materyal katmanına (metal ya da zirkon) ihtiyaç duyulmaz. Porselen laminelerde; dişte minimal aşındırılma yapıldığı ve direkt doğal diş yüzeyinin üstüne yapıştırıldığı için ışık geçirgenliği fazladır. Işığın kırılmadan geçmesi daha doğal bir görünüm sağlar.  Adeziv diş hekimliğindeki gelişmeler ışığında özel yapıştırılma tekniği ile porselen laminada, yapıştırıldıktan sonra kırılma ve yerinden çıkma riski çok düşüktür. Diş hekimi ve dental teknisyenin teknik bilgi ve becerisi sonucunda; uygulanan porselen laminelar doğal bir floresans sergileyerek ışığı doğal dişler gibi emer, yansıtır ve iletir.

Dişlere uygulanan porselen laminelerin sorunsuz bir biçimde hizmet etmesi için planlamadan tedavinin bitimine kadar birçok unsura titizlikle dikkat etmek gerekir. Porselen lamine uygulanacak dişlerin diş eti problemi ve sallantısı olmaması gerekir. Çürükler önceden tedavi edilmeli gerekiyorsa kanal tedavileri yapılmalıdır. Dişlerin kapanış ve çiğneme durumundaki hareketleri dikkatlice analiz edilip yapılacak protezlerin şekil ve büyüklüklerine karar verilmelidir. Alınacak ölçüler sayesinde elde edilecek modeller incelenip hastadan alınan ağız içi ve cephe fotoğrafları ile çakıştırılıp bir tasarım oluşturulur. Tasarım modeller üzerinde mum modelaj tekniği ile yaratılıp (wax up) hastanın ağzında 3 boyutlu olarak görülebilmesi için silikon bir şablonu çıkarılır. Silikon şablon içine akrilik esaslı plastik bir malzeme sıkılara ağıza yerleştirilir ve modeldeki tasarımın ağız içine aktarımı sağlanır. Bu aşamada tasarımdaki uyumsuzluklar ve istenen şekil değişiklikleri giderilerek, çeneler arası ilişki ve çiğneme fonksiyonu test edilir. Tasarımda yapılan değişiklikler kaydedilerek porselen lamineler gerekli prosedürler dahilinde üretilir ve dişlerin üzerine yapıştırılır.

Porselen lamine tedavisi her zaman sadece estetik beklentinin karşılanması ve estetik bir gülüş için uygulanmaz. Bazı durumlarda çiğneme düzlemindeki problemler nedeni ile düzgün yan hareketleri yapamayan dikey boyutu azalmış ya da çapraz kapanışı olan hastalarda da belirli prosedürler dahilinde uygulama alanı bulurlar. Sadece dişlerin ön yüzeyini kaplayacak bir biçimde yapılabildikleri gibi ısırma ve çiğneme yüzeylerine de uzatılarak dikey boyutun (yüz yüksekliğinin) arttırılıp dişlerin birbirleri üzerinden hareketlerini düzenleyebilirler. Bu sayede hastaya 'okluzal rehabilitasyon' tedavisi ile rahat bir öğütme ve konuşma fonksiyonu da sağlanmış olur. 

Diş dizilimindeki bozuklukların düzeltilmesinde, birey uzun soluklu bir ortodontik tedavi sürecine girmeyi tercih etmezse; bu durum vaka uygunsa son yıllarda son derece popüler olan porselen lamine tedavisi ile ortalama 15 günlük bir tedavi sürecinde düzeltilebilir. Dişlerde dizilim bozukluklarının düzeltilmesinde; her iki tedavi bireyin durumuna ve isteğine bağlı olarak tek başına ya da beraber uygulanabilir.

Bu makale 4 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Merih Tanyel

Uzm. Dr Merih Tanyel 1981 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1992 yılında Basınköy İlkokulu’ndan, 1999 yılında Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştur. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden yüksek lisans derecesiyle mezun olmuş ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Saglik Bilimleri Enstitüsü Peridontoloji Anabilim Dalı’nda doktora programına başlamıştır. Doktora eğitimi sırasında uygulamalı klinik eğitimlerin yanısıra immunoloji ve genetik alanlarında da çalışmalar yapmıştır. 2010 yılında ‘Periodontitisli Bireylerde Görülen Genetik Polimorfizmler’ isimli doktora tezini sunarak mezun olmuş ve ‘PhD.’ Ve ‘Periodontoloji Uzmanı’ unvanı almaya hak kazanmıştır. 2009-2017 yılları arasında Bakırköy’de Özel Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde periodontoloji uzmanı olarak çalışmıştır. 2015 yılından itibaren İstanbul Beyl ...

Etiketler
Gülüş estetiği
Uzm. Dr. Merih Tanyel
Uzm. Dr. Merih Tanyel
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube