Diş beyazlatma

Diş beyazlatma
 
Diş beyazlatma insanların , son yıllarda , daha çok rağbet ettiği bir tedavi ve estetik yöntemidir.
Dişler zaman içerisinde çeşitli nedenlerle renklenirler ve eski parlaklıklarını kaybederler.Gelişmiş beyazlatma teknikleri ile dişlerin doğal rengini daha beyaz ve parlak yapak artık çok daha kolay.


 
Dişinizin Yapısı


 
Her diş iki temel tabakadan oluşmaktadır.Dentin adı verilen bir alt tabaka ve kanallı bir yapıya sahip olan,kalsifiye ve en dıştaki tabaka olan mine.Mine sert bir tabadır ve dişin en dış yüzeyini örter.Günlük hayatta yediğimiz yiyecek ve içeceklerle birlikte;özellikle kırmızı şarap,kahve,çay vs. gibi renklendirici gıdalarla zaman içerisinde minenin renginde değişiklikler olmaktadır.Dişlerdeki renk değişikliğini esas olarak iki grupta sınıflandırabiliriz:


 
1.Dışsal Renklenmeler:Çay,kahve,sigara,kırmızı şarap gibi renklendirici ajan içeren gıdaların diş yüzeyinde oluşturduğu renklenmelerdir.Profesyonel temizleme yöntemi ve fırçalama ile bu renklenmeler uzaklaştırılabilir.


 
2.İçsel Renklenmeler:Dişlerin gelişimi sırasında meydana gelen renklenmelerdir.Özellikle dişlerin gelişim döneminde kullanılan ilaçlar ve fazla flor tüketimi bu tür renklenmelere neden olmaktadır.


 
Hekim kontrolünde yapılan beyazlatma işlemi ile bu tür renklenmelerden kurtulmak mümkündür.


 
Beyazlatma Yöntemleri: Günümüzde uygulanan iki türlü beyazlatma işlemi vardır. Biri kişinin evde kendinin birkaç gece uyguladığı home bleeching ”ev tipi beyazlatma”. Diğeri ise klinik içerisinde uygulanan ofis bleeching “ofis tipi beyazlatma” dır.


Home Blaching:


Ev tipi beyazlatma için hekim , kişiye özel , dişlere tam oturacak şekilde plaklar hazırlar , Beyazlatacak olan materyali hastaya teslim eder ve kişi ilk kullanımda 4 yada 5 gün üst üste (günde 4er saat uygulayarak) , daha sonrasında istediği zaman uygulamak üzere kullanır bu materyali.


Office Bleaching:


Ofis tipi beyazlatma ise hekim gözetimi altında 1 ya da 2 seans olmaktadır. Dişlerin üzerine beyazlatacak olan malzeme sürülür ve lazer ışını altında yaklaşık 1 saat  uygulanır. Ev tipi beyazlatmaya nazaran lazerle daha kısa surede sonuç verir.


Her iki işlemde de dişlerin beyazlama oranı aynıdır. Dişler bembeyaz olmaz ancak ilk halinden birkaç ton daha açılacaktır. Bu işlemler sonrasında kişi daha beyaz ve temiz dişlere sahip olmuş olur.


Bu beyazlığı korumak kişinin yaptığı bakımlara , renklendirici yiyecek içeceklere dikkat etmesine , dişini fırçalamasına , zamanında beyazlatma işlemini tekrarlamasına ve hekim kontrolüne bağlıdır.


Daha çok , işlemin çabukluğu ve erken beyazlığa kavusulması sebebi ile , klinik içerisinde uygulanan ofis bleeching yani lazer bleeching tercih edilmektedir.


Dişteki renklenmenin oranına göre önce office bleaching ve ardından home bleaching uygulaması gerekebilir.
 
 
 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu

Etiketler
Estetik
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube