Sigara ağız kanseri riskini arttırır

Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
26 Ocak 2015379 görüntülenme
Randevu Al
Sigara ağız kanseri riskini arttırır

Genel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen sigara vücudumuzda ise ilk olarak ağız ve diş sağlığımızı etkiliyor. Vücut direncini düşüren sigaranın insan hayatını tehdit eden pek çok kanser türüne neden olduğu bilinmektedir. İçerisinde bulunan kimyasal maddeler yüksek miktarda zehir ve yapışkan malzeme içerir. Sigara kullanan kişiler düzenli olarak dişlerini fırçalasalar da hatta diş hekim tarafından uygulanan polisaj işlemini yaptırsalar da sigara içmeye devam ettikleri sürece hiçbir zaman hayal ettikleri ferah nefese ve bembeyaz sağlıklı bir gülüşe sahip olamazlar.

Sigaranın ağızda çürük oluşumu, dişeti hastalıkları, dişlerde sararmaya neden olması dışında, akciğer, yemek borusu ve ağız kanseri riskini arttırdığını belirtilmektedir.

Sigaranın ağız ve diş sağlığına olumsuz etkileri

Sigara kullanan kişilerde ‘’ halitosiz’’ denilen kötü ağız kokusu oluşur. Dişler fırçalansa da bu koku çoğu zaman hissedilir. Ağızda oluşan bu koku bireylerin sosyal hayatlarını etkiler. Kişi kendine olan güvenini kaybeder. Sararmış dişler estetik açıdan hoş bir görüntü olmadığı için doyasıya kahkaha atamazlar.

Sigarının alışkanlık yapmasındaki en büyük neden içinde bulunan nikotin maddesidir. Nikotin, merkezi sinir sistemini etkiler ve beyne haz yollarını etkileyen ‘’dopamin’’ salgılatır. Bir süre sonra bu alışkanlık tiryakiliğe neden olur. Dişlerin ön ve arka yüzeylerinde nikotin lekeleri ileri ki dönemlerde diş fırçalansa bile beyazlamaz. Tütün içinde bulunan katran zaten var olan diş taşının renginin kahverengine dönüşmesine neden olur. Ağzında diş çürüğü olan birisi aynı zamanda sigarada içiyorsa çürük daha hızlı şekilde yayılır. Sigara ağız kimyasını etkilediği için tat alma duyusunda değişiklik olur ve kişi yediği besinlerden hiç tat alamaz. Sigara damakta da kırmızı renkli iltihabi oluşumlar ve dişleri çevreleyen kemiklerde de erimeye neden olmaktadır. Kemik erimesi de diş etlerinin çekilmesine ve zamanla da diş kaybına sebep olur. Bağışıklı sisteminin iyi çalışması diş sağlığımız içinde önemlidir. Sigara bağışıklık sistemine zarar vererek vücut direncini olumsuz yönde etkiler. Araştırmalara göre sigara kullanan kişilerde ağız kanserine yakalanma ihtimalinin çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Sigaranın neden olduğu hasarı en aza indirmek ve kanser riskinden korunmak için diş hekimine 6 ayda bir kontrole gidilmelidir.

Etiketler

Sigaranın ağız ve diş sağlığına etkileriSigaranın ağız ve diş sağlığına olumsuz etkileriSigaranın ağız ve diş sağlığına zararlarıSigara dişleri nasıl etkiliyorSigara ağız kanseri riskini arttırıyorSigara ağız kanseri riskini nasıl etkiliyor

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu

Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır