Diş beyazlatma

Diş beyazlatma, zaman içerisinde beyazlığını yitirmiş olan dişlerin eski görüntüsüne kavuşması için uygulanmakta olan beyazlatma yöntemidir. Zaman içerisinde dişlerin mine tabakası daha gözenekli bir yapıya dönüşür. Yoğun olarak çay, kahve, sigara ve benzeri boyar maddenin kullanılması sonucu mine ve dentin tabakasında oluşan leke ve renklenmelerden duyulan rahatsızlık sonucu diş beyazlatma yöntemlerine başvurulmaktadır.

Diş beyazlatma

Dişlerimiz Neden Renklenir?

Bazı dişlerde doğumsal ya da sonradan kullanılan antibiyotikler gibi nedenlerle meydana gelen içsel renklemeler olmakla birlikte, günlük olarak tüketilen yiyecek ve içecekler (çay, kahve, meyve suyu, şarap) gibi veya sigara kullanımı sonucu dişlerin dışsal renklenmesine neden olan etkenler de dişlerimizin doğal beyazlığını gölgelemektedir.

Diş Beyazlatma Nasıl Bir İşlemdir?

Ofis tipi beyazlatma tüm beyazlatma sistemleri içerisinde en etkili yöntemdir. Muayenede gerçekleştirilen beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatıcı ajanların peroksit oranları daha yüksek olduğundan beyazlatma daha hızlı olur ve kalıcılığı daha uzundur. Diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce; daha etkili bir sonuç almak için, hastaya beyazlatma öncesi diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Seanslar öncesi ve sonrası hastadan fotoğraf alınarak, renk tespiti yapılmaktadır. Uygulanacak seans sayısı genellikle 2 veya 3 olup dişteki renklenmeye göre değişmektedir. İşlem öncesi diş etlerinin üzeri zarar görmesini istemediğimiz için koruyucu bir bariyer ile kapatılır ve sonrasında beyazlatma jeli dişlere uygulanır. Yaklaşık olarak 15 dakikalık periyotlarla 2 veya 3 periyod olarak dişlere beyazlatma jeli uygulanır. Seanslar sonrasında hastanın renklendirici gıdalardan (çay, kahve, şarap vb.) uzak durması ve sigara kullanımını en aza indirmesi istenmektedir. Beyazlatma seansları arasında hassasiyetler görülebilmektedir fakat; kullanılacak olan hassasiyet giderici diş macunları ile bu hassasiyetler ortadan kalkmaktadır.

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Beyazlatma süresince ve sonrasındaki ilk iki hafta çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve  tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir. Kullanılması durumunda işlem ters reaksiyon gösterir ve erken dönemde beyazlatmanın etkisi azalır.

Diş Beyazlatmanın Ömrü Ne Kadardır?

 Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam etmektedir. Çay, kahve ve sigara kullanımı fazla olan bireylerde, kazanılmış olan beyazlığın ömrü daha kısa olmakla birlikte, diğer bireylerde beyazlığın ömrü çok daha uzun olabilmektedir. Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır.

Bu makale 23 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi

-Uzm. Dt. Kübra Kirişci Gölcük/KOCAELİ nde doğdu. -Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden Yüksek Lisans diplomasıyla Mezun olarak “Diş Hekimi” ünvanı aldı. -Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavında (DUS) aldığı derece ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Protetik Diş Tedavisi Bölümünde araştırma görevlisi ünvanıyla uzmanlık eğitimine başladı. -Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilimdalında “CAD/CAM seramik ve nano seramik materyallerin farklı yüzey bitirme tekniklerinin ve renk stabilitelerinin karşılaştırılması” isimli tez çalışmasını ve uzmanlık sınavını başarıyla tamamlayarak “Protetik Diş Tedavisi Uzmanı” ünvanıyla Uzman Diş Hekimi oldu. -Uzm. Dt. Kübra Kirişci Estelite Dental Clinic Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde; mesleki çalışmalarına ve hastalarına hizmet vermeye devam ...

Etiketler
Diş beyazlatması
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube