Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir?( dehb)

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) ile kalıtsal, çevresel ve beyindeki yapısal ve işlevsel farklılıklar nedeniyle kendini gösteren bir bozukluktur. DEHB, anne-babaların veya öğretmenlerin tutum hatalarından kaynaklanmaz.DEHB genetik nedenli, nörobiyolojik bir hastalıktır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir?( dehb)

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) ile kalıtsal, çevresel ve beyindeki yapısal ve işlevsel farklılıklar nedeniyle kendini gösteren bir bozukluktur. DEHB, anne-babaların veya öğretmenlerin tutum hatalarından kaynaklanmaz.DEHB genetik nedenli, nörobiyolojik bir hastalıktır.3 temel belirtisi vardır:

1-Dikkat Eksikliği 2-Aşırı hareketlilik (hiperaktivite) 3-Dürtüsellik

DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR? Dikkat eksikliği dikkat süresinin ve yoğunluğunun kişinin yaşına göre olması gerekenden az olmasıdır.  

Belirtileri  -Dikkatini yoğunlaştırmada güçlük çeker.-Genellikle  konuşulanları dinlemiyormuş gibi görünür.-Görev ve yönergeleri takip edemez.-Görev ve etkinlikleri düzenlemede güçlük çeker.-Zihinsel çaba göstermesi gereken hoşlanmadığı görevlerden kaçınır.-Genellikle etkinlikleri, görev ve sorumluluklarını unutma-Konu dışı alanlara dikkatini yöneltir.-Günlük görevlerini unutur.

HiPERAKTİVİTE NEDİR? Aşırı hareketlilik( hiperaktivite) bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayacak biçimde hareketli olmasıdır. 

Belirtileri-Eli ayağı kıpır kıpırdır.-Oturduğu yerde duramaz.-Gereksiz yere sağa sola koşturur, eşyalara tırmanır-Sakin bir şekilde oyun oynamakta zorlanır.-Sürekli hareket eder.-Sürekli konuşur.

DÜRTÜSELLİK NEDİR? Dürtüsellik genel olarak bireyin davranışlarını kontrol edebilmesinde sorun olmasıdır. Bu kişiler bir şey yapmadan önce olası sonuçları düşünmeden hareket ederler.

Belirtileri -Sorulan soru tamamlanmadan yanıt verir.-Sırasını beklemede güçlük çeker.-Başkalarının sözünü keser ya da oyunlarda araya girer. 

DEHB’NUN  toplumda görülme sıklığı nedir? Toplumda görülme sıklığı %5-7 gibi çok yüksek orandadır, çocuklukta başlayıp %60-70 oranında, yetişkinlikte de devam edebilen bir rahatsızlıktır.

TEDAVİSİ NASIL OLUR ?  

Moxo Dikkat Testi, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performansını ölçen, uzmanlar tarafından uygulanan, görüş ve duygu içermeyen, online bir testtir. Test ile DEHB olan çocuklar tespit edilir.

DEHB olan çocuklar için tedavi ve eğitiminde etkinliği kanıtlanmış ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bozukluğun tedavisinde tek başına ilaçların kullanımı yeterli olmamaktadır. İlaç tedavisiyle eş zamanlı uygulanan terapi ve dikkat artırma eğitimi gibi yöntemler tedavide hızlı etki başlangıcı ve daha iyi iyileşme oranları sağlamaktadır.

AİLELERE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER -Çocukla ilgilenmek ek çaba ve süre gerektiren bir iştir. Kısa süre içinde davranış değişikliği beklemek doğru değildir. Bu yüzden çocukla ilgilenirken sabırlı olmak gerekir. - Çocuğun yetenek ve ilgileri keşfedilerek çalışmalara bunları da dahil etmek gerekir. - Uzun süre gerektiren çalışmalarda çocuğun durumu göz önünde bulundurularak çalışmaların parça parça yapılması daha doğru olur. - Okul ve aile sürekli iş birliği halinde olmalıdır.

Bu makale 17 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Büşra Keyik Mestanlı

​​​​Psk, Büşra Keyik Mestanlı,2016 yılı Yeditepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Egitim sürecinde Bursa Devlet Hastanesinde stajını tamamlamıştır.Psikoloji eğitiminin yanı sıra İşletme bölümünde yandal programını da 2016 yılında tamamlamıştır. 2017-2019 yılları arasında Şahinkaya Eğitim Kurumlarında okul psikoloğu olarak görev almıştır. 2019 yılında Üsküdar Üniversitesinde , "Doğu Marmara Bölgesinde Sosyal Medya Bağımlılığı ve Bağlanma arasındaki İlişki" konulu tezini tamamlayarak Klinik Psikolog Ünvanını almıştır. Master eğitimi süresince NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde stajını tamamlamıştır. 2019 yılında Özel Bursa Doruk Hastanesi'de Klinik Psikolog olarak çalıştı.2020 yılında İstanbul Üniversitesi'nde başladığı Çocuk Gelişimi bölümünü 2024  yılında tamamlamıştır.  Şuanda kendi kliniğinde danışan görmeye başlamıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Büşra Keyik Mestanlı
Uzm. Kl. Psk. Büşra Keyik Mestanlı
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube