Depresyon hakkında bilmeniz gerekenler

Depresyon hakkında bilmeniz gerekenler

Depresyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde birçok nedenin tetiklediği ve göz ardı edildiğinde önemli sorunlara yol açan depresyon nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi mümkün müdür, kendiliğinden geçer mi?

Sıkça duyduğumuz bu soruların yanıtlarını etraflıca ele almak gerekir. Temel bilgilerle başlayalım

Dpresyon Nedir?

Depresyon dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de sık yaşanan psikolojik sorunlardan biridir. Depresif dönemlere hepimiz zaman zaman giriyoruz. İş ve özel hayatla ilgili çeşitli stresler, kendimizi mutsuz, neşesiz hissetmemize yol açabiliyor. Bu zamanlarda yaşanan depresif hale, depresif duygu durumu diyoruz. Depresyon ise oldukça farklı!
Depresif duygu durumu bir hastalık olmadığı halde, depresyon bir hastalık olarak nitelenir. Depresyon semptomları, depresif duygu durumunda da görülebilir, depresyon hastalığında da. Bu semptomların iki haftayı geçen bir süre zarfında aralıksız devamı söz konusu ise, depresyon hastalığıyla ilgili şüphelenmek gerekir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonlu kişi sebep yokken kendini depresif hisseder. Tabii belirttiğim gibi bu sürenin iki haftayı geçmesi gerekmektedir. Ya da ortada bir neden varken örneğin, sevdiğimiz birinin kaybı, iş kaybı gibi önemli hayat değişikliklerinin, semptomlarda azalma olmadan 3 ay sürmesi halinde, yine depresyon riskini düşünmek gerekiyor. Ciddi hayat olaylarında yas tepkisi dediğimiz dönem, yine depresyon semptomların görüldüğü dönemlerdir. Çok benzer, ancak bu durum depresyon değildir, normal bir yas sürecidir. Bu süreçlerde semptomlarda azalma olmuyor hatta artma oluyorsa, depresyon hastalığı gündemde olabilir. Sonuçta birçok depresyon türü mevcut ve bunlar detaylıca inceleyeceğimiz konular arasında yer alıyor.

Depresyon Semptomları

Kısaca depresyon semptomlarından bahsedecek olursak; enerji düşüklüğü şeklinde, ilgi kaybı yaşamak, yorgun hissetmek, değersizlik, suçluluk, mutsuzluk duyguları içinde olmak, karar vermede güçlük yaşamak, konsantrasyonu sağlamakta problem yaşamak, unutkanlıkların başlaması, uyku problemleri (uyuyamamak ya da uyanamamak gibi), kilo kaybı ya da kilo alımı, sosyal etkinliklerin azalması ya da insanlarla ilişki kurmanın büyük ölçüde kesilmesi, beden ve baş ağrıları, cinsel enerjide ve istekte düşme, ölmek istemek ve intihar düşüncelerinin gelmesi, bu tür semptom örnekleridir. Doğum sonrası depresyonda, bebeğe zarar verme düşünceleri de semptomlara eklenebilir.

Bir sonraki yazımızda ise semptomlarda dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğim.

Yrd.Doç.Dr. Klinik Psikolog Ercüment DOĞAN

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Depresyon nedir
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube