Dental implant

Dental  implant

Diş kaybı oluştuğunda eksik dişlerin yerine çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyum vidalara dental implant denir. Dental implant, eksik dişinizin yerine geçer ve diş kökü gibi kemik içine yerleşir.

Neden Dental İmplant ?

Herhangi bir dişinizi kaybettiğinizde, çiğneme etkinliğiniz azalır. Kaybedilen diş arka grup dişlerden biri ise bunu daha fazla hissedersiniz. Ön grup dişlerin kaybında ise estetik ve sosyal anlamda sorun yaşarsınız. Klasik tedavilerde diş eksikliğinin giderilmesi için sabit porselen köprü uygulamaları yapılmakta idi. Bu işlem için eksik dişe komşu en az iki dişiniz çepeçevre kesilerek küçültülmekte ve eksik dişin yükü diğer dişlere paylaştırılmaktaydı. Eğer köprü ayağı olan dişlerden herhangi birinde bir sorun oluşursa bütün tedavi boşa gitmiş oluyordu. Dental implant uygulamasında eksik dişinizin yerine konan implant üzerine porselen kuron yerleştirilir ve komşu dişler tedaviden herhangi bir şekilde olumsuz etkilenmez.

Diş eksikliği oluştuğunda o bölgede çene kemiği fonksiyonsuz kaldığı için hızla erimeye başlar. Vücutta kural budur, çalışmayan doku yavaş yavaş yok olur. Oysa ki dental implant uygulamasında kemik tekrar fonksiyon gördüğü için erime riski de ortadan kalkar.

Diş eksikliği oluştuğu zaman diğer dişler o boşluğa doğru kayma, devrilme eğilimi gösterir. Diğer dişler arasında boşluklar oluşur, estetik sorunlar yaratır. Oluşan boşluklar arasına gıda sıkışması sorunları baş gösterir. Bu durum hem yemek yeme konforunu altüst eder hem de önemli dişeti sorunlarına yol açar. Bazen boşluk bölgeye komşu dişlerdeki bu kayma öyle kötü bir şekilde oluşur ki sonrasında o bölgeye herhangi bir tedavi yapmayı da imkansız kılar. Dental implant uygulamasında çekilen kökün yerine implant yerleştirildiği için, ağzın genel dinamiği bozulmadan korunmuş olur.

Diş eksikliği ile birlikte kemik dokusunda oluşan erime, yüz desteğinin de kaybolmasına sebep olur. Yüzümüzün şeklinin oluşmasında çene ve yüz kemiklerimiz ve üzerinde yer alan kas dokularımız etkilidir. Diş eksikliği ile oluşan kayba kemik erimesi de eklenince, o bölge de eksikliğin miktarına bağlı olarak yüz desteği ve estetiği de etkilenmektedir. Dental implant uygulaması tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırır. Yapılacak restorasyonda da kemik hacmi, dişeti formu doğal dişlerde olduğu gibi korunacağı için klasik köprü uygulamalarına göre çok da estetik sonuçlar elde edilebilir.

DENTAL İMPLANT VE HAREKETLİ PROTEZLER

Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda kullanılan total protezlerde hastalar hiçbir zaman tam olarak mutlu olamamaktadır. Bu protezlerin yapım şeklini düşünürsek bunu sağlayabilmek de pek mümkün değildir. Tüm dişlerin kaybında sadece ağız yumuşak dokuları üzerinde duran total protezler tam olarak sabitlenemezler.

Çiğneme etkinliği doğal dişlere göre ancak %40 -50 değerlerindedir. Bu durum yemekten keyif almayı, besinleri yeterli çiğneyebilmeyi olanaksızlaştırmaktadır. Topluluk içinde ağzımda oynarsa, konuşurken çıkarsa korkusu da insanları yalnızlaştırmaktadır. Alt çene protezlerinde bu sorunlar çok daha fazla yaşanmaktadır.

Peki bu durumda ne yapılabilir?

Dental implant uygulamaları ile artık hiç dişiniz yokken bile sizde gençliğinizde olduğu gibi sabit, ağzınızdan çıkarmak zorunda olmadığınız dişler kullanabilirsiniz.

Bunun için alt ve üst çeneye 6-8’er adet implant yerleştirilmelidir.

Kemik yapısı, genel sağlık durumu, sosyo-ekonomik durumların bu kadar çok implant yapımına izin vermediği durumlarda alt çeneye 2 adet, üst çeneye 4 adet implant uygulanarak protezler sabitlenebilmektedir. Bu uygulama ile istediğiniz zaman çıkarıp takabileceğiniz ancak, ağzınızda iken çıkmayacağından emin olacağınız ve rahatça yemek yiyebileceğiniz protezlere sahip olabilirsiniz.

Dental İmplant Nasıl Yapılır?

Dental implant uygulaması minimal cerrahi bir işlemdir. Ağrısızdır. Lokal anestezi altında uygulanır. İşlem yapılacak implant adedine bağlı olarak 20 dakika ile – 90 dakika arasında değişir. Kemik içine vida yerleştirildikten sonra ufak bir dikiş atılır. İşlem sırasında hiçbir ağrı hissetmezsiniz. Anestezi etkisi geçtikten sonra ağrı kesici ile kontrol altına alınabilecek kadar hafif bir ağrınız olabilir.

Cerrahi bir işlem olduğu için profilaksi amacıyla işlemden sonra 1 kutu antibiyotik kullanmanız gerekir.

İlk 2 gün operasyon bölgesine buz uygulamanız oluşabilecek ufak şişlikler için faydalı olacaktır.

İlk birkaç gün yumuşak şeyler yemeniz ve operasyon bölgesini temiz tutmanız önerilir. Antibakteriyel bir gargara kullanmanız önerilir.

1 hafta sonra dikişleriniz alınır.

Yoğun bir iş temponuz var ise hemen ertesi gün işe gidebilirsiniz.

Operasyondan sonra araç kullanmanızda herhangi bir sorun yoktur.

Uygulamadan 2 ya da 3 ay sonra implantınızın üzerine proteziniz uygulanır.

Herkese Dental İmplant Uygulanır Mı?

Hemen hemen evet herkese dental implant uygulanabilir. Dental implant uygulaması minimal cerrahi bir işlemdir. Korkutucu bir işlem değildir. İşin uzmanları tarafından yapılırsa riskleri minimumdur. Eğer genel sağlık sorunlarınız böyle bir işlemi engellemiyorsa ki bu durumda hekiminizle gerekli konsultasyonu yaparak işleme karar veriyoruz, dental implant yaptırabilirsiniz.

İmplant uygulanması gereken bölgede kemik miktarı ve kalitesi de bazen engelleyici olabiliyor. İleri tanı yöntemleri ile bu durumu değerlendiriyoruz, kemikte çok büyük deformasyonlar yok ise greftleme (kemik ekleme) yöntemleri ile implant uygulamasını gerçekleştirebiliyoruz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Pınar Demir Aktop

Uzm. Dr. Dt. Pınar DEMİR AKTOP, 2002 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladımış olduğu lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak diş hekimi unvanı almıştır. 2008 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamış ve Cerrahi destekli üst çene genişletmesi yöntemlerini karşılaştırmış olduğu tez çalışması ile 2014 yılında Ortodonti alanında doktora derecesini almıştır. Türk Ortodonti Derneği üyesi olan Uzm. Dr. Dt. Pınar DEMİR AKTOP, mesleği ve branşı ile ilgili pek çok yurt içi ve yurt dışı eğitime katılarak, bilgi edinmeye, kendini geliştirmeye devam etmektedir. Çocuk ve yetişkin ortodontisi, ortognatik cerrahi, lingual ortodonti ve şeffaf plaklarla ortodontik tedavi ile ilgilenmektedir.  Uzm. Dr. Dt. Pınar DEMİR AKTOP, mesleki çalışmalarına Dent4L ...

Etiketler
Neden dental implant ?
Uzm. Dr. Dt. Pınar Demir Aktop
Uzm. Dr. Dt. Pınar Demir Aktop
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube