Değişen eğitim sistemi ile öğrencilerin ihtiyaçları ve istekleri de değişiyor.

Değişen eğitim sistemi ile öğrencilerin ihtiyaçları ve istekleri de değişiyor.

Değişen eğitim sistemi ile öğrencilerin ihtiyaçları ve istekleri de değişiyor.

Değişen eğitim sistemi ile öğrencilerin ihtiyaçları ve istekleri de değişiyor.

Öğrenciler başarılı olmak istedikleri halde neden başarısız oluyorlar? Başarıya en kısa yoldan nasıl erişilebilir? Öğrencileri özel olarak tanıyabilmek, anlayabilmek ve onlara yol gösterebilecek yeterli desteği sunabilmek nasıl mümkün olabilir?

Öğrenciler sınavları geçmek için gerek okula gerek dershaneye üstüne yetmezmiş gibi bir de özel ders alıyorlar, fakat buna rağmen sonuca ulaşamıyorlar. Acaba sorun nerede? Dershanede mi, okulda mı? En büyük sorun, öğrencinin motivasyonunun sağlanamamasıdır. Her işte olduğu gibi, sınavlara hazırlık döneminde ise arzulanan sonuçların alınabilmesi için azim, kararlılık, istek oluşturulması ve hedefe odaklanmanın son derece önemli olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Acaba buna ne kadar önemli veriyoruz.

Tabi ki bunun yanından ailenin ve çevrenin istekleri de. Öğrenci mutlu olmak istiyor fakat mutlu değilse Öğrenci kendinde harekete geçme enerjisini hissedemiyorsa Öğrencide çalışma isteği yoksa, Öğrenci kendine hedef koyamıyorsa ,Öğrenci kendi performansını gösteremiyorsa, Öğrenci çevresiyle ve ailesiyle iletişim kurmuyorsa ,Öğrenci başarılı değilse öğrenci koçuna ihtiyacı var demektir. Yukarıdaki maddelerin hepsi olabileceği gibi tek tek belirtiler de olabilir. Öğrenci koçu öğrencideki istekliliği ateşler, onu harekete geçirir, hedefine yöneltir, performansını artırır, başarıyı elde eder, başarı ile öğrenci mutlu olur ve mutlu bir birey öğrencinin iletişimini güçlendirir. Kendimde bu işle ilgilendiğim için koçluk yaptığım öğrencilerden biliyorum. İlk başlarda bu işe çok akılları yatmasa da bir kaç aylık seanstan sonra kendilerindeki değişim onları bile şaşırtıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise öğrenci akıl zekasını düzeltmek için, danışmana ihtiyacı olduğu için rehberlik edilme isteğinde olduğu için koça gelmez. Şu ana kadar saydıklarımız danışman veya rehberlik öğretmeninin üstündedir. Rehberlik öğretmeni veya danışman öğrenciyi sorunlu görür ve soruna çözüm bulur fakat koç, öğrenciyi mükemmel kabul eder ve sorunlarını çözmesinde çözüm yollarını keşfetmesini sağlar. Danışman veya rehberlik öğretmeni ona çözümü gösterir ve uygulatır fakat koç onun çözümü bulmasını uygulamasını sağlar. Süreç sonunda ise öğrenci farkında olmadan sorununu çözmüş olur. Dikkat edin koçluk bir süreçtir. Koçun amacı öğrenciye ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEKTİR.

Ayşe Asiltürk 

Bu makale 26 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ayşe Asiltürk

Psk. Ayşe Asiltürk, Mesleki çalışmalarına Psk. Ayşe Asiltürk Danişmanık Merkezi'nde devam etmektedir.

Psk. Ayşe Asiltürk
Psk. Ayşe Asiltürk
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube