D vitamininin bilinmeyen etkileri

D vitamininin bilinmeyen etkileri

VİTAMİN D bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bazı enfeksiyon hastalıklarının iyileşmesini hızlandırır . Vitamin D hem doğal hem de kazanılmış immünitede önemli rol oynar. Aktif D vitamini antimikrobiyal proteinlerin üretimini artırır.  Tüberküloz (Verem Hastalığı)  gibi bazı enfeksiyonlara vitamin D eksikliği eşlik etmektedir.

Deri, D vitamininin hem sentezlendiği, hem de D vitamininin hormon olarak otokrin ve parakrin olarak etkili olduğu tek organdır. Aktif D vitamini psöriazisli (Sedef )hastalarında lezyonları geriletmektedir.

Aktif D vitamininin muhtemel antikanser etkisi yaklaşık 30 yıldır hayvan ve hücre çalışmalarında değerlendirilmiştir. Prostat, meme,kolorektal(kalın bağırsak) kanserlerinde D vitamini düzeyinin önemli olduğu çalışmalarda vurgulanmıştır. Daha sonra  Gözlemsel çalışmalarda kolorektal kanserler dışındaki kanserlerde D vitamini düzeyi ile güçlü bir ilişki gösterilememiştir.

Gözlemsel çalışmalarda düşük serum 25(OH)D düzeyleri ile obezite, diyabetes mellitus ve metabolik sendrom ilişkisi gösterilmiştir.

Şeker hastalığında D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olan gebelerden doğan çocuklarda tip 1 şeker hastalığı daha sık görülür.

Hashimato hastalığında D vitamini eksikliği sık görülür. 

Yard.Doç.Dr. Fevzi BALKAN

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fevzi Balkan

Etiketler
Vitamin d yetmezliği
Prof. Dr. Fevzi Balkan
Prof. Dr. Fevzi Balkan
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube