Covid-19 ve d vitamini

COVİD-19 VE D VİTAMİNİ

Covid-19 ve d vitamini

Vitamin D eksikliği  ve COVİD-19 ilişkisi son aylarda gündeme gelmektedir.

Vitamin D eksikliği olan erişkinlerde COVİD-19 test pozitifliğinin yüksek olduğu görülmüştür.

Vitamin D eksikliği olan erişkin hastalarda akut solunum yolu yetmezliği daha çok görülmektedir ki , bu bireylerde ölüm oranı yüksek seyretmektedir.

D vitamini eksikliği ve COVİD-19 enfeksiyonu ilişkisi tanımlanınca ,  bir çok merkezde çalışma yapılmış ve D vitamini verilen hastalarda yoğun bakım ünitesinde tedavi gereksiniminin çok az olduğuna dikkat çekilmiştir.

Erişkinlerde her yaşta vitamin D eksikliği  görülürse de özellikle

İleri yaşta

Obez kişilerde

Hipertansiyonu olan erişkinlerde D vitamininin yetersiz olduğu vurgulanmaktadır.

Çocuklarda ise D vitamini yetersizliği sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlarda görülmektedir.

Ülkemizde bebeklik döneminde D vitamini rutin olarak önerilmekte ise de diğer yaş gruplarında vitamin D rutin uygulanması yapılmamaktadır. Çoğu kez bebekler dışındaki çocuk ve ergenlerde vitamin D eksikliği görülmektedir.

Diğer taraftan D vitamini düzeyinin yüksek olduğu çocukların enfeksiyon hastalıklarından daha iyi korunduğu bilinen bir gerçektir.

D vitamini etkisini nasıl gösteriyor?

D vitamininin bakteriyel enfeksiyonlar üzerine etkisi bilinmektedir.

COVİD-19 akciğerlerde hasar bırakmaktadır. Bu hastalığı geçiren  çocuklarda bakterilerin olaya karışması sonunda zatürre gelişmektedir. Bu vakalarda D vitamininin etkisi olmakta , D vitamini akciğerlerde iltihap oluşumuna neden olan sitokin  rüzgarı üzerine etkilemektedir. D vitamininin sitokin rüzgarını azaltıcı etkisi zatürre oluşumunu engellemektedir.

Son yıllarda bakterilerin neden olduğu zatürre vakalarının da antibiotik tedavisi kadar , D vitamini tedavisine de ihtiyaç duyulmaktadır.

Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda etkili olan D vitamini virüslerin neden olduğu üst solunum yolu viral enfeksiyonlarında etkisi olmaktadır.

D vitamininin ımmunomodulatör  (bağışıklık sistemini güçlendirici ) etkisi mevcut olup , vücuttaki viral yükü azaltmaktadır.

Viral üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk ve gençlere  D vitamini damla , tablet veya bir doz 300000 iu/ML olarak ağızdan verilmesi önerilmektedir.

Gerek erişkin ve gerekse çocuklarda vitamin D eksikliğinin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Sonuç olarak ;

Çocuklarda COVİD-19 ‘un korunma ve tedavisinde D vitamininin yeri tartışılmaz .

Yeterli D vitamini düzeyi olarak kabul ettiğimiz 30 ng/mL ‘ nin çocukları ve gençleri COVID-19 dan korunma ve tedavisinde etkili olmadığı ve bu düzeyin  50 ng/mL olarak değiştirilmesi gerekliliği önemlidir.

Bu makale 27 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nuran Gürses

Prof. Dr. Nuran GÜRSES, tıp eğitimini 1969 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1973 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuş olan Dr. GÜRSES, 1981 yılında Edinburg Western General Hospital U.K - Yeni Doğan ve Çocuk Bölümü'nde çalışmalar yapmıştır. 1991 yılında da Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları yan dal ihtisasını almıştır. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik, 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Profesörlük kadrosuna atanan Prof. Dr. Nuran GÜRSES, 1997- 2000 yılları arasında Alman Hastanesi Çocuk Kliniği Direktörlüğü yapmıştır. Kendisinin 90 adet türkçe yayını, 58 adet yabancı dilde yayını, 14 adet derleme ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
D vitamini
Prof. Dr. Nuran Gürses
Prof. Dr. Nuran Gürses
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube