Coronavirüs kimdir, hedefi nedir?

Coronavirüs kimdir, hedefi nedir?

Coronavirüsler soğuk algınlığının %25 inde etken olarak görülmektedir. Pozitif tek zincirli, zarflı, büyük RNA virüsleridir. Her ne kadar virüsler son 50-60 yıldır izole edilmiş olsa da bu durum daha öncesinde teknolojik olarak onların varlığını gösterilemeyişinden kaynaklanmaktadır. Yapılan RNA polimeraz biyoinformatik çalışmalarıyla coronavirüslerin 10 bin yıllık geçmişine ulaşılmıştır. Bu virionların yarasa ile benzer nükleotid zinciri taşıdığı belirtilmektedir. 

Coronavirüsler 4 gruba ayrılmaktadır. Alfa, beta, gama, delta. Coronavirüslerin insanda hastalık yapanları alfa ve beta corona virüslerdir. Covid-19 da dahil olmak üzere pandemiler yapan tüm coronavirüsler beta coronavirüs olup 5300 yıllık virionlardır. Yapılan deneysel çalışmalarda Coronavirüsün timus doku hacminde ve timosit hücre sayısında anlamlı derecede azalmaya sebep olduğu gösterilmiştir.  Enfeksiyonda en önemli hedef doku timus olup timus fonksiyonunun tamamen azaldığı 60 yaş üstünde çok ciddi etkileri görülmektedir. Timus fonksiyonları iyi olan çocuklarda ise hastalık nerdeyse görülmemektedir. Timus Bezi her ne kadar yaşla küçülse de hayat boyu fonksiyonu çok önemlidir. Bağışıklık sistemi ve hormonal denge için de çok önemli bir organdır. Enerji olarak da yüksek kalp ve  ruh çakrası olarak bilinir. Yetersizliği psikolojik olarak kaygı düzeyini artırır. Timusu güçlendirme egzersizleri aynı zamanda kaygıyı azaltan egzersizler olarak da bilinir. Hastalık gelmeden timus fonksiyonlarını olarak artıracak uygulamalar ve bitkisel takviyeler alınması faydalı olacaktır.

Silli hücreleri seven virüs duyarlılığını kaybeden burundan sinsice geçer. Oksimetazolin gibi topikal dekonjestan kullananlarda,  sigara kullananlarda ve immünitenin zayıfladığı 60 yaş üstü bireylerde burundan kolayca geçer. Burun açıcı topikal dekonjestan sprayler normal Burun fizyolojisi için gerekli olan nitrik oksiti düşürerek sitoplazma ölümü olan otofajiyi bozar. Bu da sitoplazmada yerleşen zarflı RNA virüslerin yayılması  için risk oluşturur.

Doç. Dr. Hayriye Karabulut

KBB - Odyoloji- Tıbbi Genetik-Fitoterapi

Bu makale 9 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hayriye Karabulut

Doç. Dr. Hayriye KARABULUT, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2009 yılında Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Odyoloji, Ses ve Konuşma Bozuklukları Uzmanlığını tamamlamıştır. 2010 yılında KBB alanında Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004-2007 yılları arası Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde, 2007-2012 yılları arası Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arası Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde, 2014-2016 yılları arası Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Soğuk algılığı
Doç. Dr. Hayriye Karabulut
Doç. Dr. Hayriye Karabulut
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube