Burun kılları ne işe yarar? 'burnundan kıl aldırmamak' sadece deyim midir?

Burun kılları ne işe yarar? 'burnundan kıl aldırmamak' sadece deyim midir?

Burun kılları (vibrissae) dokunma ve basınç ve ısıya duyarlı sensörler içeren hareketli kıllardır. Bu sayede buruna giren havanın ısısının ayarlanması, zararlı kimyasallar, ağır metaller, toz, polen gibi hastalık yapıcı maddelerin solunum yoluyla organizmaya alınmasını engellerler. Yapılan çalışmalarda burun kılları fazla olanlarda burun tıkanıklığı ve astım oranlarının daha düşük olduğu bildirilmiştir.

Piyasada dolaşan burundan kıl aldırma hikayesi servet kazanmak isteyenlerce uydurulmuş bir hikayeden ibarettir. Çünkü burun kılları tehlikeli üçgen dediğimiz beyine açılan damarların geçtiği bölgede yer aldığından dokunulmazlık hakkına sahiptirler. Dokunulması halinde sonuçlarına katlanmak gerekir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hayriye Karabulut

Doç. Dr. Hayriye KARABULUT, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2009 yılında Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Odyoloji, Ses ve Konuşma Bozuklukları Uzmanlığını tamamlamıştır. 2010 yılında KBB alanında Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004-2007 yılları arası Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde, 2007-2012 yılları arası Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arası Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde, 2014-2016 yılları arası Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Alerji nedir
Doç. Dr. Hayriye Karabulut
Doç. Dr. Hayriye Karabulut
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube