Corona virüs ve aşı korkusu

Corona virüs ve aşı korkusu

Koronavirüs salgını ve aşı hakkında duyulan endişe ruh sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Tüm dünya insanoğlu hiç bilmediği bir durumla baş başa kaldı ne yapılması gerekir ne yapılmaması gerekir her kafadan bir ses çıktı dolayısıyla bu anlamda psikolojilerimiz ister istemez sarsıldı. Hastalık psikolojisine baktığımızda aslında insanları yıpratan hastalık değil hastalığın getireceği sonuçlardır Bu evreleri şu başlıklar altında toplayabiliriz

1.Şok Evresi: Kişi hastalıkla karşılaştığında ya da yakın çevresinden birileri karşılaştığında geçirdiği ilk evredir.

2.İnkar Evresi: “Bu hastalık benim başıma gelemez, tahliller karışmıştır, yanlış teşhis konulmuştur.” düşünceleri olur.

3.Öfke Evresi: Neden bu hastalık benim başıma geldi, dünyada o kadar kötü insanlar varken neden ben bu tarz düşüncelerin yaşandığı evredir.

4.Pazarlık Evresi: Kişi adeta hastalıkla pazarlık yapar “bir daha hasta olmamalıyım ilaçlarımı düzenli içersen düzelirim” tarzında düşüncelerin olduğu evredir.

5. Depresyon, Anksiyete Kaygı Bozuklukları Evresi

6. Kabullenme Evresi

Aşı süreci tüm dünya için umut verici şu anda yapılabilecek olan en iyi korunma yöntemi fakat bazı insanlar için gergin ve korkulu bir bekleyiş olduğunu görüyorum. İğne korkusu olan kişiler her ne kadar toplumumuzda az gibi görünse de durum öyle değil. İğne korkusunun mevcut ruhsal bozukluklar tanı sistemlerinde Kan- Enjeksiyon-Yaralanma tipi fobi olarak sınıflandırılıyor. Çevremizden hep duyarız korkularını yenmek için onların üstüne git onlarla yüzleş fakat bu kadar basit bir konu değil aksine derin konu korkunuzu yenmek için öncelikle işlev bozucu fikirlerin farkına varılması gerekiyor aşamalı olarak. Aşı olurken iki fazlı bir anksiyete ortaya çıkıyor, korkulan uyarana maruz kalmanın ilk saniyeleri sırasında yüksek bir fizyolojik aktivite gerçekleşir yani psikosomatik belirtiler ortaya çıkar “canım çok acıdı, midem bulanıyor, başım dönüyor, kolum çok ağrıyor ...”

Eğer yüzleşerek ve üstüne giderek iğne korkusunun üstesinden gelmek mümkün olmuyorsa bir Psikolog ya da Psikiyatristten Psikolojik destek almak gerekir.

Bu makale 1 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak

Uzman Klinik Psikolog Batuhan Toprak, lisans öncesi eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümünü bitirerek "psikolog" unvanı almaya hak kazanmıştır. Uzmanlık eğitimini ise Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programında tezli olarak yapmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi ekolünü kullanmaktadır. Aldığı Eğitimler ve Testler; Cinsel Terapi, Aile ve Evlilik Terapisi, Aile Danışmanlığı, Boşanma Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, , Fobiler ve Başa Çıkma Eğitimi, Sigarayı Bırakma Yolları Eğitimi, Stres ve Stresle Başa Çıkma Yolları Eğitimi, Nefes Terapi Eğitimi, Nöropsikolojik Testler, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, AGTE-Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri, MMPI-Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri, MMSE-Minimental ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Pandemi
Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak
Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube