Çocuklarda kabızlık nedir?

Çocuklarda kabızlık nedir?

Kabızlık; çocuğun dışkısını, sert, seyrek (haftada 3 kezden daha az) ve/veya, ağrılı yapması ya da dışkısını tutması durumudur.
Anne sütü alan bebekler günde 10 kez de kaka yapabilir 10 günde 1 kez de. Eğer bebeğinizin huzursuzluğu, sürekli ıkınması, beslenme azlığı, karnında sertlik gibi durumlar yoksa, anne sütü alan bebekler için bu sıklık normal kabul edilir.

Kabızlık Nasıl Düzeltilir ?

Öncelikli çözüm çocuğunuzun tuvalet alışkanlığını değiştirmektir, bu alışkanlıksa davranış terapileri vererek düzeltilebilir. Ancak bazen kabızlık altta yatan organik bir sebebe bağlı olabilir ve mutlaka çocuğunuzun, çocuk hekiminiz tarafından değerlendirmesi gerekir.

Kabızlık Ne Tür Sorunlara Yol Açar ?

Kakasını tutan çocuklarda çözümü meşakkatli bir kısır döngü vardır. Çocuğunuz kakasını tuttuğunda, içeriğindeki su daha da çok emilir ve kıvamı daha da sertleşir. Sert kaka çocuğa dışkılama sırasında daha da acı verecek fissür denilen çatlaklara yol açar. Bu çatlaklar sebebiyle, çocuğunuz ağrılı dışkılamadan kaçınır ve kakanın hacmi de sertliği de daha da çok artar.Bunun sonucu olarak çocuğunuz canı acıyacak endişesiyle yemek yemekten kaçınır hale geleceğinden iştahsızlık başlar.Bu kısır döngü ancak hekiminizin yardımı ile kırılabilir.. Kabızlık nedeniyle ortaya çıkan bir diğer önemli sorun ise tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Kabızlık sorununu çözmeden idrar yolu enfeksiyonunu çözmek mümkün değildir.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Bu makale 21 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özge Akça

Uzm.Dr Özge Akça, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları unvanını almıştır.

Mesleki çalışmalarına Özge Akça Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Dışkılama
Uzm. Dr. Özge Akça
Uzm. Dr. Özge Akça
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube