Çocuklarda idrar kaçırma(gece altını ıslatma)sebebi her zaman psikolojik midir?

Çocuklarda idrar kaçırma(gece altını ıslatma)sebebi her zaman psikolojik midir?

Çocuklarda idrar kaçırma(gece altını ıslatma) sebebi her zaman psikolojik midir?

Çocukluk döneminde görülen idrar kaçırmalar genelde geceleri altını ıslatma olarak karşımıza gelmektedir. Fakat halk arasında, hatta bazı doktorlar arasında bütün gece altına ıslatma probleminin psikolojik kaynaklı olduğu bilinir. Geceleri altını ıslatan çocuklarda organik bir problem olup olmadığı net olarak ortaya konulmalıdır, organik bir patoloji tespit edilmez ise o zaman psikolog ve/veya psikiyatri desteği alması uygun olur.

Genel olarak bu tür şikayeti olan çocuklar ilk başta psikolog veya psikiyatriste götürülmekte ve organik patoloji gözardı edilmektedir. Bu sebeple gece altını ıslatma problemi olan çocukların ilk olarak organik patoloji varlığı açısından değerlendirilmesi gerekir. Bu hastalara tam idrar tahlili, idrar kültürü, üre, kreatinin tahlilleri yapılmalı ve üriner sistem ultrasonografisi yapılmalıdır. Çocuklarda gece altını ıslatma haricinde gündüzleri acil idrar hissi, idrara yetişememe, sürekli idrar kaçırma gibi şikayetlerde görülebilir. Bu çocuklarda nörolojik problem veya doğuştan gelen idrar yolu anatomik bozuklukları olabilir. Bunların araştırılması ve ileri tetkik yapılması gerekir. Çocukta çıkan patolojiye bir çok tedavi alternatifi vardır. Çocuklara sıvı kısıtlaması, antimuskarinik ilaç tedavisi, mesane içi ilaç uygulamaları, biofeedback tedavisi ve bazı şiddetli vakalarda mesane büyütme (ogmentasyon) ameliyatı gibi bir çok tedavi şekli uygulanabilmektedir.

Op.Dr.Murad ÇELTİK

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murad Çeltik

Op. Dr. Murad ÇELTİK - Ekim 1989 – Temmuz 1995 : İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi - Kasım1995 – Kasım 1996 : Çapa Kızılay Kan Merkezi - Aralık 1996–Nisan 1998 : Askerlik Hizmeti - Erzurum 109. Topçu Alayı Reviri – Tabip Asteğmen -Eylül 1999 – Mart 2000 : Anatomi Uzmanlık Eğitimi – İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı -Haziran 2000 –Temmuz 2005 : Üroloji Uzmanlık Eğitimi - İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı (Çapa Üroloji) -Eylül 2005 – Eylül 2006 :İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalında 1 yıl uzman olarak çalıştı. -Kasım 2006 – Temmuz 2007 : Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Teksas Eyaleti Houston kentinde bulunan Baylor College( Baylor Tıp Fakültesi)’nde Androloji Araştırma Laboratuvarı direktörü Prof. Dr. Dolores Lamb’i ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Murad Çeltik
Op. Dr. Murad Çeltik
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube