Çocuklarda diş travmaları

Çocuklarda diş travmaları

Diş yaralanmalarında acil tedaviler tedavinin seyri açısından bilgi ve beceri gerektiren durumlardır. Kapsamlı bir travma hikayesinin alınmasını izleyen klinik ve radyografik değerlendirmeler sonucunda konulan tanı ve bu doğrultuda yapılan tedavi girişimleri hastanın sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşır. Acil tedavide yumuşak dokuların ve sert dokuların tedavisi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Antibiyotik kullanımının ne zaman ve nasıl yapılması kadar destekleyici tedavilerin önerilmesi de önemlidir. Travma olgularında başvuru zamanı önemlidir, süratle yapılan doğru girişimler uzun dönem başarısızlık riskini azaltacaktır.

Diş travması sonucunda diş kırığı ile karşılaştığınızda, kırık parça süt içinde muhafaza edilmeli ve en yakındaki diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Travma sonucunda diş tamamen yerinden çıktığında; süt ve daimi diş arasındaki ayrımı yapamıyorsanız, süt içinde muhafaza ettiğiniz diş ile derhal bir diş hekimine başvurmanız önerilmektedir. Hiçbir koşulda diş parçasının veya dişin kesinlikle kuru peçete içinde bekletilmesi önerilmemektedir

Travma sonrası diş hekimine başvuru zamanı çok önemlidir. Farklı şekillerde oluşan diş yaralanmaları doğru tedavi edilmediğinde yaşam boyu katlanarak artan sorunlara sebebiyet verebilir. Travmaya uğrayan dişin prognozunda sadece yaralanmanın tipi değil; yaralanma sonrası doğru zaman ve doğru şekilde yapılan acil travma planlaması ve doğru tedavi seçimi başarının ilk basamağıdır. 

Bu makale 22 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Arzu Şükran İncioğlu

Uzm. Dt. Arzu Şükran İncioğlu, 1992 yılında Adana’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Özel Adana Gündoğdu Koleji’nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı eğitimini 2015 yılında bitirerek diş hekimi unvanını almıştır. Uzmanlık eğitimine Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Anabilim Dalı’nda başlamıştır ve 2019 yılında ‘Uzman Diş Hekimi’ unvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi boyunca yurt içi ve yurt dışında olmak üzere çeşitli seminerler, eğitimler ve kongrelere katılmıştır.

Uzm. Dt. Arzu Şükran İncioğlu, mesleki çalışmalarına Adana’da bulunan Diş Vizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde 2 yıl hizmet vermiştir. Şu anda ise kendine ait çocuk kliniğinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Diş travması
Uzm. Dt. Arzu Şükran İncioğlu
Uzm. Dt. Arzu Şükran İncioğlu
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube