Çocuklarda alt ıslatma(üriner inkontinans)

Çocuklarda alt ıslatma(üriner inkontinans)

           Çocuklar ve ergenlik çağa girişte altını ıslatma sorunu azımsanmayacak sıklıkta görülür. Bunların nedenleri altta yatan belirli hastalık veya psikolojik etkenler de olmakla birlikte daha çok genetik ve ailesel nedenlerden kaynaklandığını görmekteyiz.

               Çocuklarda 3 yaşını doldurmuş olmaları ile gündüz alt ıslatma hemen hemen tamamen sona erer. Bunun devamı altta yatan hastalık açısından araştırılması gereken önemli bir durumdur.      

             Çocuk yaş grubunda sıkça  görülen akşamları alt ıslatma(enürezis) sorunu daha çok ailesel olarak genetik faktörlere bağlı olabilmekte bu nedenle de çok fazla tetkik edilmeye ihtiyaç duyulmaz. 

            Ancak gündüz alt ıslatma(üriner inkontinans) altta yatan kabızlık ,idrar yolu enfeksiyonu, mesane,idrar kanalı veya böbrek anomalileri,işeme fonksiyon bozuklukları gibi olası pek çok hastalık yönünden ileri tetkik ve tedavi edilmelidir.

           Tıbbi yönden altta yatan başka bir hastalık tespit edilmediğinde daima ilk tercih aileyi bilinçlendirme,sıvı alımında düzenleme ve ödül sistemi ile başarı eğer sabır gösterilirse yeterli gelmektedir.Buna rağmen dirençli olgularda ancak medikal tedavi seçenekleri gündeme getirilebilir.

           Alt ıslatma tedavisi sabır gerektiren ;ancak mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Demircan

Op.Dr. Yusuf Demircan 1974 de Samsun’ da doğdum. İlk öğrenimim Denizli ve Kıbrısta olmak üzere orta ve liseyi Kıbrıs Türk Maarif Kolejinde bitirmiştir. 1998 yılında Dokuz Eylül Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Devlet ve Özel Sektörde Acil Hekimi olarak çalışmış  2014 yılında İzmir Dr. Behçet UZ Çocuk Hastanesinden Çocuk Cerrahisi uzmanlığımı aldıktan sonra Van’ da ve Afrika’ da Devlet adına çok sayıda operasyon deneyimi etmiştir. 2016 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Yardımcı Doçent Ünvanı aldığım halde Üniversite yerine Özel Sektörde hizmet etmeyi planlayarak bu muayenehaneyi sizlerin hizmetine açmıştır. Bebek ve Çocuk hastalıkları Cerrahisi Alanında Şehrimize ihtiyaç bulunan özel olarak hizmet vererek doğru tanı, hızlı teşhis ve tedavi imkanlarımızla çocuklarımıza hak ettikleri kalitede hizmet etmeyi amaçladık v ...

Etiketler
Alt ıslatma
Op. Dr. Yusuf Demircan
Op. Dr. Yusuf Demircan
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube