Çocuk bebek ve kitap..

Çocuk bebek ve kitap..

      Toplumumuzda daha çok okul dönemlerinde kullanılan kitapların aslında insan hayatı, psikolojisi vb birçok konu için önemi oldukça fazladır.

       Çocukların çoğu kitaplarla okula başladıkları anda karşılaşmakta ve o kitaplarıyla sadece ders çalışıp, yazı yazdıklarından kitapları sevmeleri daha ileri yaşlara ötelenmekte ya da çoğu çocuk gibi kitaplar hayatlarında sadece ders aracı olarak kalmaktadır.

 

Peki   çocuklarımıza kitapları ve kitap okumayı nasıl sevdirebiliriz?

  • Henüz 4-5 aylık bebekken resimli gelişimine ve ayına uygun kitaplar göstermeye başlanmalı. (gerçek resimli kitaplar olması gelişim açısından daha faydalıdır)
  • Kısa öyküler dinlemeye başladığı dönemde değişik, kısa hikayeler, masallar anlatılmalı.
  • Örnek olunması ve heves etmesi açısından evde kitap okuyan ebeveynleri mutlaka görmeli ve  bu sırada bebeğin de eline kitap verilerek (kendi yaşına, gelişim düzeyine uygun) taktit etmesi beklenebilir.
  • 4-5 aydan itibaren alınan kitaplar bebekle birlikte, kitaptaki nesneleri, figürleri isimlendirerek (‘’bak kuş, burada kuş var’’vb ifadelerle gösterilen resim tekrarlanmalı) okunmalıdır.
  •  Yaşı büyüdükçe nesne kitaplarının yerini masal, hikaye kitapları almalı ve her zaman, ortamda ya kitap okuyan bir ebeveyn olmalı ya da kitap  çocukla birlikte okunmalıdır.

        www.gelisimselpediatri.com

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Ebru Ayyıldız

Etiketler
Bebeklere kitap okunur mu
Çocuk Gelişim Uzmanı Ebru Ayyıldız
Çocuk Gelişim Uzmanı Ebru Ayyıldız
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube