Çocuğuma dişlerini fırçalatamıyorum!

Çocuğuma dişlerini fırçalatamıyorum!

- Çocuğunuzun kullandığı diş fırçası ve macununun yaşına uygun olmasının yanı sıra zevkine de uygun olması gerekir. Kendi seçtiği renk ve dizaynda bir çocuk fırçası ve macunu almanız onu diş fırçalama konusunda daha fazla motive edecektir. 

- Çocuklar model aldıkları büyüklerin yaptıklarını yapmaktan hoşlanırlar. Dolayısıyla onun görüp, özeneceği şekilde diş fırçalamanızı, dişlerinizi fırçalamaya giderken bunu muhakkak belirtmenizi öneririz.

- Başlarda dişlerinizi birlikte fırçalayarak bunu bir ‘oyun’ veya  ‘aile aktivitesi’ haline dönüştürebilirsiniz.

- Bazı çocuklar ebeveynlerin uyarısıyla yatmaya gitmekten hoşlanmazlar. Böyle çocuklar, ‘diş fırçalama’ işini, yatmadan önce yapılması gereken sıkıcı bir ‘görev’ olarak görebilirler! Dişler, illaki yatmaya giderken fırçalanmak zorunda değildir. Yatma saatinden daha erken vakitte de fırçalanabilir. Böylece çocuk zevk aldığı bir oyunu oynamadan veya izlemeyi sevdiği bir tv programı başlamadan önce dişlerini fırçalama işini bitirmiş olur. (Tabi ki dişler fırçalandıktan sonra su dışında başka birşey tüketmesini istemeyiz.)

- Çocuğunuz dişlerini fırçalarken 2-3 dk’lık sevdiği bir şarkıyı açabilirsiniz. Ancak çocuğun tüm ilgisini çekecek bir video, klip vs olmamalıdır.

- Diş fırçalarken çocuğun tv izlemesi, evde dolaşması vs tavsiye edilmez. Bu çocuğun dikkatini dağıtacak ve belki de dakiklarca fark etmeden devamlı aynı bölgeyi temizlemesine sebep olacaktır.

-Çocuğunuzun boyu hizasında bir ayna konularak, dişlerini izleyerek fırçalaması özellikle tavsiye edilir. Böylece çocuğunuz fırçalama işini daha motivasyonla, dikkatini başka birşeye vermeden dikkatli bir şekilde gerçekleştirir.

- Büyük kardeşlerden, küçük kardeşlerin diş fırçalaması için önderlik yapmaları rica edilebilir. Bu her iki taraf için de olumlu etki gösterebilir.

- Çocuğunuzun, bir takvim üzerine, diş fırçalama işleminden sonra, o günün tarihine sevimli, küçük stickerlar yapıştırmasını sağlayabilirsiniz.

- 3 yaşından daha küçük çocukların el ve kol becerileri henüz tam gelişmemiştir. Dolayısıyla 3 yaşın altındaki çocukların diş temizlikleri ebeveynleri tarafından sağlanmalıdır.

- 3 yaş- 7 yaş arası çocuğun kendi dişlerini kendisinin fırçalamasına izin verilebilir. Ancak fırçalama işleminden sonra temizliğin tam olup olmadığının ebeveynler tarafından kontrol edilmesi önerilir. Bunu bir oyun haline dönüştürebilirsiniz. Hem böylece, çürümeye başlayan bir dişi varsa ilerlemeden tespit etme imkanı bulursunuz.

- Çocuklarda doğru ve etkin olan diş fırçalama tekniklerini öğrenmek için çocuk diş hekimini ziyaret ederken çocuğunuzun diş fırçasını yanınızda getirmeniz tavsiye edilir. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cansu Oğan

2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 
2011-2015 Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda doktora ve uzmanlık eğitimi
2015-2016 Memorial Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü'nde Pedodonti Uzmanlığı

Etiketler
Çocuklarda diş fırmalama
Dr. Dt. Cansu Oğan
Dr. Dt. Cansu Oğan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube