Cinsel yaşamı nasıl renklendiririz?

Cinsel yaşamı nasıl renklendiririz?

Cinsel yaşamı nasıl renklendiririz?

Cinsellik; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatıdır. Yani cinsellik; iki kişinin yaşadığı duyguların, duyuların, bedenin, ruhun ve hazın paylaşıldığı bir süreçtir ve yaşam döngüsünde genellikle ikinci sırada yer alır. Birincil ihtiyaçlar ise yeme, içme, nefes alma veya barınma gibi fizyolojik ihtiyaçlardır ve günlük yaşantıda öncelik genelde bu ihtiyaçlara verilir. Bu ihtiyaçlar karşılanırken yaşanılan stres, iş hayatındaki koşuşturmalar veya gündelik kaygılar çiftin seksi düşünmesine ya da doyurucu seks yaşamasına geçici olarak engel getirebilir.

İnsanlar zamanla her şeye alışır ve bunun sonucu olarak eskiden haz veren alışkanlıklar bir süre sonra tat vermez bir hale gelebilir. Cinsellikte de durum bu şekildedir. Uzun süre cinsel birliktelik yaşayan çiftlerin cinsel hayatlarında monotonluk başlayabilir, bu doğal ve normal bir durumdur. Bunun birçok nedeni vardır. Nedenlerden biri çiftin birbirini merak etmesinde yaşanan azalmadır. Çiftin uzun süreli birlikteliği, onları birbirleri hakkında her şeyi bildiklerine inandırır ve monotonluğun değişmez bir kader olduğunu düşündürür. Oysaki bu tür bir algılama tamamıyla yanlış bir inanıştır. Kimse kimseyi tam olarak keşfedemez ki cinsellikte bu durum daha fazla hissedilir. Çünkü cinsellikte genellikle hâkim olan ayıp-günah-yasak üçgeni nedeniyle gerçek duygular, istekler ve açık iletişim kurma çoğu zaman kısıtlanabilir. Bu açıdan bakacak olursak cinsel yaşamı renklendirmek için yapılacak ilk şey, aslında cinsel istekleri, arzuları açık bir şekilde partnerle konuşmaktır. Cinselliği rahat bir şekilde konuşmak, cinsel yaşamı renklendirme isteği içinde olan bir çiftin kat edeceği yolun yaklaşık olarak yüzde yirmi beşini kat etmesine yardımcı olur. Birliktelikler ne kadar uzun olursa olsun, çift birbirini merak etmeli ve yeniden keşfetmeye çalışmalıdır, bu merak ve keşfetme duyguları içerisinde yeni şeyler fark etmek çifti heyecanlandırabilir. Bu yüzden denilebilir ki, çiftin isteklerini ve arzularını açık bir şekilde konuşması gerekir. Buna ek olarak, ortak fantezi geliştirmek cinsel yaşama renk katacaktır. Bu fanteziler içerisinde çift, hayata mola verip baş başa kalabilecekleri ve fantezilerini rahatça yaşayabilecekleri ortamlar oluşturmalıdır.

Cinselliği yatak odası ile sınırlandırmamak gerekir; çünkü cinsellik sadece yatak odasında başlamaz. Cinsellik genellikle yatağın dışında başlayan bir süreçtir. Gün içerisinde cinselliği bir oyuna çevirmek, cinsel içerikli mesajlaşmalar yapmak her iki tarafı da heyecanlandıracaktır. İstendiğini ve arzulandığını hissetmek kişilerin heyecanlarını arttıracaktır. Buna ilaveten, cinsel yaşamda çiftin limitlerini zorlaması ve bakış açılarını genişletmeleri çok önemlidir. Toplumsal, kültürel, dini ve ahlaki bakımdan var olan ve herkese özel olan limitler zorlanmalı ama aşılmamalıdır. İşte bu nedenle cinsel hayata renk katacak yöntemlerden en önemlisi aşk oyunlarıdır. Aşk oyunları sevişirken eğlenmeyi sağlar, monotonluğu ve sıkıntıları kafadan atmaya yardımcı olur, cinsel yaşama canlılık ve renk katar. Çünkü çiftin birbirinden erotik haz almasını ve heyecanlı anlar yaşamasını sağlar. Peki, çiftler seks için randevulaşmalı mı? Burada iki görüş vardır. Birinci görüş “cinsellik spontane olmalı, her iki tarafta aynı anda seksi istemeli, bu istek yoksa seks yapılmamalı ve bu nedenle randevulaşmak doğru değildir”; ikinci görüş ise “çiftlerin seks yapma konusunda uyumsuzlukları varsa ya da seksi yaşamaktan kaçınıyorlarsa hiç seks yapmamalarından ziyade randevulaşmaları doğrudur” şeklindedir. Biz ikinci görüşün daha doğru olduğuna inanıyoruz. Çünkü çiftin seks için özel bir zaman ayırması ve bu zamanı cinsel fantezilerle süslemesi, seks yapacakları gün ile ilgili sorumluluk alabilmeleri (yani pazartesi akşamı neler yapacağımızı sen planla, çarşamba akşamı ben, vb.) ve aşk oyunları konusunda tatlı bir rekabete girmeleri cinsel yaşamlarını renklendirebileceği gibi daha cazip ve doyurucu hale de getirebilir.

 

Sabah yapılan seksin faydaları nelerdir?

Çift istediği zaman seks yapabilme yetisine sahiptir. Aslında bakacak olursanız seksin zamanı yoktur. İki insan arzu ettiği takdirde haftanın her günü ve her saati seks yapabilirler. Sabah seksi de çiftin arzusu doğrultusunda yapılabilecek bir faaliyettir. Sabah seksinin olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönleri de vardır.

Olumlu yönlerine bakılacak olursa; sabah dinlenmiş vücut ve zihinlerle sekse odaklanmak daha kolaydır. Aynı zamanda erkeklerde testosteron hormonunun en çok salgılandığı saatler sabah saatleridir. Bu nedenle sabah sertlikleri yaşanır. Buna ek olarak, sabah saatlerinde yaşanılan seksle güne başlamak çifte mutluluk hormonu salgılatacağı için onları gün boyu mutlu kılabilir. Ayrıca sabah seksi çifte istenildikleri ve arzulanıldıkları hissini yaşatarak güne başlattığı için, bu duygu durumu gün boyu devam edebilir ve çiftin birbirine olan ilgi ve isteğinin sürekli olmasını sağlayabilir. Üstelik sabah seksi akşam seksine odaklanmış çifte, günün çeşitli saatlerinde seks olabileceğini ve zevk alabileceğini öğreten bir süreçtir. Sabah seksi monotonlaşan cinsel yaşama da renk katacaktır. Ayrıca bu durum bir çeşit sabah egzersizi olarak da düşünebilir, metabolizmanın hızlanmasını kolaylaştırabilir.

Sabah seksinin olumsuz yönü olarak ise; eğer çift işe geç kalma kaygıları veya çocuğu okula ve servise yetiştirme endişesi duyarsa seks araya sıkıştırılmış gibi olur, aceleyle yapılan seks haz vermeyebilir. Ayrıca hızlı hareket etme endişesi sekse odaklanmayı zorlaştırıyorsa veya kişilerden birinin haz alması ve diğerinin almaması durumu çiftte uyumsuzluk yaşatıyorsa, bu durum istenmeyen çatışmalara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda sabah ağız ve beden kokusunun olduğu saatlerde bu koku sevişmeyi olumsuz etkileyebilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe

Etiketler
Cinsellik
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube