Burun şekil bozuklukları

Burun şekil bozuklukları

Burun yüzün tam ortasında yer alan, görünüm ve solunum açısından çok önemli bir organdır. Burun şeklindeki bozukluklar travma sonucu edinsel ya da doğumsal olabilir. Genetik faktörler burun şeklini ciddi anlamda etkiler.

Buruna yönelik girişimler her yönüyle çok iyi planlanmalı ve incelikle gerçekleştirilmelidir. Planlama hastaya özel yapılır. Estetik burun ameliyatı ile burunun boyutu küçültülebilir, kemer düzeltilebilir, burun ucunun şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir, genişletilebilir, üst dudakla burun arasındaki açı değiştirilebilir. Bu ameliyat doğumsal bozuklukların, burun yaralanmalarının ve septum deviasyonu ve konka hipertrofisi gibi bazı solunum problemleri de düzeltilmektedir.

Burun estetiği ya da rinoplasti genç erişkinlik döneminden itibaren her yaşta yapılabilir ancak yaş ilerledikçe burun iskelet çatısını örten derideki değişiklikler ameliyat tekniğinde birtakım değişiklikler yapılmasını gerektirir. Hasta yaşı arttıkça ameliyat sonrası derinin adaptasyonunda bazı eksiklikler olur. 

Burun estetiği tam teşekküllü hastanelerde ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Ameliyat sonrası nekahat dönemi kişiye göre değişmekler beraber sanılanın aksine kısa sürer. 

Ameliyat esnasına sonuç  belirgin bir şekilde görülür ancak ekimoz ve ödem son şeklin erken dönemde ortaya çıkmasını gölgeler. Hastaların ameliyat sonrası sonuç için sabırlı olmaları beklenir.

Aynı anda kemik, kıkırdak, mukoza ve deriye yapılan müdahaleler sebebiyle rinoplasti revizona açık bir ameliyattır. Farklı kaynaklara göre revzyon oranı %10-25 arasındadır. Revizyon gerektiren burunlarda iyileşmenin tamamlanmasını beklemek şarttır.

Bu makale 10 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Gürler Akınbingöl

Op. Dr.Gürler Akınbingöl, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Başkent Üniversitesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına ise şu an Op.Dr.Gürler Akınbingöl Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Burun estetiğine dikkat
Op. Dr. Gürler Akınbingöl
Op. Dr. Gürler Akınbingöl
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube