Burun ameliyatından sonra yiyeceklere dikkat edilmeli mi?

Burun ameliyatından sonra yiyeceklere dikkat edilmeli mi?

En zor cerrahi operasyonlardan birisi olarak kabul edilen burun estetiği sonrasında, hastaların dikkat etmesi gereken birçok konudan bahsetmek mümkündür. Bu konulardan birisi de beslenme olarak bilinir. Estetik veya sağlık ihtiyacından dolayı yapılan burun estetiği ameliyatı sonrasında, hastanın istediği gibi bir sonuç elde edebilmesi için doktor ve hasta arasında iş birliği sağlanmalıdır.

Burun estetiği geçiren hastalar için belirli ve sabit bir diyet listesi bulunmaz. Ancak hastaların beslenme ile ilgili bazı konulara dikkat etmesi ile, daha hızlı ve sağlıklı bir iyileşme sürecinden söz edilebilir.

Öncelikle kabız olunmaması adına posalı gıdalar menülerde sıklıkla bulunmalıdır. Çünkü kabızlık ile birlikte ıkınma ve zorlanma meydana geleceğinden, hastalarda burun kanaması olabilir. Yaralar henüz taze olacağı için, bu tür bir risk alınmaması gerekecektir . Yemek yeme esnasında yüze gelebilecek sıcak buhardan uzak durulmalıdır.

Bu sebeple yemek, çorba, süt, çay gibi ısıya neden olabilecek, buhar verebilecek sıcak gıdalardan kaçınılmalıdır.

Protein içerikli gıdalarla, C vitamini bulunan gıdaların tüketilmesi özellikle arttırılmalıdır. Bu tür gıdalar yara iyileşmesi ve soğuk algınlığına karşı olumlu etkiler sağlar. Bu nedenle et, balık, yumurta gibi protein içerikli gıdalar ile birlikte, portakal, limon, mandalina, kivi gibi C vitamini içerikli gıdalar da bolca tüketilmelidir.

Bununla birlikte nikotin içerikli tüm tütün ürünlerinden uzak kalınması şarttır. Nikotin, direkt olarak burun estetiğini olumsuz yönde etkileyecek bir üründür.

Yeterli sıvı desteği de bu süreçte mutlaka sağlanmalıdır. Bu nedenle günde 2,5-3 litre su içilmesi gerekir. Su ile birlikte bitki çayları da tercih edilebilir. Hastaların ödem yapma özelliği olan maden sularından uzak durması önerilir. Maden sularında bolca yer alan sodyum, ödem oluşumunu tetikler.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Topuz

Etiketler
Burun estetiği sonrası
Op. Dr. Ebru Topuz
Op. Dr. Ebru Topuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube