Bilişsel davranışçı oyun terapisi

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI OYUN TERAPİSİ

Bilişsel davranışçı oyun terapisi

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI OYUN TERAPİSİ

Susan Knell tarafından geliştirilen Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, bilişsel terapinin çocuklara uyarlanmış halidir. Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi merkezini Bilişsel Terapi ve Davranışsal Terapi’den alır. Bilişsel Terapi, Aaron Beck’in duygular, düşünceler, davranışlar ve çevre arasındaki etkileşimine dayanmaktadır. Zihinsel süreçler değiştiğinde duygular ve davranışlar da kolayca değişebilir. Davranışsal Terapi modeli ise, çevresel tepkilerin davranış ve patoloji üzerindeki önemini ele alır. Edimsel koşullanma, klasik koşullanma ve sosyal öğrenmeden yararlanır. 

Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, problem/amaç merkezli, süre sınırlaması olan, yönlendirici ve yapılandırılmış bir terapi yöntemidir. BDOT, oyunu çocukla bir bağ kurmak için kullanır. Çocukla iletişime geçmek için oyunu kullanan BDOT, oyunu aracılığıyla çocuğun kendini ifade etmesine imkan vererek terapi sürecinde çocuğun aktif kullanımını sağlar. BDOT, ortamı göz önünde bulundurarak çocuğun duygularına, düşüncelerine, davranışlarına ve hayallerine odaklanır. Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, çocuğa başa çıkma stratejilerini tanıtmak ve öğretmek için kullanılır.

Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi problem merkezli olduğu için terapiye gelen çocuğun problemi merkez alınarak oyun odası düzenlenerek probleme yönelik oyun belirlenir ve müdahalelerde bulunur. BDOT, diğer oyun merkezleri gibi çocuk ve terapist arasındaki terapötik ilişki olmazsa olmaz olarak görür.  Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi’ne ailesi tarafından getirilen bir çocuğun önce ailesi ile problem davranışları hakkında görüşülür. Aile ile görüşme yapıldıktan sonra çocuk ile oyun odası oturumları başlar. Çocuğun problem davranışları okul kaynaklı ya da okula yansıyorsa terapist öğretmen ile görüşebilir.

BDOT’nin amacı, çocuğun işlevsiz ya da hatalı düşünme kalıplarını değiştirerek; uyumsuz davranış ve algılarını azaltıp, problem çözme becerilerinin geliştirmek, duygularını doğru ifade etme etme yeteneklerini kazandırmaktır. Genel amaç, çocuğun bir nedenle durmuş olan gelişimsel süreçlerini tamamlamasını sağlamaktır. Bu amaçları yerine getirirken çocuğun ebeveynlerinin çarpık ve hatalı duygu, düşünce ve davranışlarını belirleyerek etkin bir ebeveynlik becerilerinin kazandırılması sağlanmalıdır.

Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, diğer oyun terapisi modellerine göre daha kısa sürede probleme yönelik çalışır. Terapist, yönlendirici olduğu için çocuğun gelişimini destekleyecek uygun müdahaleler sağlayarak çocuğun terapiye katılımını kolaylaştırır. Yönlendirici olmayan oyun terapilerinde övgüye izin verilmezken, Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi’nde çocuğun olumlu davranışları için övgüye izin verilir ve bunu teşvik eder. Probleme yönelik bir oyun terapisi olduğu için oyun terapisi süreci diğer modellere göre daha kısa sürer ve bu da maddi olarak ailenin işini kolaylaştırır.

 

Bu makale 20 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Sevdenur Özsemiz Yurtdaş

Aile Danışmanı ve Oyun, Masal Terapisti Sevdenur Özsemiz Yurtdaş, lisans eğitimini 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji ile, yüksek lisans eğitimini 2017 yılında Ankara Üniversitesi İnsan Kaynakları Uzmanlığı ve Kariyer Danışmanlığı alanında tamamladı. Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmetler lisans alanında ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Aile Danışmanlığı alanında yüksek lisansına devam etmektedir. 2013 yılından itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında sosyolog, aile danışmanı ve oyun terapisti olarak çalışmaktadır.  Aile Danışmanı ve Oyun, Masal Terapisti Sevdenur Özsemiz Yurtdaş, mesleki çalışmalarına kurucusu ve ortağı olduğu PERSONAS PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK Merkezi’nde devam etmektedir. ALDIĞI ve KATILDIĞI EĞİTİMLER Aile Danışmanlığı Oyun Terapisi Masal Terapi Uygulayıcı Eğitimi Çocuk Resim Analizi Eğitmen Eğitimi Masal An ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI OYUN TERAPİSİ
Aile Danışmanı Sevdenur Özsemiz Yurtdaş
Aile Danışmanı Sevdenur Özsemiz Yurtdaş
Ankara - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube