Beyinde AVM (damar yumağı) neden olur? Ne gibi semptomlara neden olur? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?

Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
18 Ocak 2021222 görüntülenme
Randevu Al
Beyinde AVM (damar yumağı) neden olur? Ne gibi semptomlara neden olur? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?

Arteriyovenöz malformasyon (AVM) beyin damarlarında doğuştan hatalı ve anormal bir gelişim sonucu oluşan bir damar yumağıdır. Kesin oluşum nedeni bilinmemektedir. Besleyici bir atardamar, nidus adı verilen yumak, bir boşaltıcı toplar dmardan oluşan karmaşık bir damar yapısıdır. Beyin normal beslenmesi bu yumak sayesinde bozulur. Zaman içinde zayıf bir noktasından patlayarak hayatı tehdit eden beyin kanamasına neden olabilir. 4 AVM hastasından biri hastalığıyla alakalı hiçbir semptom yaşamaz. Fakat geriye kalan hastalarda beyin dolaşımını bozması veya kanama oluşturması nedeniyle bazı semptomlar gözlenir. Bu sepmtomlar arasında baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç bulanıklığı, konuşamam, görme bozuklukları, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik, nöbet olarak sayılabilir. Kuvvetli kanamalarda ani ölüm riski taşır.

            AVM hastalığınız varsa mutlaka bir beyin cerrahına muayene olmalısınız. Bel ağrısı tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, alzheimer tedavisi, beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı, AVM ameliyatı gibi tedavileri beyin cerrahı yapmaktadır.

            Öncelikle hastaların şikayeti dinlenmeli, detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Hastadan istenecek tetkikler arasında beyin tomografisi, beyin MR’ ı, tomografik anjiografi gibi tetkikler olabilir. Fakat AVM’ nin kesin tanısı kasıktan girilerek yapılan beyin anjiografisi ile konur. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirecek ve tedavinizi şekillendirecektir.

            AVM tedavisinde iki şeçenek bulunmaktadır. Bunlarda biri açık cerrahi iken diğeri endovasküler (damar içi) müdehalelerdir. İki yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunurken yaşam süresi ve kalitesine etkisi hemen hemen eşittir. Açık cerrahi de anatomiye daha hakim olunup nidusuyla beraber AVM dokusu tamamen çıkarılmakta, fakat açık cerrahideki dezavantajları taşımaktadır. Endovasküler yaklaşımda kasıktan girilerek AVM odağı “coil” denilen malzemelerle kapatılarak müdehale edilir. Fakat damarın patlama riski, nidusa etkinin az olması gibi dezavantajları mevcuttur. Her iki yöntemde yoğun bakım yatağı gerektiren riskli girişimlerdir.

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.