Doktorsitesi.com

Beslenme alışkanlığı ve şekli

Prof. Dr. Yücel Yılmaz
Prof. Dr. Yücel Yılmaz
29 Nisan 2015155 görüntülenme
Randevu Al
Beslenme alışkanlığı ve şekli

Bebeklerde beslenme ya anne memesi, biberon kullanarak ya da püre kıvamındaki besinlerin kaşık ile verilmesi ile sağlanır. Anne sütü oldukça hijyenik, antikorlardan, minerallerden, vitaminlerden ve proteinlerden zengindir. Anne sütünün çürük yapıcı etkisi yoktur. Ancak, anne sütünün alınmasından sonra süt artıklarının ağız içinde ve diş yüzeylerinde kalmasından ve onların temizlenmemesinden dolayı diş çürükleri meydana gelir. Biberon kullanılan bebeklerde diş çürüğünün nedeni biberonun içine konulan tatlandırıcılardan (bal, pekmez, bisküvi veya şeker) ve biberon kullanımı sonrası ağız-diş temizliğinin yapılmamasından kaynaklıdır.

1--2-01

Diş çürüklerinin azaltılmasında, esas olan karyojenik (karbonhidrat ve şeker içeriği yüksek bir diyet) bir diyetten uzak durmaktır. Günümüzde zamanın etkili kullanılması adına beslenme alışkanlığımız da ayaküstü atıştırma yapmayı hem yetişkinler hem de çocuklar için neredeyse kaçınılmaz hale getirmiştir. Ayaküstü atıştırma yiyecekleri liften yoksun, yapışkan, karbonhidrat ağırlıklı ve yüksek seviyede şeker içerirler. Bu yiyeceklerin tüketimi sonrası diş fırçalanmaması sonucu hızlı bir şekilde mikrobiyal diş plağının olgunlaşması ve yüksek seviyede asit üretimi söz konusu olur. Bunun sonucunda da diş çürükleri oluşur. Alınması gereken önlem ise, bu tür yiyeceklerin tüketimini ana öğünlere taşıyıp yemek sonrası hemen ağız-diş bakımının yapılmasıdır. Ara öğünlerde ise, daha çok lifli sebze ve meyvelerin tüketilmesidir.

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Yücel Yılmaz

Prof. Dr. Yücel Yılmaz

Prof. Dr. Dt. Yücel Yılmaz, 1971 yılında Bursa'nın Karacabey ilçesinin Seyran Köyü’nde dünyaya geldi. Lisans eğitimine 1989 yılında, Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladı ve 1994 yılında mezun olarak diş hekimi unvanını aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.