Asetaminofen grubu ilaçlar

Asetaminofen grubu ilaçlar; bu çalışmada ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak sıklıkla kullanılan asetaminofen isimli hatta Türkiye’de reçetesizde alınabilen ilacın immünoterapi ile beraber kullanılması durumunda immünoterapi ilacından alınan faydanın azaldığını rapor ettiler.

Asetaminofen grubu ilaçlar

Geçtiğimiz günlerde Chicago’da yapılan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği Toplantısı’nda Fransız araştırmacılar önemli olduğunu düşündüğü bir çalışma sundular. Bu çalışmada ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak sıklıkla kullanılan asetaminofen isimli hatta Türkiye’de reçetesizde alınabilen ilacın immünoterapi ile beraber kullanılması durumunda immünoterapi ilacından alınan faydanın azaldığını rapor ettiler. Bu çalışmada 600’den fazla ileri evre olan hastaları kontrol ettiklerini ve bu hastaların gerek genel sağ kalımlarının gerekse hastalık ilerlemesi olmadan olan sağ kalımlarının bu ilacı almayan hastalara göre daha kötü olduğunu rapor ettiler. Bu sonuçları başka faktörlerle de kontrol ederek bir yanlılık olmamasını sağladıklarını rapor ettiler ve sonuç olarak ta bu ilacın immünoterapi ilaçları ile beraber kullanılmasında sonuçlar daha kötü olacağı için T hücre üzerindeki etkileri nedeni ile immünoterapi etkinliği daha kötü olacağı için dikkatli kullanılması gerektiğini rapor ettiler. Bende bu sonuçların önemli olduğunu düşündüm ve sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle immünoterapi ilaçlarının kullanılmasından önce rutin olarak asetaminofen grubu ilaçları verilmesinden kaçınılması gerektiği kanaati oluştu.

Bu makale 25 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Turhal

Prof. Dr. Serdar Turhal, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Amerika Birleşik Devletlerinde Connecticut eyaletindeki Yale Üniversitesi’ne bağlı Griffin Hastanesi’nde 1993 yılında tamamlayarak Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. Ayrıca Mount Sinai Tıp Fakültesi Hematoloji – Onkoloji Bilim Dalı Mount Sinai Tıp Fakültesi, New York, New York, ABD'de Tıbbi Onkoloji üzerine yan dal ihtisas eğitimini de tamamlamıştır.  Marmara Üniversite Hastanesi Onkoloji Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Serdar Turhal, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Board Sertifikaları:               ECFMG:  April 1989  428514-4 FLEX:  ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
twitter
Prof. Dr. Serdar Turhal
Prof. Dr. Serdar Turhal
İstanbul - Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube