Anne babanın mı çocuğun ihtiyaçları mı?

Anne babanın mı çocuğun ihtiyaçları mı?

“Çocuğunuzdan ısrarla yapmasını istediğiniz ya da bunları yaparsa iyi olur dediğiniz şeyler gerçekten onun ihtiyacını mı karşılayacak yoksa sizinkini mi?”

Bunu danışanlarıma söylediğimde yüzlerinde genellikle aynı ifade oluşur ve bakışlarında bir şaşkınlık görülür. Bunu gerçekten çocuğumdan neden istiyorum sorgulamasını anlık olarak yaşarlar. Sonrasında gelen cümleler ise genelde şöyle başlar: “Ama anne baba olarak onun iyi olmasını istiyoruz. Ne var sanki kendi işini kendi yapsa, ödevlerini tek başına yapsa, sorumluluklarını alsa, bardağını bir yerden alıp bir yere koysa, dersleri iyi olsa…”

Bazen de bu istekler daha farklı bir şekil alır ve bir hükmetme, kontrol etme arzusuna dönüşür. Ödevlerini ben ona söylemeden kendisi yapmalı, odası düzenli olmalı,  çantasını kendi hazırlamalı, ben telefonla konuşurken araya girmemeli…

Aslında ebeveynler çocuklarını kontrol etmektense veya nasıl birisi olması gerektiğini söylemektense, tercihlerine değer vermeyi denese aradaki ilişki tahmin edilenden çok daha iyi olacaktır.  Hatta derin yaralar bile daha çabuk onarılacaktır. Konuyla ilgili Naomi Aldort Çocuğunuzla Birlikte Büyümek kitabında şöyle söyler. “…Bir başkasının ihtiyaçlarına odaklanmak demek, onun kendi yolunda gidebilmesi için gereken her şeyi ona sunmak demektir; onun yolunu kendi hayalleriniz için kullanmak demek değildir. Çocuğunuza ilgi gösterirken kendinize değil, sadece ona odaklanın; çocuğunuza olanaklar sunmayı, kendinizle ilgilenmekten ayrı tutun.” 

Anlamak kolay gözükse de uygulamaya geçirmenin zor olduğunun farkındayım ve sizi en derinden anlıyorum. Çünkü kendimizle uğraşmak başkalarıyla uğraşmaktan her zaman çok daha zordur.

Ebeveynler kendi duygularının ve ihtiyaçlarının farkında olmaya başladığında kendilerini daha rahat ifade edebilirler. Böylece tercihlerini de çocuklarıyla paylaşabilir hale gelirler. Ebeveynlerin şikayet etmeden ve suçlamadan sadece duyguya odaklanarak konuşmaya özen göstermeleri, çocuklarının da kendilerini en uygun şekilde ifade etme yollarını öğrenmelerini sağlayacaktır. Ebeveynler zaten çocuklarının duygularını gerçekten anladıklarını uygun ifadeler ile anlattıklarında aralarındaki iletişimin arttığını ve bağın çok daha hızlı bir şekilde kuvvetlendiğini görmeye başlarlar. Çünkü çocukların en çok anlaşılmaya ve anlaşıldıklarını tekrar tekrar duymaya ihtiyaçları vardır.

İlk önce kendinize, sonra da çocuğunuza şefkat göstermekten vazgeçmeyin.

Bu makale 17 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nur Sağıroğlu

Merhaba, ben uzman klinik psikolog Nur Sağıroğlu. Uşak KindyROO kurucusu, İşletme ve eğitim müdürüyüm. Hacettepe Üniversitesinde psikoloji lisansımı ve sosyoloji yan dalımı tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi klinik psikoloji  alanında uzmanlığımı tamamladım. Lisans ve yüksek lisans eğitimim boyunca rehabilitasyon merkezlerinde, özel anaokullarında, farklı hastanelerde staj yaptım. Kanada’da bulunduğum süre boyunca farklı bölgelerde bulunan aile merkezlerinde 2-6 yaş arası çocuklarla ve onların aileleriyle gönüllü olarak çalıştım. Staj deneyimlerimden sonra Üsküdar Belediyesi’ne bağlı Çocuk Üniversitesi’nde üstün zekalı çocukları tespit etme projesi kapsamında psikolog olarak görev aldım. Bir şirketin insan kaynaklarında uzman psikolog olarak çalıştım. İstanbul’da özel bir merkezde farklı gelişim gösteren çocuklarla bireysel ve grup ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ebeveyn
Uzm. Psk. Nur Sağıroğlu
Uzm. Psk. Nur Sağıroğlu
Uşak - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube