Amniyosentez nedir ?

Amniyosentez nedir ?

Amniyosentez  anne karnındaki bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesi için yapılan bir testdir. Bu test hakkında hamileler arasında oldukça değişik yorumlar olsa da son derece basit bir testtir.
İşlem özünde bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan 30cc kadar alarak sıvı içindeki hücrelerin kültürlerle çoğaltıldıktan sonra kromozom yapılarının incelenmesine dayanır. Acı olarak anneden kan alınmasından daha ağrı veren bir işlem değildir. Sıvıyı almak için kullanılan iğne ile kan almak için kullanılan iğne hemen hemen aynıdır. Sadece daha uzundur çünkü geçeceği katmanlar annenin en yağlı kısmı olan göbeğidir. Ve tabii ki seyredenler için ürkütücüdür, çünkü annenin o ana kadar eşine bile dokundururken  imtina ettiği en değerli kısmı olan karnına bir iğnenin batması şeklinde görülür.

Gebelik boyunca yapılan pek çok testte amaç varolabilecek genetik anormalliklerin tespiti ve bu bebeklerin sağlıklı doğmaları için doğumun kontrolüdür. Amniosentez sayesinde bebek hakkında pek çok bilgiye sahip olabiliriz. Mesela bebeğin içinde bulunduğu bu sıvıda istediğimiz enfeksiyonu tarayabiliriz, bebeğin akciğer gelişimi hakkında gerçeğe yakın bir fikir sahibi olabiliriz, genetik yapısı hakkında ailede önceden varlığı bilinen hastalık veya sendromları tanıyabiliriz.

Amniosentez tanı için yapılan sade bir testtir. Tıpkı memenjiti tanımak için omuriliğe girip sıvı almak gibi.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı

Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, 17 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Halkalı Kent Hastanesi'nde, Gelişim Hastanesi'nde, Memorial Hizmet Hastanesi'nde, Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmış olan Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, mesleki çalışmalarına Bakırköy'de bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, Türkiye Jinekoloji ve Obstetriks Derneği, Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Jinekolojik Endoskopi Derneği, Türk T ...

Etiketler
Amniyosentez
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube