Vajinal kuruluk hakkında

Vajinal kuruluk hakkında

Vajinal Kuruluk

Vajinanız yeterince ıslak değilse kaşıntı ve rahatsızlık hissedersiniz. Günlük aktiviteniz ve cinsel ilişkiniz rahat olmaz. Bu durum her yaş kadında görülebilmesine rağmen özellikle menapozda oldukça belirgindir. Menapoza giren % 10 ile 40 kadında görülür.

Belirtileri Nelerdir

- Kaşıntı

- Yanma hissi

- Basınç hissi

- Cinsel ilişkide ağrı ya da hafif kanama

- Sık idrara çıkma, tuvalete yetişememe

Nedenleri Nedir

Pek çok değişik nedenle olabilir.

- Azalmış östrojen seviyesi, vajinal kuruluğun ana nedenidir. Östrojen hormonu sayesinde vajina ıslaklığı,esnekliği ve asidik ortamı sağlanır. Bu şekilde enfeksiyonlara karşı kendini savunur. Östrojen seviyesi düşünce vajina daha ince, daha az elastik ve daha hassas olarak bu doğal savunma mekanizması azalır. Menapoz dışında östrojen seviyesini azaltan durumlar şöyledir; doğum, emzirme, yumurtalıkları etkileyen kanser tedavileri, yumurtalıkların alınması, bağışıklık sistem bozuklukları, sigara içilmesi.

- Kullanılan bazı ilaçlar vajina gibi muköz zarların kuruluğuna neden olabilirler. Örneğin; alerji ve soğuk algınlığı ilaçları, bazı antidepresanlar.

- Vajinaya duş yapılması. Bu şekilde vajinanın temizlenmesi buradaki normal kimyasal dengeyi bozarak vajinite neden olacak ve vajinanın kuru hissedilmesine sebep olacaktır.

- Sjögren sendromunda kuru göz ve kuru ağız olur. Vajinada da kuruluğa neden olabilir. Oto-immün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, normal dokuları harap eder.

Tanı Nasıl Konur

Vajinal kuruluk için jinekolojik muayene yeterlidir. Ancak incelenmesi için rahim ağzından ve vajinadan örnek alınabilir ve beraberinde idrar şikayetiniz de varsa idrar tahlili de yapılabilir.

Tedavi Nasıl Yapılır

Vajinal kuruluk östrojen eksikliğine bağlıysa östrojen tedavisi yarar sağlayabilir. Vajinal östrojen krem veya fitilleri kullanılır. Haftada iki veya üç kez kullanılması yeterli olacaktır. Ancak vajinal kurulukla beraber menapozun diğer belirtileri de varsa ( sıcak basması gibi) hapla hormon tedavisi de yapılabilir.

Nelere Dikkat Etmelisiniz

Yeterince hazır olmadan cinsel ilişkiye girmeyin. Köpüklü küvette banyo yapmayın. Vajinal duş yapmayın.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Vajinal kuruluk
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube