Ama ben en iyi makinalara girmiştim?

Ama ben en iyi makinalara girmiştim?

S.E. 63 yaşında, sağlığına titizlenen bir kadındı. Sol memesinde birkaç gün önce bulduğu kitleden bahsederken hayli endişeliydi. Yılda bir düzenli olarak gittiği jinekoluğunun yönlendirmesiyle her yıl mamografi ve meme ultrasonu yapıldığını, hep "en iyi makinalara" girdiğini anlattı. En son incelemeleri 8 ay öncesine aitti venormal” olarak rapor edilmişti. Getirdiği mamografi görüntüleri gerçekten de kaliteli ve dijital özellikte bir mamografi cihazına aitti fakat  oldukça aşikar görünen kanser kitlesinden hiç kuşkulanılmamıştı. Bu kitle ultrasonda da net bir şekilde görülebiliyordu. Radyolojik yöntemlerle biyopsi yaptım ve koyduğum konser tanısını teyid ettim. 

Dikkat! Bir tanıdaki güvenilirlik ölçütü girdiğiniz  "makinalar" ya da bunların "hangi hastanede" olduğu değildir! Tanıtımlarını cihazlar üzerinden yapan hastaneler, cihazlara yatırımı tecrübeli hekimlere  yatırım yapmaktan çok daha karlı bulanlardır. Oysa tedavi hizmetlerinde olduğu gibi tanı (radyoloji) hizmetlerinde de güvenilirliğini belirleyen tek ölçüt radyoloji uzmanının adıdır! Bazı kanserler mamografide kendilerini kamufle ederler. Radyolog kanserin nasıl saklanabileceğini iyi bilmezse ondan şüphelenemez. Şüphelenmezse, onu daha görünür kılmak için gerekli yöntemlere de başvurmaz. Kanseri mamogramda göremediği için ultrasonda göz göze gelse bile onu tanımayabilir. Hastayla yeterince iletişim kurmaması ve ona dokunmaması yanlış tanıya gitmesini kolaylaştırır.

Memenin sağlık ve hastalıklarının değerlendirilmesinde esas yöntem radyolojik muayenelerdir. Radyolojik muayeneleri doğru yönlendirebilecek ve doğru değerlendirebilecek tek hekim grubu radyoloji uzmanlarıdır.  Meme konusunda ise bu konunun ileri derecede uzmanlaşan radyologları (meme radyologları) en iyi adrestir.

Sözün özü; Hastane değil, hekim seçin! Ne yapılacağına, hangi hastanede veya hangi makinada yapılacağına değil, bunları gerekli gören ve yorumlayan radyoloğunuzun ismine bakın! 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir

Prof. Dr. Ayşegül ÖZDEMİR, lisans öncesi öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda almış ve Radyoloji Uzmanı olmuştur.  1991 yılından beri alt uzmanlık alanı olan Meme Radyolojisi ile ilgili çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Ayşegül ÖZDEMİR, 2000 yılında Doçent, 2006 yılında ise Profesör unvanını almıştır. Türkiye’de meme kanseri tarama ve takip protokollerinin uygulanmasında, mamografik kalite ve radyasyon dozu çalışmalarında, meme görüntülemesinde başarı ve verimlilik kıstaslarının ölçümünde, iyi huylu meme lezyonlarında biyopsi yerine radyolojik takip, tarama amaçlı meme ultrasonografisi, stereotaksik ve sonografik biyopsi, cerrahi biyopsi öncesi telle işaretle ...

Etiketler
Kanser tedavisi
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
Ankara - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube