Alerji nedir? çocuklarda neden olur?

Alerji nedir? çocuklarda neden olur?

Allerji, vücudumuza solunum yolu, beslenme ve deri aracılığıyla giren, allerjen olarak adlandırılan, yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemimizin gereğinden fazla, aşırı cevabı olarak tanımlanır.

Çocuklarda en sık alerjiye sebep olan allerjenler nelerdir?

Ev tozu akarı (mite), polenler, mantarlar, evcil hayvanlar ( kedi, köpek), bazı besinler (süt, yumurta, buğday, fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri)

Çocuklarda sık görülen alerjik hastalıklar nelerdir?

Besin alerjisi, alerjik egzema (atopik dermatit), astım, allerjik rinit ( saman nezlesi) gibi hastalıklardır.

Alerjik hastalığı olan çocuklarda hangi şikayetler görülür?

Tekrarlayan öksürük, hırıltı,  nefes darlığı, sık nezle, burun akıntısı, tekrarlayan hapşırık, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, ciltte kaşıntı, ciltte döküntü, bazı ilaç/besin alımını veya böcek sokmasını takiben gelişen cilt döküntüsü, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, hırıltı, öksürük gibi şikayetler gözlenir.

Çocuklarda alerjik hastalıklar nasıl anlaşılır?

Bazı özel kan testleri ve deri testi, gerekli görülen hastalarda solunum fonksiyon testi ile anlaşılmaktadır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Gülten Türkkanı Asal

Uzm. Dr. Gülten TÜRKKANI ASAL, 1974 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde doğmuştur. İlkokul ve orta öğretimini Mersin'de tamamlamıştır. Tıp öğrenimini 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimine 2000 yılında başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde 2003-2004 yılları arasında Başasistanlık görevi yapmıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığını 2005 yılında tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde 2005- 2010 yılları arasında Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları üst ihtisasını tamamlamıştır. Mecburi hizmet görevini Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı olarak Seka Devlet Hastanesi, Alikayha Ek Hizmet Binası, Kadın Doğum ve Çocuk H ...

Etiketler
Alerji nedir
Uzm. Dr. Gülten Türkkanı Asal
Uzm. Dr. Gülten Türkkanı Asal
İzmir - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube