Fleksibl bronkoskopi nedir?

Fleksibl bronkoskopi nedir?

Fleksibl Bronkoskopi Nedir?

Fleksibl  Bronkoskopi  hava yollarının incelenmesinde kullanılan bir tanı yöntemdir. Fleksibl bronkoskopi basitçe  ucunda ışık olan ince bir borudur ( 2.5-3.0 mm) ve çocuğun hava yollarının incelenmesine, gerekli durumlarda balgam örneği alınarak bazı tahlillerin yapılmasına olanak sağlar.

Hangi Çocuklara Fleksibl Bronkoskopi Yapılır?

Çocuklar sıklıkla solunum problemleri nedeni ile çocuk göğüs hastalıkları doktorlarına başvururlar ve çeşitli tedaviler alırlar.

Uygulanan tedavilere rağmen yeterli iyileşmenin olmadığı özellikle de doğumundan itibaren şikayetleri olan çocuklarda bazen ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir ve fleksibl bronkoskopi bu ileri  tetiklerden biridir.

·         Tekrarlayan zatürreleri olan

·         Zatürre olduktan  sonra 1 ay içinde şikayetleri ya da  akciğer filmi düzelmeyen

·         Tüberküloz şüphesi olan

·         Doğumdan itibaren düzelmeyen hırıltı , öksürük gibi solunum sorunları olan hastalarda  hava yollarında doğumsal bir anomaliyi araştırmak amacı ile

·         Hava yollarına yabancı bir cisim kaçma şüphesi olan çocuklar

·         Bağışıklık sisteminde bozukluk olan ve zatüre şüphesi olan çocuklarda  hangi mikrobu zatüreye yol açtığını bulabilmek  ve nasıl tedavi edeceğimizi planlamak için fleksibl bronkoskopi yapılması gerekebilir.

 

Fleksibl Bronkoskopi öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?

İşlem sırasında çocuğun  kusup mide içeriğinin akciğerlere kaçmaması için fleksibl  bronkoskopi öncesinde çocuğun yaşına göre en az 6- 8 saat süre ile aç olması gerekir.  

İşlem öncesinde hastaya damar yolu açılır ve hava yolundan bazı ilaçlar verilir.

Fleksibl Bronkoskopi nasıl yapılır?

İşlem hastane şartlarında ve  bronkoskopi odasında gerçekleştirilir.

Fleksibl bronkoskopi ile burundan girilir ve hem üst hem  de alt  hava yolları incelenir. Aslında Fleksibl bronkoskopi ile hava yollarının incelenmesi ve  balgam örneğinin alınması 2-3 dakikalık bir işlemdir. Bununla birlikte hastanın damar yolunun açılması , nefes yolundan ilaçların verilmesi hastanın ilaçlar ile hafif uyutulması ve ardından uyandırılması ile birlikte hastanın en az 3-4 saat hastanede kalması gerekir.  

Fleksibl Bronkoskopi sonrası  çocuk eve gidebilir mi?

Hasta ancak tamamı ile uyandıktan ve beslenmeye başladıktan sonra eve gönderilebilir.

Çok küçük ve solunum bulguları ağır olan çocukların işlem sonrası  24 saat süre ile hastanede kalarak gözetim altında tutulmaları gerekebilir.

Fleksibl Bronkoskopi sırasında en sık yaşanabilecek  sorun burun kanamasıdır. Bazen işlem  sırasında özellikle  ufak bebeklerde kısa süreli oksijen desteği  vermek gerekebilir

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fazilet Karakoç

Prof. Dr. Fazilet Karakoç
Prof. Dr. Fazilet Karakoç
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube